perjantai 5. tammikuuta 2024

Kirja joka kunnasta haasteen tilanne

Kirja joka kunnasta haaste on innostanut lukemaan kirjoja muualtakin kuin isoista kaupungeista. Päivittelen tilannetta tämän tästä ja nostelen tätä postausta välillä tuoreemmaksi. Kuntallistallani on myös rajan taakse jääneet kunnat sekä aiemmin yhdistyneitä kuntia, joista kirjoja olen lukenut niin, että ne selkeästi ovat juuri sen vanhan kunnan alueella tapahtuvia. 
Kartta on toteutettu CacheMaps.net:illä. 
Kaikkia kuntia ei ole laskettu. Esim. olen lukenut
kirjan Ristiinasta, mutta en laskenut sitä Mikkeliin.


Ahlainen
Akaa
Alajärvi
Alavieska
Alavus
Antrea
Asikkala

Askola
Askolasta tulee ensimmäisenä mieleen Johannes Linnankosken klassikkoteos Laulu tulipunaisesta kukasta. Klassikkoudesta huolimatta kesti kauan, ennen kuin kehtaisin lainata tuon kirjan kirjastosta, koulussakin joku opettaja kertoi sen olevan kovasti eroottinen... Noin 1970-80-luvulla... 2019 lainasin punastelematta Anna Ricen prinsessa Ruusussarjan. On se maailma muuttunut. On. Askolassa käydessä pistäydyttiin kaverin kanssa aiheeseen sopivalla geokätköllä, joka pisti miettimään pitäisikö kirjaan tarttua uudestaan. 

Aunus
Lauri Jänttin Salainen sotapäiväkirja esittelee Jäntin pariskunnan kirjeenvaihtoa ja perheen elämää kotona maalla sekä Laurin elämää sodassa, erityisesti Aunuksessa eli Aunuksenkaupungissa. Kirjassa kerrotaan paljon mm. sota ajan ruuasta. (2015)

Aura

Brändö
Leena Lehtolaisen kirja Rautakolmio on ollut luultavasti ainoa kirja, jonka mukana olen käynyt Brandössä. Kirjaa lukiessa kummastelin ensimmäistä kertaa kirjaa lukiessani sitä, kuinka paljon poliisi kirjassa ryyppää. Myöhemmin olen tutustunut mm. Otto Kuhalaan, enkä enää ihmettele Kallion viskinhuuruisia iltoja. Ryypätköön rauhassa. (2017)

Eckerö
Enonkoski

Enontekiö
Enontekijöläisen Nils-Aslak Valkeapään Aurinko, Isäni kirjan luin suomeksi ja katselin kuvia saamenkielisestä laitoksesta. Samaa suosittelen muillekin. (2020 ja 2021)
Mauri Sariolan kirjan Kolmen valtakunnan vainaja tapahtumat keskittyvät Kolmen valtakunnan rajapyykille ja sen lähellä olevaan hotelliin. Siellä tapahtuu murha, kuten dekkareissa on tapana. (2021)

Espoo
Arto Paasilinnan uusinta kirjaa odottelin aikanaan joka vuosi. Likimain kaikki niistä on tullut luettuakin. Kymmenen riivinrautaa kirjan kertasin uusiksi geokätköilyn merkeissä. Yllättävää kyllä, tykkäsin kirjasta enemmän tällä kertaa kuin aikoinaan. Kirjassa 60 vuotta täyttänyt Westendissä asuva mies lähtee Paasilinnan luottotaksikuskin Seppo Sorjosen kanssa viemään kukkia elämänsä naisille. Niitä löytyikin kokonaiset kymmenen kappaletta. (2018)
Leena Lehtolaisen luottopoliisi Maria Kallio toimii poliisina Espoossa, joten Espoon eri osat tulee kirjoissa tutuksi. Yksi parhaista on ollut jäähallille painottuva Kuolemanspiraali
Sanna Saarisen Siirtolapuutarhan varjossa Viola Gras lähtee juttukeikalle Espoon Westendistä Helsingin ulkopuolella olevaan siirtolapuutarhaan, jonka paikalliset ovat tunnistaneet Pakilan siirtolapuutarhaksi. (2020)

Eura

Eurajoki
Marja Hiltunen
Koivikon Agatha - sarja. Juuselan piika, Juuselan emäntä. En ollut edes kuullut tällaisesta sarjasta, mutta oli mukava huomata tarinan lomassa tuttuja tarinoita tutuista taloista ja paikoista. Asuin itse Eurajoella 1990-luvun alussa. Saman tekijän Vainio-Tanin Elsa kertoo Agatha lapsenlapsesta joka muuttaa Juuselaan opettelemaan emännäntöitä. Kirja päättyy Sisällissodan tienoille. (2020)

Evijärvi
Finström
Forssa
Föglö
Geta

Haapajärvi
Heikki Meriläisen Sattumuksia Jänislahdella on kertomus pienestä pappilasta, joka saa uuden rovastin ja ruustinnan. Kirja on julkaistu 1908. (2018)

Haapavesi
Hailuoto

Halikko (Salo) 
Tuula Sariolan Halikon kirkkomurha kirjassa tutkitaan Halikossa sattuvaa murhaa. 

Halsua

Hamina
Antti Tuomainen kirjassaan Mies joka kuoli kertoo sieniyrittäjän tarinan. Kirja ei ole perinteiden dekkari, vaan kutkuttava asetelma kuoleman ympäriltä. Myrkytetty mies, pari ruumista: elämä, kuolema, rakkaus. (2019)

Hammarland
Hankasalmi

Hanko
Matti Remes Sukellus, Periaatteen mies, Regatta, Tappotanssi kirjoissa Ruben Waara tutkii rikoksia Hangossa, kun sattuu niihin törmäämään. Islantilainen syleily - kirjankin olen lukenut (kun kuvittelin sen kertovan Islannista) mutta siinä kirjassa Ruuben on joutunut muuttamaan Tapiolaan. (2020)

Harjavalta
Harlu

Hartola
Elina Bäckman Kun kuningas kuolee. Sukulaisissa Hartolassa on hyvä toipua elämän kolhuista....kunnes sattuu murha. (2023)

Hattula

Hauho 
Hauhon kansallispuvun omistavan pitää ehdottomastii tutustua Hauhoonkin, vaikka nykyään se kuuluu Hämeenlinnaan. Hannele Dahlin Hauho-sarjan toisessa osassa, Kuka olisi uskonut kirjassa  tavataan lapsuuden ystäviä. (2019)

Haukivuori
Are Nikkisen kirjoittama Haukivuoren Haudini, Aimo Leikkaan elämä ja kuolema kirjaan tartuin tämän haasteen ja elämäkertavuoteni innostamana. Tämä olikin ilahduttava kirja hieman erilaisesta suomalaisesta viihdemaailmasta. Kirjassakin mainitun Uri Kellerin muistan nähneeni televisiossa, mutta Leikkaasta en muista edes kuulleeni. Kirja oli mukaan tempaa asti kirjoitettu. Tykkäsin. (2020)

Hausjärvi

Heinjoki
Mikko Porvali,   Veri ei vaikene kirjassa kerrotaan tosipohjainen tarina Heinjoella asuneen suutari Erik Mätön taposta 1930-luvun Neuvostoliittoon kyyditysten aikana. Laukaukset ampui Pentti Kosola, mistä hänet tuomittiinkin. Kirjassa vieraillaan Viipurista myös Lapualla. (2020)

Heinola
Marija Väntti on kirjoittanut Heinolassa syntyneen Uuno Kailaksen elämästä kirjan Älä koske perhosen siipiin. Voin suositella myös Uuno Kailaan runoja, vaikka niissä ei Heinolaa juuri mainita. 

