lauantai 31. joulukuuta 2022

Seinäjoen lukuhaaste 2022

Seinäjoen lukuhaaste on ollut mieleeni muutaman vuoden ajan. On kiva, kun on yhtenäinen teema joka kohtaan, tänä vuonna se oli joku paikka. 

Lue kirja, jossa ollaan…

  1. kulkuvälineessä Sjön Argon lastu kirjan tapahtumapaikka on laiva. 
  2. kylmissä oloissa Otto Hyyrynen Murtumispisteessä. Pohjoisnapajäätikön reunassa ollaan. Talvella. 
  3. perhejuhlissa Arto Paasilinna Parasjalkainen laivanvarustaja. Kirjassa vietetään mm. hääpäivää ja häitä. 
  4. metsässä Mauri Paasilinna Pedon aika. Päähenkilö lähtee vaeltamaan vaimonsa ja ryhmän kanssa Lappiin. 
  5. tunturissa ja vuorilla Jose Saramago Elefantin matka. Alpithan siinä tulee vastaan, kun Portugalista kävelee Itävaltaan. 
  6. konsertissa Ola Rapace Elämäni Romeona - pakomatka 5 näytöksessä. Olalla on ollut myös bändi ja bändillä konsertteja. . 
  7. isovanhempien luona Lotta-Sofia Saahko Papan kanssa kahvilla. Lotta muutti papan luo kun korona-breikki alkoi. 
  8. tropiikissa Paula Harkki Kadonnut Karibialla. Trooppiset saaret on vaarallisia suomalaisille. 
  9. rikospaikalla Anja Gustafsson Antiikkilipasto on kirja, jossa mm. poliisi muuttaa asumaan rikospaikalle. Kirjailija oli uusi tuttavuus, mutta tykästyin. 
  10. ravintolassa tai baarissa Matthew Costello ja Nail Richards kirjoittavat Mydworthin mysteerit sarjaa. Osa Lontoo kutsuu kertoo tytöstä, joka karkaa kotoa päästäkseen näyttämölle, ja työskentelee ravintolassa. 
  11. puistossa tai puutarhassa Victor Hugo Kurjat teoksessa päähenkilö on töissä myös luostarin puutarhassa. 
  12. teollisuusympäristössä Urho Karhumäen kirjassa Avoveteen ollaan monenlaisissa 1920-luvun töissä. Päähenkilö on mm. Varastomiehen apulaisena ja pakkailee paketteja lähetyskuntoon isossa varastossa. 
  13. saarella Elizabeth Aveceno Maata jalkojen alle kirjan pääasiallinen tapahtumapaikka on saarivaltio Dominikaaninen tasavalta. 
  14. mökillä tai huvilalla Laura Suomela Kiss my juhannus kirjan tapahtumista suuri osa tapahtuu mökkimatkalla tai mökillä. 
  15. turistikohteessa Jesusalem oli turistikohde 1909-11 ainakin pääsiäisen tienoilla. Timo R. Stewart Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys. Millaisen uutisen turistit saivatkaan kotiin viemisiksi!
  16. kartanossa tai linnassa S.J.Bennett Windstorin solmu. Missä muualla kuningatar on kuin linnassa, linnassa tai linnassa.
  17. rannalla tai rannikolla Pablo Neruda Meren ja yön portit. Kun olen kuollut haudatkaa minut mereen.
  18. kisoissa ja treeneissä e-urheilutreeneissä oltiin kirjassa  J. S. Meresmaa Kenties tapan sinut vielä
  19. vankilassa Sarah Crossanin Kuunnousu kirjassa vieraillaan monena päivänä vankilassa tapaamassa kuolemaan tuomittua veljeä. 
  20. maaseudulla Johanna Sinisalo Tapahtui Muumilaaksossa. Maaseutuahan se on. Muumimaa. 
  21. eteläisellä pallonpuoliskolla Shane Maloney Paljon pyydetty. Kirjan tapahtumapaikkana on Australia. 
  22. avaruudessa Lars Wilderäng trilogian osissa Tähtisade ja Tähtipöly ollaan avaruusolioiden matkassa ja hallinassa jonkin aikaa. Eka osa, jossa oli kyllä oli mielenkiintoisin. 
  23. työpaikalla Kyösti Pietiläinen ja Ville Kaarnikarin kirjassa Legioonalainen Peters Tarkka-ampujan tähtäimessä - Tehtävä pitäkää Sarajevon lentokenttä auki oltiin Petersin työmaalla koko kirjan ajan. En kyllä yhtään ole kateellinen noista hommista! 
  24. kaukana kotoa Arttu Tuominen Vaiettu. Porin lisäksi kouluttaudutaan Saksassa js soditaan Ukrainan tienoilla. 1940-luvulla se oli jo todella kaukana kotoa. Tähän olisi sopinut myös kasa Australia ja Polynesia kirjoja. 
  25. kotona Emmi-Liia Sjöholmin Paperilla toinen oli outo, mutta hyvin toimiva säeromaani muotoinen yhdistelmä Anja Kaurasen Sonja O kävi täällä kirjaa ja Eve Hietamiehen Yösyöttö. 
  26. leirillä Luca Moconesi Mostarin tien liftarit kirja alkaa kokoontumisleiriltä, jonne Moconesi saapuu. Hyvin kirjoitettu kirja Bosniasta, mutta sisältö ei ole kevyttä kamaa. 
  27. mielikuvitusmaailmassa Cristal Snow Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku kirjassa valmistetaan melkoinen kakku. Pari muutakin Penni kirjaa luin. 
  28. aavikolla ja autiomaassa Juan Gomez-Jurado Taivaspaikka kirjassa ollaan Jordanian eteläosissa ja hetken kokonaan aavikon armoilla. 
  29. oikeussalissa Naismurhaajat Dorothea Puente - Kuolemantalon emäntä. Saadaan tuomio. 
  30. kaupungissa Lasse Lehtinen Murhattu ministeri tapahtumapaikkana Helsinki 1900-luvun alussa

Kirja joka maasta ja kunnasta -projektit

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Matalat sohvat --- lisää pituutta jalkoihin, kiitos

Matalat sohvat eivät ole koskaan olleet mieleeni. Olen aina miettinyt, miksi suuri osa sohvista ja nojatuoleista ovat niin matalia, että tak...