perjantai 30. joulukuuta 2022

Porin lukuhaaste 2022 Elämäkerrat

No... lähti lapasesta tänäkin vuonna tuo lukeminen. Noin 450 kirjaa luettuna, joten kertyihän näitä....elämäkertojakin. Muutamassa kohdassa tulkitsin sangen laveasti sääntöjä, jotta elämäkerrallinen kirja täyttäisi vaatimukset. 

Tässä siis vuoden 2022 lukuhaaste elämäkertoina
  1. Säeromaani Jacqueline Woodston Ruskea tyttö unelmoi. Monet tästä on tykännyt, mutta ei hetkauttanut. Nyt, noin vuotta myöhemmin, en muista kirjasta kuin yhden kohdan. Hyvä tietty että edes sen verran. 
  2. Kirjan tapahtumat jäävät pitkäksi aikaa mieleesi Timo Polari Unelma Etenänavasta. Jos Ruskea tyttö ei jäänytkään mieleen, niin kylmä hiihtoretki kyllä. 
  3. Kirjan nimessä tai kansikuvassa on huonekalu Aura Korpi-Tommola Alli Paasikivi - Eturivin taustavaikuttaja. Tämä olikin ainoa kirja, jonka luin ihan vain tätä haastetta ajatellen. 
  4. Kirja aiheuttaa matkakuumetta Jukka M. Heikkilä Sisilian prinsessa. Ainahan sitä sydän halajaa Sisiliaan. 
  5. Kirjassa on monta kertojaa Ilkka Malmberg Seitsemän miestä. Tässä kohden pitää vähän venyttää elämäkertamääritelmää. Voi tietty elämäkerrassakin olla kertojana useampiakin, kuten vaikka Armi Aavikon elämäkerrassa on haastateltu monia läheisiä, kun Armi on itse kuollut. Malmbergin kirjassa ääneen pääsee Eero, Juhani Aapo...
  6. Kirja kertoo jostakin alkuperäiskansasta tai etnisestä vähemmistöstä Zlata Filipovic Zlatan päiväkirja, nuoren tytön elämä Sarajevossa. Tässäkin ehkä vähän vneytellään, etnistä vähemmistöä juutalaiset eivät ehkä ole, mutta vähemmistöä, jota on vainottu pitkään. Tykkäsin kirjasta. 
  7. Pidät tai et pidä kirjan päähenkilöstä Esko Rahikainen Metsän poika - Aleksis Kiven elämä. No Aleksis Stenvallista tuli luettua monta elämäkertaa. Tämäkin oli ihan ok. 
  8. Kirjailijan nimi on mielestäsi vaikea muistaa tai kirjoittaa Anne Helttunen ja Tuula Uusi-Hallila Kaukana kavala maailma Aleksis Kiven jäljillä. Kuinkahan monta kertaa kirjoitin Henttunen muistiinpanoihini... Ei oo helppoa kun on väsynyt ja on lievä lukihäiriö. 
  9. Kirja liittyy tavalla tai toisella kädentaitoihin (Taitaja-kilpailut Porissa 2022) Unto Katajamäki Kosolan kujanjuoksu. Kosolahan teki talon, tai ainakin teetti sellaisen, isäntämies. 
  10. Kirjassa kerätään jotakin Kari Kallonen ja petri Sarjanen Purppurasydän 1949-1965. Jos nyt olen oikein ymmärtänyt, niin Törnin kaltaiset sotilaat laskevat usein tarkkaan, kuinka monta on likvidoinut, mutta ainakin taisteluita tässäkin keräiltiin. 
  11. Kirjan nimessä on alaotsikko Ola Rapace Elämäni Romeona - pakomatka 5 näytöksessä. Mielenkiintoinen elämäkerta tämäkin näyttelijäelämäkerta. Jostain syystä olen kuvitellut, että hän on edesmennyt, mutta ei sitten vissiiin ollutkaan. 
  12. Unohdettu kirja Erik Dammann Pakenimme palmumajaan. Eipä ole tullut kuultua kirjasta aiemmin, vaikka käsittääkseni Suomessakin tätä myytiin aikanaa paljon. 
  13. Kirja, jonka lukeminen nolottaa tai et haluaisi myöntää lukevasi sitä Emmi-Liisa Sjöholm Paperilla toinen. No en ehkä kertoisi joka paikassa lukeneeni tätä. Onneksi tätä listaa lukee sangen harva. 
  14. Kirja kirjailijalta, jonka koko tuotannon olet lukenut tai haluaisit lukea Timo Polari Murhenäytelmä Grönlannissa. Polarilta ei ole kovinmontaa kirjaa kirjoittanut ja kaikki olen lukenut. 
  15. Kirjassa on uusioperhe tai samansukupuolinen pari Gustave Flaubert Matkakirjeitä ystävälle. Pari ja pari, mutta samansukupuolista parinmuodostustakin tässä kirjassa on. 
  16. Kirjan päähenkilöllä on mielestäsi onnistunut tai kiinnostava nimi Voitto Pokela Jälkiä Australian sannassa. Isän nimi on Voitto, joten nimi on kovasti kiinnostava. 
