keskiviikko 7. joulukuuta 2022

18 yötä jouluun (7.12.)

Jouluun on vielä 18 yötä, joten vielä on aikaa vaikka mihin. 

Numerolle 18 löysin kolme mielenkiintoista kirjaa. Kaikkea ei ehdi lukea tänään millään ilveellä, mutta lukeminen kannattaa aina, vähäisempikin määrä. 

En ole mikään e-kirjojen ystävä ja 125 sivua kännykällä lukien tuntuu isolta urakalta, mutta tämä Kustavi Grotenfeltin kokoama runokirja on ihan pakko lukea. 

Kahdeksantoista runoniekkaa kirjassa ääneen pääsee tosiaankin kahdeksantoista runoniekkaa - suomalaista talonpoikaisrunoilijaa 1800-luvun lopulta. 

Aiemmin olen lukenut näiden 18 runoilijan tuotannosta vain Rautalammilta kotoisin olevan Albert Kukkosen runoja. Yksi Kukkosen runokirja löytyy omastakin hyllystä. 

Sen innostamana 125 sivua e-kirjana onnistunee jollain aikavälillä. 

Kirjasta löytyy mm. Paavo Korhosen runo: 
Ei oppi ojahan kaa'a, 
Ei taito takaisin työnnä, 
Neuvo syrjähän syseä...

Kustavi Grotenfelt oli historiantutkija, kansanedustaja ja kirjailija, joka eli 1861-1928. Häneltä itseltään on ilmestynyt mm. runokokoelma Kevät-unelmia. 

Antti Tuurin Tammikuu 18 on kymmenes kirja Tuurin äidin suvusta. Kirjassa liikutaan ainakin Vimpelissä ja Ylistarossa. Monta muuta Tuurin kirjaa olen lukenut, mutta en tätä. Aikaa tämän kuuntelemiseen menee reilu 4 tuntia. 

Juhani Syrjän Juho 18 kirjassa liikutaan samassa ajassa. Kirja on ensimmäinen osa Juho-sarjasta, missä seurataan Juhon elämää nuoresta miehestä eläkevaariksi joka hengailee Eppu Normaalin heppujen kanssa 1980-luvun Suomessa. Tälle sarjalle pitää antaa aikaa... ainakin niin kauan että neljäskin osa julkaistaan äänikirjana. (Se Juho on Juhani Syrjän isä ja Martti Syrjän isoisä.)

* * * * * *
Tänä vuonna Kirsin Konttuurissa kuunnellaan valmisteluiden ohessa äänikirjoja, jotka kertovat montako yötä on jouluun. Lisätietoja löytyy joulukalenterin aiemmista päivityksistä. 

Kirja joka maasta ja kunnasta -projektit

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Vuoden 2024 parhaat lukukokemukset

Vuodenvaihteessa on tapana katsastaa menneeseen ja suunnitella tulevaa. Pari viime vuotta on opettanut, että lukemisenkaan suhteen ei kannat...