Heinävesi
Metropoliitta Panteleimonin Koskijärvi-sarjan alkuosan kirjat olen sijoittanut Heinäveden Koskijärvelle. Sarjan aloittaa Murha kirkonkylässä, sitä seuraa Kohtalokas Leningradin matka ja Murha näyttämöllä. Murhia ratkoo kirjoissa lukihäiriöisten konstaapelin puoliso. (2019)

Helsinki
Helsinki on niin monien kirjojen kotikaupunki, että on vaikea heittää tähän vain muutamaa. Vuonna 2020 tutustuin ja ihastuin Jari Salosen Zettenberg kirjoihin. Luin kaikki käsiini saamani. Kuokkavieraat, Jahti, Kätkö, Ontuva mies, Kaikki me kuolemme kerran. Zettenbergin luokittelisin hensinkiläiseksi Murhia ja kantrimusiikkia mieheksi, tosin Zettenbergin musiikkimaku on hieman toisenlainen. (2020-)
Ennen Zettenbergiä olen tutustunut mm. Jarkko Sipilän luomaan Takamäkeen ja nekin on tullut luettua kaikki. 2021 keväällä tuli luettua jo sarjan 20. kirja Syy tappaa
Mika Waltarin Kuka murhasi Rouva Skrofin, Komisario Palmun erehdys ja Tähdet kertovat Komisario Palmu kirjojen tapahtumat kuvaavat helsinkiläisten rikkaiden arkea ja rikoksia. Monta kertaa olen katsonut, mutta nyt luin ensi kertaa. (2021). Tietopuolisista kirjoista Helsingin historiaan kuuluu mm. Lasse Lehtisen Murhattu ministeri, joka kertoo Ritavuoren murhasta. 

Hiitola
Hirvensalmi

Hollola
Eila Piekkarin Kaislikon kätkössä kirjassa ollaan siirtolapuutarhassa Hollolassa. (2023)
Eija Piekkarin Sivuaskel astelee maaseudulla Hollolan alueella, missä hiljaisen Maaseudun viljavainioiden rauhaa häiritsee ilkeän tädin perintö. (2021)

Honkajoki (nykyisin Kankaanpää) 
Jaakko Koivuluoma, Honkajoen sissit on isovihan ajasta kertova, selkokielellä kirjoitettu kirja. (2018)

Huittinen
Pirjo Tuomisen Itkevät syvät vedet aloittaa Satakunta-trilogian maaliskuusta 1917 Huovin sahalta. Pääosissa on nuori Linda Huovi, joka joutuu kohtaamaan sisällissodan melskeitä. Toisessa osassa Sillat yli joen sota on päättynyt. Trilogian neljäsosa tapahtuu Yläneellä. (2017)

Humppila
Hyrynsalmi
Hyvinkää

Hämeenkyrö
Frans Emil Sillanpään eli tuttavallisemmin Taatan kirjoista ainakin Hurskas kurjuus ja Silja nuorena nukkunut sijoittuvat Hämeenkyröön. Molemmat luin taannoin, kun päädyin lukemaan Sillanpään koko tuotannon. Hurskas kurjuus kuvaa aikaa Sisällissodan jälkeen ja lienee ensimmäinen romaani, jossa pohditaan sisällissodan taustoja. 

Hämeenlinna
Kaarlo Nuorvala Murha Aulangolla kertoo juuri siitä, mitä kirjan nimi lupaa.
J. P. Koskinen Tammikuun Pimeä syli, Helmikuun kylmä kosketus, Maaliskuun mustat varjot, Huhtikuun hiipuva rakkaus, Toukokuun tuonen kukat, Kesäkuun kalmantanssi, Heinäkuun hurmeiset niityt,... Murhan vuosi-sarjassa nuori, opinnoissaan ei niin menestynyt Juha Tulikoski ratkoo enonsa Kalevi Arisuon kanssa rikoksia Hämeenlinnassa.
Hanna Kökön geokätköily aiheisen nuorten sarjan päähenkilöt Manu, Helmi ja Topi asuvat Hämeenlinnassa, mikä onkin ensimmäisen kirjan, Kätkön tapahtumapaikka. Sarjan muissa osissa käydään eri paikkakunnilla, mutta Manu ja Helmi asuvat Hämeenlinnassa. 
Simo Pajusen olympiavuoteen 1952 sijoittuva Mustarengas on Hämeenlinnan Ahvenistolle sijoittuva dekkari. Olympialaisten vuoksi tapahtumia yritetään peittää ja se onnistuukin niin, että suuremmilta skandaaleilta vältytään. 
Mauri Sariolan Leivätön pöytä on katettu on ensimmäinen aikuisten dekkari, jonka olen lukenut. Löysin kirjan aittan vintiltä jonain lapsuuden kesänä. Luin kirjan joskus 2000-luvun alussa uusiksi ja nyt taas, kun Porin lukuhaaste essa luettiin huonekalukirjoja. (2022)

Ii

Iisalmi
Iisalmelaiskirjailijoista on tullut luettua ainakin Alli Nissisen ja Juhani Ahon tuotantoa, mutta kumpikaan ei liene sijoittanut kirjojaan nimenomaan Iisalmeen, tai en ainakaan muista. 

Iitti
Ursula Auerin dekkari Murha Mankkalassa kertoo Brysselissä työssä olevan Olavin perinnöstä. Murhiakin tapahtuu. 

Ikaalinen
Kalle Päätalo on sodan jälkeen omaelämänkerrallisessa romaanissaan Ratkaisujen aika Rousto-Villen kanssa kirvesmiehenä Ikaalisissa, missä he rakentavat korpeen metsätyökeskuksen. Vapaa-aikana Kalle opiskelee. 

Ilmajoki

Ilomantsi
Marja-Sisko Aallon dekkarissa Ikoni, matkataan lomalle Ilomantsiin. Juice Leskinen lauloi aikanaan, että Ilomantsi on paratiisi, mutta ei loma Ilomantsissa pelkkää paratiisin auvoa ole. 
Antti Tuurin Rukajärven linja kertoo sodasta 

Imatra
Arto Paasilinnan Paras jalkainen laivanvarustaja oli ensimmäinen romaani, joka aikanaan tutustutti minut Imatran Valtionhotellin. Myöhemmin olen myös käynyt siinä ympäristössä, mutta valitettavasti sinä vuonna, jolloin koski oli korjaustöiden vuoksi pois käytöstä. 