  17. Kirjassa ollaan mökillä tai uidaan Risto Niku Ministeri Ritavuoren murha En enää jälkeenpäin muista oliko se tämä kirja vai seuraava, jossa olitiin paljon myös mökillä. Veikkaan, että tässä enemmän. Sama mies kuitenkin ja historiallinen tapahtuma tässäkin on, kuten seuraavassakin. 
  18. Kirjaan liittyy jokin historiallinen tapahtuma Lasse Lehtinen Murhattu ministeri Heikki Ritavuoren elämä ja kuolema. Jos edellisessä ei oltu riittävästi mökillä, niin sitten tässä. Jos uudestaan lukisin jomman kumman, niin tämän. 
  19. Kirja sopii asuusi tai sisustukseesi tms. Nojoud - 10 vuotta ja eronnut. Keltainen piristää erityisesti eteisessä. Minusta keltainen väri sopii eteiseen kuin nenä päähän. On iloinen tulla kotiin. Kirja oli mielenkiintoinen. 
  20. Kirjan nimessä on alkuaine Marija Väntti Älä koske perhosen siiPIIn, Uuno Kailaan elämä ja kuolema. kirjan nimestä löytyy alkuainen PII, Etsin etsimällä elämäkertaa, jonka olisin voinut varta vasten lukea tähän kohtaan, mutta eipä löytynyt elämäkertaa, jossa olisi sanan alkuna alkuaine. 
  21. Tieto-Finlandian voittaja tai ehdokas Timo R. Stewart Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys. Olipas mielenkiintoinen kirja. Ei mikään ihme, että oli tieto-finlandia ehdokkaana. 
  22. Luet kirjaa huvitukseksesi Antto Terras Esko, stripparin tarina. Ai, että sieluni nauttii Antto Terrasin kynän jäljestä! Eskosta tiesin ennen kirjan lukemista vain, että on ollut lööpeissä ja että on ollut jossain kirpputoriohjelmassa telkkarissa. 
  23. Haluaisit syödä tai laittaa samaa ruokaa kuin kirjassakin Lotta-Sofia Saahko Papan kanssa kahvilla. Kahvi ja karjalanpiirakat maistuu aina. Saahkon kirja yllätti. Luin sen kahvikirjana blogia varten, mutta nautin, vaikka koronabreikkailun aikana Lotta ja Pappa ei oikein innostanut somessa. 
  24. Kirjassa käydään konsertissa, museossa tai kirjastossa Maija Asunta-Johnston Punainen jääkaappi. Maija mökkeilee eläkkeellä lähes koko ajan Unkarissa, mutta aina välillä hän käy Itävallassa kulttuuririennoissa. Olen lukenut hänen kaikki mökkimuistelukirjansa ja tykkäsin kaikista, tästäkin. 
  25. Kirjan päähenkilö käyttää silmälaseja Naismurhaajat Dorothea Ruente - kuoleman talon emäntä. Kansikuvassa Dorothealla on lasit, muiden elämäkertojen kansikuvassa ei ole ollut. Lyhyt tarina vuokraemännästä, jota en kohdalleni toivoisi. 
  26. Kirja liittyy tavalla tai toisella rasismiin Malidoma Patrice Somé Of Water and the Spirit. Kovin oikein ei ole, että valkoiset lähetyssaarnaajat kaappaavat tumman. 5 vuotiaan pojan, vaikka aikoisivatkin kasvattaa hänestä lähetyspappia. Tällä kirjalla kuittasin Burkina Fason. 
  27. Kirja, jota toivoisit luettavan vielä tulevinakin vuosina Juhani Koivisto Tuijotin tulehen kauan, Toivo Kuulan lyhyt ja kiihkeä elämä. Toivo Kuulaa on syytä muistella, ja selaamistani Kuulan elämäkerroista tämä vaikutti parhaimmalta. 
  28. Kirja on voittanut tai kirjassa voitetaan jokin kansainvälinen palkinto  Elisabeth Borgos Nimeni on Roberta. Roberta voitti Nobelin rauhanpalkinnon. 
  29. Kirjassa joku lukee kirjaa Veijo Meri Aleksis Stenvallin elämä. Aleksis luki paljon ja klassisia teoksia. Hän omistikin pinon kirjoja, vaikka elikin niukin naukin maamme ensimmäisenä ammattikirjailijana; ei se leipä leveää ollut. 
  30. Kirjassa suudellaan Fredrika Runeberg Rouva Katarina Boije ja hänen tyttärensä. Luin tämän helmikuussa ja mielikuva on, että "hänen tyttärensä" suuteli miestä. 
Kovin montaa elämäkertaa tai sellaiseksi likimain sopivaa luettua kirjaa ei jäänyt ylimääräiseksi, mutta yllätyin kyllä, että näinkin monta luin. Aleksis Kiven elämäkertoja luin kannesta kanteen vajaa kymmenen, jonkun niistäkin olisi voinut laittaa  viiden, tai kuuden parhaan joukkoon. Eniten ehkä pidin Malmbergin kirjasta, mutta siinä käsiteltiin pääasiassa seitsemää veljestä, vaikka myös Kiveäkin.  

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...