torstai 15. joulukuuta 2022

10 yötä jouluun (15.12.)

Torstai on toivoa täynnä. Vielä on yksi torstai tämän jälkeen ennen joulua, joten lisää toivoa on tiedossa :)

Aika jänniä kokemuksia ovat olleet nämä numerokirjat, joista suurinta osaa luen itsekin samaan tahtia kun niitä ilmestyy täällä. Muutaman kohdalla olen ollut vähän etunojassa, kuten toissailtana lukemassani numeroon 7 liittyvän kirjan kanssa. Kirja itsessään oli hyvä, mutta loppui yhtäkkiä kuin seinään törmäten. Aamulla piti oikein tarkistaa, olinko kenties vain nukahtanut ratkaisukohdan tienolla, mutta ei... kirjasta ilmestyy huhtikuussa jatko-osa. 

Sitä ongelmaa ei ole ainakaan kirjojen Kymmenen riivinrautaa (Arto Paasilinna) ja Kymmenen unelmaa (Lori Nelson Spielman). Ne olen lukenut aiemmin ja molemmissa on hyvinkin selkeä loppu. Jatkoa ei ole luvassa eikä tule. Paasilinnan kohdalla se on tietysti täysin varmaa, sillä hän on edesmennyt, kuten Mma Ramotswe sanoisi. 

Edellisessä kirjassa käydään kymmenen tyttöystävän luona ja jälkimmäisessä toteutetaan lapsen toteutumatta jääneet unelmat. Itse olen vähän sitä mieltä, että omat unelmat voisi toteuttaa itse, mutta lasten kohdalla on tietty eri asia, kun heillä ei ole ollut tarpeeksi aikaa. 

Jaron Lanierin 10 syytä tuhota kaikki sometilit on hieman vanha kirja luettavaksi tästä aiheesta, sillä somemaailma on kovinkin nopea ja kirjalla on ikää muutama vuosi. Se on kuitenkin nyt on siinäkin mielessä ajankohtainen kirja, että monet harkitsevat Twitter-tilinsä lopettamista tai ovat sen jo tehneet kuten minä. Oma ratkaisuni oli helppo, sillä ainoa mihin Twitteriä käytin oli katsoa, mistä Roomassa puhutaan tänä aamuna. 

Mutta ei hätää #15Dicembre haulla löytyy samat kulttuuriuutiset Twitteristä ilman kirjautumistakin. Haku tuo esiin mm. sen, että tänään on Istuvan Härän kuoleman 132.vuosipäivä ja Pompeijissa Casa dei Vettiin avajaisia on siirretty, niitä ei pidetäkään tänään. 

Muita sometilejä en aio näillä näkymillä lopettaa heti, mutta toisaalta, uusien avaaminenkaan ei houkuttele. 

Jalkapallon MM-kisojen kunniaksi otin mukaan tälle listalle myös Litmanen 10 kirjan, jota tuskin innostun lukemaan. Jalkapallo ei ole juuri kiinnostanut kesän kasikuus jälkeen, mutta olen kyllä sittemmin lukenut kirjat Kosovon Härästä (tosin en muista kenen elämäkerta se oli) ja Kiovan Dynamosta sekä sarjakuvan FC Hutivaarasta Hondurasissa. Nuo kirjasin Kosovoon, Ukrainaan ja Hondurasiin, vaikka Kosovon Härkä lienee enemmänkin suomalainen, koska muutti tänne sangen nuorena. 

* * * * * *
Tänä vuonna Kirsin Konttuurissa kuunnellaan valmisteluiden ohessa äänikirjoja, jotka kertovat montako yötä on jouluun. Lisätietoja löytyy joulukalenterin aiemmista päivityksistä. 

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...