Impilahti

Inari
Elina Backmanin Ennen kuin tulee pimeää kirjassa tuttu päähenkilö lähtee Angeliin Inariin tutkimaan murhaa. (2023)
Matti Almilan esikoisdekkari  Kultaa Kaunispäästä  sijoittuu Saariselälle Kaunispäähän. Kultaa ei ole hiuhdottu, vaan se on löydetty, tai niin ainakin sanotaan. 2022
Siiri Magga-Miettinen kertoo elämänkerrallisessa kirjassaan Siirin kirja lapsuudestaan ja nuoruuden lomistaan Kutturan kylässä Inarissa. Kuttura kylässä lomailee ja asuttaa Maggan sukua edelleen. 2020
Kuttura mainitaan myös Mikko-Pekka Heikkisen kirjassa Terveiset Kutturasta. Kirjan varsinaiset tapahtumapaikat ovat kuitenkin Iisalmesta etelään. 2020

Inkoo
Leena Lehtolaisen Maria Kallion kesämökkipaikka. 

Isojoki
Teemu Keskisarja Kyllikki Saari - mysteerin ihmisten historia ja Juha Saaren Kuuluisan kuoleman kuva - Miksi Kyllikki Saaren murha ei unohdu ovat perin erilaiset tutkielmat Isojoen kuuluisimman henkilön vaiheista. Keskisarja pohtii asioita Kyllikin omien tekojen kautta, Saaren ote on enemmän tutkimuksellinen valottaen enemmän  näkökulmaa miksi ei unohdu kuin itse tapahtumaa. Keskisarjan käytössä lieni laajempaa materiaalia, mutta tekijää mielestäni ei paljastettu. (2022)

Isokyrö
Jaakkima
Janakkala

Joensuu
Maiju Lassilan Tulitikkuja lainaamassa teos on joensuulaisklassikko, jonka olen nähnyt myös pari kertaa Teatterissa. 
Joensuun paikat - antologiaan kirjoitin minäkin omat opiskelu muistoni. 
Marja Simolan selkokielisessä Otto Kotilaisen tarinaan perustuvassa sarjassa ollaan Joensuussa muutamissa kirjoissa, ainakin ensimmäisessä Kaskipellolta kaupunkiin ja viimeisessä Jäähyväiset Viipurille kirjoissa. Kotilaisen kahvila tuli itsellenikin tutuksi opiskeluaikana. Kirjahyllystäni löytyy myös Simolan kirjoittamat marttahistoriikit jotka nekin on tullut luettua kannesta kanteen. 

Johannes

Jokioinen
Tapani Baggen Urho ja suuri junaryöstö tapahtuu museorautatiellä. Jokioisten Museorautatie on tuttu martta historian tiimoilta, ajalta, jolloin se oli työni. Sen vuoksi oli kiva huomata, että siitä on tehty lastenkirjakin. Kirjasta tuli vähän mieleen Timo Parvelan Ella-kirjat. Siinäkin luokka on "yliveto", kuten Suomisen Olli olisi sanonut. 

Jomala

Joroinen
Maiju Lassilan nelinäytökseninen huvinäytelmä Kun lesket lempivät sijoittuu Joroisiin ja Juvalle. Leskimiehen vaimonetsintä ei kirjassa mene täysin putkeen, eli todellista kesäteatteriainesta tämä näytelmä. Vuonna 2014 näytelmä esitettiin Kiikoisissa, Porissa ja Merikarvialla. Kävin katsomassa Porissa, mutta en lämmennyt. Lukemastani sen sijaan pidin, silloin kun kahlasin Maiju Lassilan teokset läpi. Jossain vaiheessa Algot Untola asui porissakin. 

Joutsa
Markku Ropposen Kuhala ja Kuoleman hipaisu dekkarissa seikkaillaan myös Joutsassa. 

Jurva
Sanni Ylimartimo Pimeässä hohtavat tähdet. 14-vuotias korealaista poppia fanittava tyttö haluaisi keikalle Helsinkiin. (2022)

Juuka
Juupajoki
Juva

Jyväskylä
Minna Canthin Kauppa-Lopo on surullinen tarina Jyväskylästä, missä Kauppa-Lopo hoitelee asioita kaukana Kuopiossa olevasta perheestään. (2023)
Markku Ropponen Kuhala sarja, Otto Kuhala, vanheneva yksityisetsivä, entinen poliisi seikkailee Jyväskylässä ja vähän muuallakin yhdessä koiransa, vaihtuvien naisystävien ja muusikkotuttavansa kanssa.
Koirapuisto romaanissa päähenkilö saa työpaikan koirapuistovahtina.

Jämijärvi

Jämsä
Laura SuomelaKiss My Juhannus 
-kirjassa autolastillinen nuoria vuokraa viimetipassa mökin juhannukseksi Jämsän tienoilta. Himoksen juhannusjuhlissakin pistäydytään. (2022)

Järvenpää
Timo Sandbergin Pahan morsian on rikoskomisario Erkki Heittolasta kertovan rikossarjan toinen osa. Kirja kertoo Järvenpäässä tapahtuneista paloittelusurmista. Keskiössä on myös Erkin pari, Taru, joka kärsii ihonväriin viittaavista vitseistä. Sarjan ensimmäinen osa on Kihokki, kolmas Pöllöpesä, sitä seuraa Pirunpesä, Dobermanni, Kalman kokko
Pauliina Suden Yksityisalue dekkarissa ex lentoemo, yksityisoppilasharjoittelija seikkailee Järvenpäässä ja lähialueilla. Halosenniemen parkkipaikkakin on mainittu. 

Jääski

Kaarina
Littoisten järvi on puoliksi Kaarinan puolella. Olen lukenut tietty Nopoloiden Heinähattu ja Vilttitossu ja Littoisten hirviö -kirjan (2020), Mutta viimeaikoina olen törmännyt Littoisiin useammassakin kirjassa. Viimeksi Reijo Mäen Sulhasmies kirjassa. (2023)

Kaavi

Kajaani
Ville Rannan Kajaani kertoo Elias Lönnrotin Kajaanin vuosista ja Karjalaan suuntautuvista keräysmatkoista. Tarina oli osin totta, osin fiktiota, mutta niinhän se aina jälkikäteen tehdyissä tarinoissa on. Tarina oli hyvä ja selkeä, mutta tehokeinona paikoin käytetty v auhdikas "suttu" häiritsi traditionaalisempaan tottunut silmääni. (2022)
Harri V. Hietikon Pandemia on dystopia ajasta oudon pandemia jälkeen. (2022)

Kalajoki
Anna-Leena Härkösen Juhannus vieras kertoo varttuneemmasta sinkusta, joka lähtee Kalajoelle juhannukseksi katsomaan kuolevaa sukulaistaan. (2022)

Kangasala
Tapani Baggen Kummisedän hautajaiset kirjan tarina alkaa Vehoniemen automuseon kahvilasta. Tuttu paikka itsellenikin. 

Kangasniemi

Kankaanpää
Elina Backman ja Heidi Holmavuo tekivät 3 osaisen podcast sarjan, joka löytyy äänikirjana suoratoistopalveluista. Osissa Ratkaisematon 5-7 he pohtivat Helena Jämiäluoman murhaa. (2022).
Timo R. Stewaren kirja Valter Juva Kadonneen arkin metsästys -kirjassa Juva on Kankaanpäässä maanmittarina ja Jerusalemissa kaivauksilla. (2021)
Niemensivu Reetta Lempi ja rakkaus sarjakuvakirja kertoo Niemensivu Lempi-mummon rakkaustarinan. Kirjassa sulho lupaa siirtää mökkinsä Noormarkusta Vihteljärvelle. (2020)
Mauri Sariola Viiden tien risteys kertoo joukko-osaston harjoituksista Niinisalossa.(2018)

Kanneljärvi
Unto Seppäsen Iloisten ukkojen joukko kertoo kanneljärveläisistä hevoskuskeista, joilla riitti töitä kun venäläiset rikkaat olivat alueella huviloissaan. Työt päättyi kun raja meni kiinni. Joillekin se oli onni, joillekin ei. 

