sunnuntai 4. joulukuuta 2022

21 yötä jouluun (4.12.)

Toinen adventti. Aamuvirkuimmat voivat lähetä kirkkoon katsomaan kuinka sytytetään toinen kynttilä, mutta meille muille riittää, kun katselee adventtikynttelikön kahta kynttilää. Joulu lähestyy vääjäämättä. 

Pyhäpäivä on hyvä pyhittää, iskostettiin ikäisilleni lapsena. Mikäs olisi sen parempi tapa pyhittää lepopäivää näin vuoden loppupuolella kuin pohtia maailman tilaa. 

Yuval Noah Hararin kirja 21 oppituntia maailman tilasta. Israelilaista Hararia on kovasti kehuttu ja hänen kirjojaan myydään paljon. Aiemmat suosikit ovat olleet Sapiens Ihmisen lyhyt historia ja Homo Deus Huomisen lyhyt historia. Uusin kirja on tänä vuonna ilmestynyt Pysäyttämätön ihminen osa 1 Kuinka valloitimme maailman

Teoksessa pohditaan maailman tilaa nykyaikana (kirja on ilmestynyt 2018, joten on edelleen melkolailla nykyaikaa). 

Itseäni huolestuttaa kirjan aiheista eniten valeuutiset ja se, että niin moni uskoo näkemiään tekstejä ja videoita surutta. Se, mikä koskee valeuutisia, koskee myös mitä tahansa muuta informaatiota. Aina löytyy niitä, jotka väittävät, että maailma on pannukakku ja valitettavasti myös niitä, jotka sokeasti luottavat siihen. 

Ukrainan sodan myötä on kirjan aiheista muutoksen sieto on tullut entistä tärkeämmäksi. Näyttää siltä, että tuttu arkemme on muutoksessa, jolle ei välttämättä näy heti loppua. Nyt on oivallisesti aikaa tutustua mitä Harari toteaa jatkuvasta muutoksesta. 

Kirjassa on 21 oppituntia. Novellit, esseet, runot ja kuten tässä, oppitunnit ovat siitä hyviä, että koko kirjaa ei ole pakko lukea. Ei ainakaan tänä vuonna.  

Kirja on ollut hyllyssäni ainakin pari vuotta, mutta ei ole tullut tartuttua siihen. Nyt voisi kokeilla äänikirjana.

* * * * * *
Tänä vuonna Kirsin Konttuurissa kuunnellaan jouluvalmisteluiden ohessa äänikirjoja, jotka kertovat montako yötä on jouluun.

Valitsin kirjoja, joiden kannessa on numero joko numerona tai kirjaimina perusmuodossa. Sarjoissa pyrin valitsemaan ensimmäisen osan tai kirjoja, joissa ei ole suurta väliä missä järjestyksessä sarjaa lukee. 

Valitsin tietysti vain kirjoja, jotka itseäni kiinnostavat. Osan olen lukenut aiemmin, loput lukeneen melko varmasti joulukuun aikana. Sen vuoksi rikoskirjat ovat yliedustettuna, mutta psykologinen tai liian realistisen tuntuinen jännitys puuttuu. Romantiikka kukkii maltillisesti ja sotakirjaakin löytyy, mutta keskitysleirit jätin nyt väliin. 

Yritin löytää mahdollisimman monta maata, mutta tuskin tulee tusinaa täyteen. 

Kirjat löytyvät pääosin äänikirjoina. Mukana on muutama e-kirja, lähinnä vanhoja suosikkeja kymmenien suosien takaa. Siihenkin pyrin, että kirjailijalta olisi vain yksi teos.

Lastenkirjoja löytyi kivasti, mutta runokirjoissa on näemmä harvoin numero. 

Kirja joka maasta ja kunnasta -projektit

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Vuoden 2024 parhaat lukukokemukset

Vuodenvaihteessa on tapana katsastaa menneeseen ja suunnitella tulevaa. Pari viime vuotta on opettanut, että lukemisenkaan suhteen ei kannat...