tiistai 6. joulukuuta 2022

19 yötä jouluun (6.12.)

Hyvää itsenäisyyspäivää! Tätä kirjoittaessani muutama päivä ennen itsenäisyyspäivää ennustan, että päivän sää on 

  • Peilijäätä
  • Sankkaa lumipyryä
  • Tai ainakin voimakasta tuulta
Juuri muun laiset itsenäisyyspäiväsäät eivät ole painuneet mieleen, vaikka varmasti sellaisiakin on ollut. Jotenkin toivon tuota ensimmäistä. 

Itsenäisyyspäivään sopii hyvin Armas Einar Leipold Lönnbohmin oivalliset runot. Monet tuntevat tämän kansallisrunoilijamme paremmin nimellä Eino Leino. Itse havahduin vasta nyt siihen, että käännöstöiden ohella Leino myös itse kirjoitti romaaneita. Ainakin Työn orja, Rahan orja, Naisen orja ja Onnen orja näkyy löytyvän myös äänikirjoina. Syksyllä luin Hannu Mäkelän Leinon viime päivistä kirjoittaman romaanin Pensiooni Fortuna -kirjan, joten nyt on ollut taas intoa lukea Leinon runojakin. 

Eino Leinon Kauneimpia runoja, osa 19 "Peltolaulu" sisältää 19 runoa jotka liittyvät peltomaisemiiin. Peltolaulun ohella löytyy mm. runot Tarhapöllö, Salojärven joutsenent ja Vaeltaja. 

Belinda Bauerin Ruumis nro 19 on Bauerin neljäs dekkari. En ole Bauereita aiemmin lukenut, joten en tiedä, pitäisikö kirjat lukea järjestyksessä. Yleensä se on hyväksi. Suoratoistopalveluni ei ole pistänyt sitä sarjan osaksi, joten veikkaan itsenäistä teosta. 

Kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta dekkarilta. Tapahtuu auto-onnettomuus ja uhri kuolee ja päätyy testamenttilahjoituksena lääketieteen tutkimuskäyttöön. Lääketieteen opiskelija tarttuu työhön, tässä ruumiiseen nro 19 ja alkaa epäillä, oliko auto-onnettomuus kuolinsyy lainkaan. Kukaan ei usko, ja pian alkaa tapahtua kummia. 

Tämä kirja pitää ehdottomasti kuunnella, ellei tänään niin joku päivä. Mukavasti kuluisi itenäisyyspäivä kyllä tämän kanssa palapeliä tehden ja kuunnellen. 

Illalla illalla pitää kuitenkin muistaa katsella linnan juhlat. 

* * * * * *
Tänä vuonna Kirsin Konttuurissa kuunnellaan valmisteluiden ohessa äänikirjoja, jotka kertovat montako yötä on jouluun. Lisätietoja löytyy joulukalenterin aiemmista päivityksistä. 

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...