Kannonkoski
Kannus
Karijoki

Karjalohja
Tiina Martikaisen Jäätyneet kasvot dekkarissa murha paikkana on Karjalohja (2013 alusta osa Lohjaa). Hanna Vainio hälytetään paikalle kultansa vierestä sunnuntai aamulla viiden jälkeen. Kirjan alku vaikutti sen verran tutulta, että piti tarkistaa olinko lukenut kirjan, mutta en sentään - olin lukenut vasta sarjan ensimmäisen osan. Viime aikoina on tullut luettua niin paljon, että pelkästä kirjan nimestä ei välttämättä muista onko kirja luettu vai ei. Karjalohja sijaitsee Sammatin ja Fiskarsin välissä. 

Karkkila
Karstula

Karvia
Rauni Virtasen "Ryssäkesä" 1808 kertoo aikakaudesta, jolloin Suomi siirtyi Ruotsille. (2023)

Kaskinen

Kauhajoki
Sanna-Leena Knuutilan selokirja Ne lensivät tästä yli kertoo 19-vuotiaan Hiljan tarinan kotirintamalta. 

Kauhava
Antti Tuurin Pohjanmaa kirjassa jaetaan suvun kesken isoisän Amerikan perintöä. Kirja on yksi osa 6 osista Pohjanmaa-sarjaa. Päivän aikana osa suvusta ehtii käydä myös Lapualla ja Lappajärvellä. Oma suosikkini tästä sarjasta on Talvisota, jossa Hakalan veljeksilläkin on oma osansa. 

Kaukola
Kauniainen
Kaustinen
Keitele

Kemi
Elina Backmanin ja Heidi Holmavuon Ratkaisematon 8-10 äänikirjassa ratkotaan kemiläisen Elli Immon murhaa. Kuuntelin jaksot keväällä, mutta ne on poistettu ilmeisesti rikostutkinnallisistä syistä. (2022).
2023 toukokuussa luin kirjasta tehdyn täydennetyn version: Ratkaisematon, kirja joka avasi murha tutkinnan, Elli Immon tapaus. Kirjaa oli täydennetty sillä, mitä tapahtui sen jälkeen. Poliisi tutki asiaa, mutta vielä ei ollut tarpeeksi faktoja tapauksen sulkemiseen. Tekijä oletettu on jo kuollut, ja Ellikin olisi yli 80-vuotias, jos olisi saanut elää. 
Kari Hanhisuanto on kirjoittanut mielenkiintoisella tavalla kirjan Pelkopeli. Kirjailija kutsui ihmisiä kahviloihin ym paikkoihin, jossa keskustelujen pohjalta tarina kehittyi valmiiksi. Ideassa on samaa, mitä fanien kanssa kirjoittamisessa verkossa, mutta tässä vain tapaamiset on livenä. Mielenkiintoista. Etsivään oli helppo samaistua itsekin. Voisin kuvitella sopeutuvani minäkin kaikkeen muuhun, paitsi ainaiseen kylmyyteen (tai kuumuuteen). (2021)

Kemijärvi
Timo Parvela ja Kari Väänänen ovat kirjoittaneet kirjan Taivaan tulet, joka perustuu suosittuun, saman nimiseen televisiosarjaan. Harvemmin tulee luettua kirjoja, joista olen katsonut leffan tai tv-sarjan. Nytkin tuli samanlaiset fiilikset, vaikea miettiä omiaan, kun näkee mielessään tutut näyttelijät. Kelpo kirja silti. 
Max Mannerin Jääkyyneleen pääasiallinen tapahtumapaikka on Kemijärvellä oleva Suomutunturi. 

Keminmaa
Kemiönsaari
Kempele
Kerava
Keuruu
Kihniö
Kinnula

Kirkkonummi
Pekka Lempiäinen Peltikattomurha. Sijoitin kirjan kirjailijan kotikuntaan. Kirjasta tuli mieleen joku samalla tekniikalla kerrottu tarina, jonka tekijä ei tule mieleen. Ihan kelpo tarina. 

Kirvu

Kisko
Eppu Nuotio Anopinhammas on toinen osa 58-vuotiaan eläkeläisen ja martan, Ellen Lähteenratkaisemista rikoksista kertova kirja, jossa iso osa tapahtumista sattuu Kiskossa. Sen verran hyvä sarja, että kolmosta odottelen.

Kitee

Kittilä
Aira Vuoristo Suvussa surman suu kirjassa käydään sukulaisissa Kittilässä isommalla porukalla. Ja murhaan sielläkin sattuu. (2023)

Kiuruvesi

Kivennapa
Unto Seppäsen Iloisten ukkojen kylä on hersyvä kuvaus vosdikkakuskien elämästä Kivennavalla. Kuskeja tarvittiin paljon, koska Terijoella, Kivennavalla ja muuallakin Karjalan kannaksella oli paljon kesähuviloita ja sitä myöten valtavasti kesäasukkaita. Ihmisten ja tavaroiden kuljetus oli hyvin työllistävää. Itse ihastuin kirjaan ja mietin jopa josko se olisi top-5 listallani vuonna 2022.

Kivijärvi
Koivisto ja Koiviston mlk

Kokemäki
Esko Peltola on koonnut Osmo Pertolaa eli Kokemäen Uunon tarinat yksiin kansiin kokemäenmurteella. Kirja on Kokemäen Uuno ja hänen juttunsa, ja oli mukava pläjäys hetkisen toukokuisten aherrusten välissä luettuna. 

Kokkola

Kolari
Kari Kaulanen Kuuramäki 1 : tunturin tuolla puolen -kirjassa äiti ja tytär muuttaa Kuuramäen kylään tunturin toiselle puolen 1920. 1930-luvulla kylään alkaa tulla hiihtokurssilaisia ja vähitellen muitakin turisteja majoittuu kylän taloihin. Vähitellen kylän lähelle tunturiin alkaa muodostua turisteja varten turistikylää Ylläkselle. Maantiekin tehdään. Kirja on trilogian ensimmäinen osa. 
Päivi Alasalmi Ei jälkeäkään kertoo hotelli johtajan murhasta tunturihotellissa (Ylläs). 2022

Konnevesi
Kontiolahti
Korpiselkä

Korppoo (Parainen) 
Utön saari on nykyisin kaupunginosa Paraisilla. Maalaiskaupunginost jaksaa hymyilyttää edelleen itseäni, vaikka on niihin tullut totuttua jo 1970-luvulla. Kirjailija, valokuvaaja, lintumies Juha Laaksonen on kirjoittanut Utön saaressa viettämästään ajasta kuvakirjan omaisen päiväkirjan tai päiväkirja omaisen kuvakirjan - miten asian haluaakaan ilmaista. Utö syksy ja kevät ulkosaaessa. Jokaisesta päivästä on 1-2 sivua kuvaa ja tekstiä, joka saa ainakin itseni haaveilemaan lintujenbongailulomasta majakkasaarella. 
Luin kirjan tarkoituksella ennen, kuin tartuin  
Laaksosen kirjaan Murha Lintusaarella. Kirja perustuu niin ikään Laaksosen omiin kokemuksiin saarella, vaikka murha ja bongattu harvinaisuus ovatkin mielikuvitusta. Kirjojen luku peräkkäin oli mielestäni oivallinen idea, jota voi suositella muillekin. 

