maanantai 12. joulukuuta 2022

13 yötä jouluun (12.12)

Kaksi työviikkoa ja sitten se on käsillä. Joulu. Vielä ehtii tehdä vaikka mitä ja lukea monta kirjaa. Joululukemistakin voi jo miettiä. Itse varasin kasan säeromaaneita jouluksi. Niitä on kepeä lukea, vaikka monessa onkin raskas aihe. Eilen luin kirjan, jossa harkittiin itsemurhaa, mutta ei tehty. Onneksi. 

Tämän päivän kalenterikuva oli ainoa, jonka jouduin tekemään uusiksi, kun meinasin vallan unohtaa Max Mannerin 13. huoneen. Hirveän tarkka en näemmä ollut viime kuussa kirjoja valitessa, mutta toisaalta, numero on numero. Ainakaan kaukaa katsoessa järjestysnumeron pistettä numeron perässä ei huomaa 😊. 

Max Mannerin tutustuin hänen Luxemburg-kirjojensa myötä ja sen jälkeen olen lukenut kirjan silloin toisen tällöin. Viimeksi liikuin hänen kirjansa kanssa tunturimaastossa. 

Jännä nähdä, minne tässä päädytään. Nykyään en juuri googlaa dekkareita etukäteen, ellen etsi jotain tiettyä paikkakuntaa. Innolla odotan tätä ja sitä, minne päädytään nyt ja kenen kanssa. 

Kaarlo Erhon Kolmetoista kellonlyöntiä kuulostaa sekin mielenkiintoiselta, sillä usein kellot jotka lyövät, lyövät 1-12 kertaa. Nimi ja kansikuva viittaa dekkarin. 

Kellonlyönneistä tuli mieleen parikin kelloa. Mikkelin naapurilla oli lyövä kello, ja hän kyseli monet kerrat, ettei siitä vaan haittaa ollut. Kuulin kellon kyllä vain parvekkeella kesäisin, kun heilläkin oli parvekkeen ovi auki. Veikkaan, että aiemmassa asunnossa heille oli tullut kellonlyönneistä valituksia. 

Toinen mieleen painunut lyövä kello oli tätini, jonka kello lauloi ainakin 12 eri linnun laulua. Saattoi tuo laulaa 24 lintuakin. Minusta se oli hauska idea:

-Musta tuo meidän kukko voisi kiekua sunnuntaisin tuntia myöhemmin! Hiivatin kukko! 

-Mitä, onko kello jo talitintti! 
Nyt tuli kiire! 

-Viskiä ei sitten oteta enää, kun käki on kukkunut! 

-Voi Mirri, ei meidän kelloa tarvi pelätä, vaikka se puhuukin hiiripöllöä. 

Ps. Erholta löytyy myös Perjantai 13.päivä.

* * * * * *
Tänä vuonna Kirsin Konttuurissa kuunnellaan valmisteluiden ohessa äänikirjoja, jotka kertovat montako yötä on jouluun. Lisätietoja löytyy joulukalenterin aiemmista päivityksistä. 

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...