Korsnäs
Koski Tl

Kotka
Heleena Lönnrothin Kuoleman portti kirjassa eläkkeelle jäänyt poliisi perustaa etsivätoimiston Kotkaan. Kaakonetsivät eli Hakkarainen ja Valo kirjojen tapahtumat sijoittuvat pääosin Kotka-Hamina seudulle. Puolalainen kuurupiilo sijoittuu Kotkaan ja Puolaan. 

Kouvola
Kristiinankaupunki
Kruunupyy

Kuhmo
Robert Alftan Anja Wallila ja jäätynyt kylä on kuunnelma, jossa antikvariaatin omistaja Wallila menee Kuusijoelle tapaamaan entistä poikaystäväänsä, joka on pyytänyt Wallilaa käymään. Reportteripoikaystävä on kadonnut ja Wallilaa alkaa tutkia katoamista huoltamoapulaisen kanssa. 

Kuhmoinen
Timo Sandberg Elämänluukku -kirjassa mietitään nuoruuden metsätöitä Kuhmoisissa sijainneen metsäkämpän metsissä. Kirjan alkupuolella mainitaan Mukkalan kartano, jonka emännän Herttan, tiedän olleen martta ja tarkka liinavaatekomeronsa järjestyksestä. Aina tulee hyvä mieli, kun lukee jostain tutusta paikasta. 

Kumlinge
Kuolemanjärvi

Kuopio
Minna Canth Köyhää kansaa. Köyhä kansa voisi olla köyhä missä tahansa kaupungissa. Hyvin aikaa kestänyt näytelmä.
Metropoliitta Panteleimonin kirjoissa Murha kirjapiirissä ja Särkynyt sydän, ratkotaan rikoksia Kuopiossa. Jälkimmäiset murhat tapahtuvat palstaviljelyn harrastajien keskuudessa. 

Kuortane
Kurikka
Kurkijoki

Kustavi
Volter Kilpi Alastalon salissa vietetään kesäkuista päivää Kustavissa. (2022)

Kuusamo
Kyyjärvi
Käkisalmi ja Käsisalmen mlk
Kärkölä
Kärsämäki

Kökar
Ulla-Leena Lundbergin Jää on odotellut luku pinossa pitkään. Kesäkuussa 2021 lueskelin saariaiheisia kirjoja, ja oli hyvä hetki poiketa Kökarillakin. Kivan oloinen papin perhe sieltä löytyikin, mutta lyhyeksi jäi aikansa Kökarissa. 

Köyliö 
Tuomas Heikkilä Lalli - Kansallismurhasjan muotokuva kirjan luin Pyhän Henrikin päivän tienoilla 2023.

Lahdenpohja

Lahti
Timo Sandberg Mustamäki - sarja etenee vuodesta 1918 kohti tätä päivää. Tilinteko kirjassa sarja on edennyt jo sodan jälkeiseen aikaan. Sandbergin uusimmat Heittola-kirjatkin tapahtuvat Lahdessa. 

Laihia
Antti Tuurin Eerikinpojat romaani kertoo Tuurin äidin suvusta. Laihialainen piikatyttö lähtee herätysliikkeeseen liittyneiden kanssa maanpakoon Tanskaan, jossa kaikki eivät mene ihan niin kuin ryhmä toivoi. Seuraavissa kirjoissa matka jatkuu vähitellen yli Atlannin. 
Jossain vaiheessa olen lukenut myös vitsikirjan Pennit soikeaksi, missä tietenkin vitsaillaan laihialaisella nuukuudella. Myönnän käyneeni laihialaisen kotiseutumuseon pihassa. Sen verran oli säästäväisyyden henkeä, että kävimme talviaikaan, jolloin ei museo  ei ollut auki, eikä näin ollen tarvinnut maksaa pääsymaksua. Tosin emme päässeet kyllä sisäänkään.   

Laitila
Maria Hiltunen Vainio-Tanin Agatha muuttaa Eurajoelta Laitilaan. Myöhemmissä osissa Agatha tytär lähtee opettelemaan emännyyttä Eurajoelle Juuselan taloon, missä Agatha oli nuorena emäntänä. 

Lapinjärvi
 

Lapinlahti
Joskus vuoden 2005 tienoilla kävin junalla Iisalmessa pitämässä arkistointikurssia. Matkan varrella katselin Lapinlahden kirkonkylän asemaa sillä silmällä, että muuan Matti ja Liisa lähtivät sieltä junamatkalle Juhani Ahon kirjassa Rautatie. Veikkaan, että asemanseutu oli noista ajoista muuttunut. (uusiksi n.2019)
Pekka Ahon Kansan keskeltä -kirjan sijoitin Lapinlahdelle, jossa Aho asui osan elämästään. Novellikokoelmassa tai tarina kokoelmassa, kumpiko lienevät, ei mainittu paikkakuntaa, mutta syvällä Savossa ja erittäin maaseudulla kirjassa elettiin. (2022)

Lappajärvi
Antti Tuurin Levoton mieli kertoo taiteilija Arvid Bromsista, joka asettuu viidennen vaimonsa kanssa Lappajärven Lehtiniemeen.

Lappeenranta
Hanna Kökön nuorten geokätköily sarjan kirjassa Saarikätkö Manu ja Helmi etsivät saarikätköjä Lappeenrannan tuntumassa. Itsekin olen siellä rannalla kävellyt, vaikkakin ennen kätköily uran alkua. Kunnan alueelta olen hakenut neljä geokätkö, joista yksi kanavalta, ja loputkin sen lähistöltä. (2020 ja aiemmin n. 2016)

Lapua
Kaarina Toijanniemen Simpsiöltä nousee savu esittelee 1600-lukulaista Simpsiön vuoren elämää. Simpsiön on liitetty monia maagisia tarinoita, joihin liittyy mm. jättiläinen ja vuorenpeikko. 
Uudempaa Lapuaa esittelee mm. Unto Katajamäen Kosolan kujanjuoksu, jossa eletään vuotta 1929. (2021)

Laukaa
Lavansaari
Lemi
Lemland

Lempäälä
Pertti Laineen kirjassa Pisto sydämeen löytyy naisen ruumis Ideaparkin parkkipaikan kulmilta. 

Leppävirta
Lestijärvi
Lieksa
Lieto
Liminka
Liperi

Lohja
Johanna Tuomolan Noora Nurkasta kertovan kirjasarjan rikokset tapahtuvat Lohjalla, jonne Noora muuttaa eronsa jälkeen lapsineen Nooran isän ja tämän puolison hevostilalle. Sarjan aloittaa Tummissa vesissä, sitä seuraa Sieppaus, Petoksen anatomia ja Minkä taakseen jättää. Lisääkin kirjoja on ilmestynyt, mutta pitkitän nautintoa ja jätin tuoreemmat lukematta. Sarja oli itselleni ihan outo, kun sen löysin kesällä 2020. Sarja vaikuttaa sen verran hyvältä, että soisin sarjan nousevan useammin esille. Ilman BookBeatin näistäkin voisit pitää vinkistä sarja olisi edelleen itselleni tuntematon. 
Ks. myös Karjalohja ja Sammatti (2020-2022 )

Loimaa
Marja-Liisa Dieckmannin kirjoissa Kolme hopeasormusta ja Hopeasormuksen taika (itsenäisiä jatko-osia kirjalle Keisari ratsastaa kaupunkiin). Kirjojen tapahtumat sijoittuvat 1809 vuoden tienoille. (2019)

Loppi
Paul-Erik Haatajan Metsän piilossa : rikosromaani -kirjassa tilitoimistoyrittäjän kesämökki sijaitsee Lopella. Mökkinaapurina on exä, joka surmataan mökillä. (2013)
Tony Latvan kirjoittamassa kirjassa Totuus Heinonen murhasta kertoo kirjailija miten Heinon pariskunnan murha Lopella saattoi edetä. (2020)

Loviisa
Luhanka
Lumijoki
Lumivaara
Lumparland
Luoto

Luumäki
Anni Jokitalo sarjakuvakirja Pankkiryöstö Taavetista kertoo tosi pohjaisen tarinan 1.6.1926 tapahtuneesta Taavetin Kansallisosakepankin ryöstöstä, Jos kuoli 3 ihmistä. Pitkään suunniteltu ryöstö meni pieleen ja molemmat ryöstäjät tuomittiin. Alkoholilla oli osuutta asiaan. Kirja löytyy myös Issuusta. (2020)

Luvia (Eurajoki) 
Arto Paasilinnan Suomalainen kärsäkirja kertoo entisen sirkusnorsun matkasta kohti uutta tulevaisuutta. Pisimpään kirjassa taidetaan olla Luvialla, josta matka jatkuu kohti kaakkoa. 

Maalahti
Maarianhamina
Marttila
Masku

Mellilä (nykyisin Loimaa) 
Raisa Lardotin Ripaskalinnut kirjassa perhe päätyy evakkoon Mellilään. 

Merijärvi

Merikarvia
Arvo Salon Oura ooppera - Merellinen musikaali johdatti ajatukset saaristoon. Näihin aikoihin tyrnisato alkaa kypsyä ja lämpiminä päivinä ilma olisi vielä kiva merelliseen ulkoiluun. Ourassa en ole käynyt, mutta Eurajoen saaristosta on jäänyt hyvät muistot. (2020)

Metsäpirtti
Miehikkälä

Mikkeli
Sari Järn Lupaan sulle ruusutarhan

Muhos
Multia
Muolaa

Muonio
Johanna Hulkko Geoetsivät ja revontulten salaisuus. Geoetsivät viettää parasta joululomaa ikinä Muoniossa Pekan sukulaisen lomakylässä. Ohjelmassa on mm. lumiveistoskisat. 

Mustasaari

Muistio (nykyisin Raaseporia) 
Paula Roos lähtee Mustion linnaan kursseille, jossa opetellaan uutta antiikista ja kokataan myös gourmet ruokaa Anja Gustafssonin Uranaiset kirjassa, joka on sarjan kolmas osa. 

Muurame
Mynämäki
Myrskylä
Mäntsälä
Mänttä-Vilppula

Mäntyharju
Ritva Sarkolan Tuula Sariolan nimellä kirjoittamissa dekkarissa on päätapahtumapaikkana Mäntyharju. 

Naantali
Pirkko Arhippan dekkari tuotannosta iso osa tapahtuu Naantalissa. Viimeksi seikkailin siellä kirjan Kuoleman koordinaatit alkumetreillä. (2020)

Nakkila
Urho Karhumäen Testamentti-kirja on jatkoa olympialaisten kultamitalilla palkitulle Avoveteen -kirjalle. Aikanaan kirja aiheutti kohun Nakkilassa, jossa kirjan tapahtumat tunnistettiin, vaikka tehtailijan nimi oli muutettu Suomisesta Vuoriseksi. Kirjan tapahtumapaikat ovat siis "Nakkilan kirkon vaiheilla". 

Nauvo (Parainen) 
Johanna Kostet oli itselleni uusi dekkaristituttavuus. Marrasyöt kirja sijoittuu Nauvoon ja siellä eritoten Finbyn jatulintarhan. Kirjassa on mukava kombinaatio vanhaa uskoa ja nykyisyyttä. (2021)

Nivala

Nokia (ent. Pohjois-Pirkkala 1938)
Johanna Hulkon mainio Geoetsivät-sarjan etsivät asuvat ja kätköilevät Nokialla. Sarjan etsivät ovat ala-asteiköisiä ja pyöräilevät kätköille. Yhden etsivä, Raparperi, kuuluu sateenkaariperheeseen, hänellä on kaksi isää. 
Marja-Liisa Heinon Älä tähti putoa muslimitytön katoamista tutkii romanitaustainen poliisi Karli Eerola. (2021).

Nousiainen 
Nurmes

Nurmijärvi
Esko Rahikainen Metsän poika Aleksis Kiven elämä kirjassa kerrotaan Aleksis Stenvallin elämäntarina, jonka monet vaiheet liittyvät Nurmijärven. 
Ilkka Malmbergin Seitsemän miestä on esseenomainen selitysteos Seitsemän veljeksen ymmärtämiseen. Kirjassa myös käyskennellään Nurmijärven maaperällä. 

Nuutajärvi (Urjala) 
Johanna Hulkon geokätköily aiheisen sarjan Geoetsivät ja yksikätinen madonna kirjassa etsivät pyöräilevät Nokialta Nuutajärvelle ja pitävät geokätköily tapahtuman Jompan kanssa. 

Närpiö

Oravainen Nilla Kjellsdotter Kivipuiston tyttö -kirjan tapahtumapaikkana on itselleni tuttu kivipuisto. 

Orimattila
Orimattilan Sanomien mukaan Jenni Linturin kirja Mullojoki 1950 kertoo tarinaa Orimattilan Mallusjoen varrelta. 

Oripää

Orivesi
Liisa Nevalaisen kirjassa Punainen hattu kerrotaan Antti Karpalon huvilan sijaitsevan Pirkanmaalla Koljonselän tuntumassa Suvilahdessa. Suvilahti on keksitty paikka, mutta Koljonselän Pirkanmaan puolella on vain Orivesi. Se myös mainitaan kirjassa kerrottaessa huumekuriirin junamatkasta Orivedeltä Helsinkiin. 

Huumeista on siis kyse tässä juhannuskirjassa. 

Oulainen

Oulu 
Ari Paulowin Viidakkojuoksun löysin viidakkosanan perusteella kun etsin luettavaa sademetsä alueelta. Eihän se sellaisesta viidakosta käynyt, mutta sopi passelisti joulukuiseksi kirjaksi jossa liikutaan kahdella mantereella. Aluksi ollaan New Yorkissa, mutta sitten päähenkilö palaa Ouluun. Kirja yllätti positiivisesti ja mikä parasta, kirjoja löytyi heti äänikirjana neljä muuta. Kirja oli haasteen suorituksen aikana ensimmäinen oululaisen, mutta toki olen lukenut Paavo RintalaPojat. (2022)

Outokumpu (ent.  Kuusjärvi -1968)
Leena Lehtolainen sijoitti Kuprisydän dekkrinsa synnyinkuntaans. 

Padasjoki
Paimio
Paltamo
Parainen (ent. Länsi-Turunmaa)
Parikkala
Parkano
Pedersöre (ent. Pietarsaaren mlk -1989)
Pelkosenniemi
Pello ( ent. Turtola -1949)
Perho
Pertunmaa
Petsamo
Petäjävesi
Pieksämäki (ent. Pieksämä 1930–1948)
Pielavesi
Pietarsaari
Pihtipudas
Pirkkala ( ent.Etelä-Pirkkala 1922–1938)
Polvijärvi

Pomarkku
Aino Marjatta Kallio Raimon tie Polvijärveltä Pomarkkuun. Raimo Tanskanen oli lukiossa musiikinopettajana, mutta itse en musiikkia opiskellut. 2024

Pori
Arttu Tuominen Verivelka aloittaa Delta-sarjan. X merkitsee ystävyyttä. Sarjan toinen osa on Hyvitys. Kolmas osa Vaiettu kertoo Porin lisäksi Ukrainasta. 
Neliosaisessa Leipuri-sarjassa seikkaillaan Porissa ja hieman Ulvilassakin. 
Liisa Nevalaisen Porin teatterista kertova dekkari Viimeinen rooli esittelee myös teatterin kummituksen. Teatterin produktioon kuuluu kirjassa August Strindbergin Kuoleman tanssi, jota en ole koskaan nähnyt teatterissa, mutta vielä ehtinee, ja toivottavasti nimenomaan Porissa. Muut Nevalaisen kirjat ovat myös teatteri maailmasta mutta taitavatkin kaikki sijoittua Helsinkiin, missä Etsivä Antti Karpalokin on töissä. 2023 ja joskus kauan sitten. 
Porilaisten kirjoittamia runoja täynnä on Olet kuin ohrake kirja. 2022

Pornainen

Porvoo
Enni Mustonen Emännöitsijä. Emännöitsijä viettää osan kesistä Haikon kartanossa, jossa Edelfelt maalaa ja asustaa kesäisin Suomessa ollessaan. (2020)
A. W. Yrjänän Joonaanmäen valaat on mielenkiintoinen fantasiakirja pienestä yhdyskunnasta, jotka elävät salaisen sisäänkäynnin takana Porvoon rannikkoseudulla. Kirjassa luetaan paljon. (2022)

Porvoon mlk
Mirkka Lappalainen Smittenin murha on tarina Sköldvikin kartanon isännän murhasta. Isäntä löytyi 1680 seitsemän vuotta "lähtönsä" jälkeen palaneen kartanon vanhasta kaivosta, kun uutta kartanoa rakennettiin. TrueCrime dekkari 1600-luvun tapahtumista. 

Posio
Ruusuvuori Yksi näistä pienimmistä dekkarissa... eikun sittenkin romaanissa, pureudutaan siihen, mitä uskonnollinen (tai miksei mikä tahansa muukin) lapsuudesta asti tiivis yhteisö voi vaikuttaa ihmisen ajatteluun läpi elämän. Kirjoittaja on Ruusuvuoren pariskunta Juha ja Ulla. (2020)

Pudasjärvi
Pukkila

Punkaharju
Kari Levolan olen tuntenut aiemmin vain lasten-ja nuortenkirjoista. Harju on aikuisille suunnattu dekkari, jossa kuntoutettava poliisi ratkoo kuntoutuksen lomassa paria murhaa. Paikat on tuttuja ja punatukkainen omistajakin on tullut bongattua, joten kirjaa oli mukava lukea. Tiedä sitten, onko tikanheitto koskaan enää samanlaista kuin ennen. (2021)

Punkalaidun
Puolanka
Puumala
Pyhtää
Pyhäjoki
Pyhäjärvi ( ent Pyhäsalmi 1993–1996)
Pyhäjärvi Vpl
Pyhäntä
Pyhäranta
Pälkjärvi
Pälkäne
Pöytyä
Raahe
Raasepori

Raisio
Kari Levolan Iltatuulen viestissä tuttu päähenkilö on eläkkeellä ja ui mielellään. Tykkään Levolan kepeästi tyylistä. (2023)

Rantasalmi
Ranua

Rauma
Kaarlo Erhon Kolmetoista kellonlyöntiä kirjassa katoaa raumalainen arkkitehti. (2022-23).
Jukka-Pekka Palviaisen kirjassa Jugi ja majakkasaaren arvoitus muuttaa Jugi-poika perheineen majakkasaarelle asumaan. Arvoituskin ratkeaa. (2022)
Hjalmar Nortamon kirjojen tapahtumapaikkana on Rauma. Raumlaissi jaarituksi luimme ääneen jo kolmannella luokalla Ala-asteella.  Mnää, Tasalan Vilkk ja Hakkri Iiro sekä Helmikiristeinen kirjanmerkki ovat tuoreempia lukukokemuksia. 

Rautalampi
Rautavaara
Rautjärvi
Rautu
Reisjärvi

Riihimäki
Kirsi Vesterbackan kirjoittamassa Riihimäen Marttojen historiikissä Lepomajalta pesutuvalle kerrotaan yhdistyselämästä 1938 vuodesta näihin päiviin saakka. Kirjassa on laaja artikkeli myös jatkosodan aikaisesta lepomaja sta, jota Martat ylläpitävät 24/7 koko jatkosodan ajan. (2015)

Ristiina
Annika Erosen dekkari sarjan kolmas osa Ristiinan enkeli sijoittuu Mikkelin Ristiinaan, jonne Hannu Savolainen uusioperheineen on tullut lomailemaan. Jännitystä tarjoaa tämäkin kirja. Mielessäni sijoitin murha paikat Astuva salmen maalausten lähelle. Maalaukset, jotka aikanaan tekivät paljon suuremman vaikutuksen, mitä samana vuonna näkemäni Pietarinkirkko, mainittiin kirjassa. (2021)

Ristijärvi

Rovaniemi
Aira Vuoriston dekkari Suvussa surman suu alottaa Pietari Päre - dekkarisarjan. Ensimmäisessä kirjassa Pietari tutustuu vaimonsa sukuun tämän isoäidin 85 vuotissyntymäpäivillä. Pitkästä aikaa dekkari, jonka murhan takana ei ole kansainvälistä rikollisuutta, pedofiliaa, näkyviä pommiräjähdyksiä eikä lentelyä maasta toiseen. Virkistävää. (2022)

Ruokolahti

Ruotsinpyhtää (Loviisa) 
Christian Rönnbacka Majakka-dekkarin tapahtumapaikkana on Söderskärdin majakka Syteskerissä Ruotsinpyhtäällä, joka nykyisin kuuluu Loviisaan. Porvoolainen poliisi Antti Hautalehto on majakan tienoilla lomailemassa ja ajautuu näin tutkimaan tapahtunutta murhaa. (2021)

Ruovesi
Kati Tervo Iltalaulaja kirjassa ikääntynyt Ellen Thesleff matkustaa viimeistä kertaa kesän viettoon huvila ansa Ruovedelle. (2020)
Heidi Köngäs Sandra kirjassa liikutaan Ruoveden maisemissa nyt ja 1918 tienoilla.(2020)

Ruskeala
Rusko
Räisälä

Rääkkylä
Marja Simola Kaskipellolta kaupunkiin. Otto Kotilaisesta kertovan selkokirjasarjan ensimmäinen osa kertoo Oton elämästä 1800-luvun lopusta 1900-luvun alkuun ja perheen perustamiseen saakka.(2020)

Saarijärvi

Sakkola
Petri Sarjasen Sinä olet Rokka kirjassa Sarjanen on pohtinut, mitä Antti Rokan esikuvalle, sakkolalaiselle pienviljelijälle tapahtuu sodassa. Sakkolan porsaita ei taidettu mainita. (2021)

Salla (ent.  Kuolajärvi -1936)
Ismo Lento Rajaseudun poika - sarjakuva on Ami Hauhion käsialaa. 

Salmi
Salo
Saltvik

Sammatti (Lohja)
Tuula Sariolan Murha Sammatissa -kirja alkaa tulipalolla. Murhapoltto kuuluu niihin murhatapoihin, joista tykkään vähiten, mutta kirja on kelpo kirja. 

Tiina Martikaisen Surunpolku kertoo murhasta sammattilaisella lenkkipolulla. Kirjan päähenkilönä on koirapoliisi koiransa Riinan kanssa. Sammatti liitettiin Lohjaan 2009. Sammatti sijaitsee Lohjan keskustasta Salon suuntaan. Sarjan muita osia on mm. Kasvot pinnan alla ja  Jäätyneet kasvot. (2020-2022)

Sastamala
Sauvo

Savitaipale
Kaiho Niemisen Ihmissuden kronikka vie vuoteen 1616 ja sen jälkeiseen aikaan. Tärkeän valtiollisen viestin kuljetus Venäjältä Ruotsin kuninkaalle vaatii talonpojilta paljon lihaa ja hevospäiviä. Tarinaa ryydittämä päiväkirjamerkinnät 2616 matkalta. 

Savonlinna
Tuire Malmstedt Pimeä jää, Oravin kylään sijoittuva esikoisdekkari. Monet tykkää, kun poliisilla on samoja kokemuksia, joita tapahtuu rikoksena. Minä en yleensä tykkää. No, esikoinen on esikoinen, toinen on yleensä täyteläisempiä, luotan siihen, kun sarjaa on kehuttu. (2023).
Joel Lehtonen Kerran kesällä kirjassa vietetään kesää Savonlinnan kylpyläkaupungissa joskus sata vuotta sitten. Päähenkilönä nuori pianisti. (2023).
Eeva Tenhusen Mustat Kalat on yksi arvostetuimpia suomalaisdekkareita. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Savonlinnaan. (2020 ja joskus 20 v aiemmin.)

Savukoski
Seinäjoki
Seiskari
Sievi

Siikainen
Riikka Alaharjan kirjassa En Saab päähenkilö ajelee ostamaan Siikaisissa sijaitsevasta autokorjaamista varaosaa rakkaaseen Saabiinsa ja ihastuu korjaamon pitäjään. Kirja on päiväromaani. Alaharjan taisi viettää osan lapsuudestaan Siikaisissa, näin ainakin itse muistelen. (2020)

Siikajoki
Siikalatva
Siilinjärvi
Simo

Sipoo
Enni Mustonen Paimentyttö. Nuori tyttö aloittelee työuraansa Zachris Topeliuksen maatilalla Sipoossa  paimentyttönä ja navettapiikana. (2019)

Siuntio
Marja Aarnipuron toimittaja Kaarina Riikosesta kertova dekkari sarja alkaa Maakellari-kirjasta, jossa löytyy ruumis Riikosten mökin kellarista Siuntiosta. Muutoin kirjassa ollaan Siuntiossa paljon vähemmän, kuin Aleksis Kiven elämäkerroissa. Charlotta Lönnqvistin Fanjungarsin torppa sijaitsee Siuntion keskustassa. 

Snappertuna (Raasepori) 
Mauri Sariolan kirjassa Onko teillä ruiskukkia -kirjassa tapahtuu murha Snappertunassa. 

Soanlahti

Sodankylä
Hanna Kökön nuorten geokätköilysarjan viides osa, Anterin aarre, vie nuoret Manun isän kanssa pienelle vaellukselle Sodankylään Anterijoen varrelle. Seikkailuhan siitäkin syntyi. Nuorten ja jonkun muunkin sydän osoittautuu olevan puhdasta kultaa. (2020)

Soini
Somero

Sonkajärvi
Antti Holma palaa kirjassaan Kaikki elämästä(ni) lapsuuteensa Sonkajärvellä. Antti itsessään ei ole millään muotoa edes ulkonäkötuttu, mutta kuuluisa näyttelijä lienee. Kirjan parasta antia oli tarkka Maaseudun elämän esittely, jossa hyvinkin tunnistin myös omaa nuoruuttani maalla. Holma osaa selittää auki maaseutuelämää niin, että pääkaipunkiseutulainenkin sen ymmärtänee. (2020)

Sortavala ja Sortavalan mlk
Terttu Autere Lumen kätkemä kirjan sijoitin Sortavalaan, mistä löytyi 1930-luvulle sopiva seminaari Viipurin lähistöltä. Seminaarin asuntolan traditioihin näet kuului joululomaa edeltävänä yönä naisopiskelijoiden pitämä nunna kulkue, jota tultiin katselemaan. Opiskelijat pukeutuivat valkoisiin kaapuihin ja kävelivät hitaasti kynttilä kädessä seminaarialueella hymniä laulaen. Kirjassa naisasuntolanhoitaja löytyy murhattuna ja sitä tutkii aiemmista kirjoista tuttu Juhani Kuikka. 
Lasse Pöysti Lassen oppivuodet (1990) on ensimmäinen osa Lasse Pöystin elämäkerrasta. Pöysti syntyi Sortavalassa 1927, mistä kirja alkaa. Evakossa hän oli Helsingissä. (2009)

Sotkamo
Paul-Erik Haatajan dekkarissa Vaarojen mailla helsinkiläinen ylikomisario lähtee Rommavaarelle lomalle kaverinsa mökille. Lomakeskuksesta on kadonnut työntekijä. Lähistöllä on joukko nuoria luonnonsuojelijoita. Töitähän se tietää lomailijalle... 

Sottunga
Suistamo
Sulkava
Sund
Suojärvi

Suomusjärvi (nykyisin Salo) 
Pertti Hemanuksen kolmas dekkari Kuka halusi murhata luokkatoverinsa? kirja sopisi haastekohtaan kirjan nimessä on kysymysmerkki, mutta nyt ei ole sille tarvetta. Kirjassa eletään vuotta 1994. 
-Mitä tiedät Topeliuksesta? 
-Pelkkää hyvää. 
Tykkään Hemanuksen tyylistä kirjoittaa. 

Suomussalmi
Pekka Jaatisen Suomussalmi talvisota 1939-1940 alkaa pari päivää ennen talvisodan alkua. Mikko Porvalin Veri ei vaikene kirjan viipurilaisen talvisodan kuvaus innosti tarttumaan vihdoin tähän kirjaan. (2020)

Suonenjoki

Suoniemi (nykyisin Nokia) 
Nykyisin Nokiaan kuuluvan Suoniemen alueella oli rautatieseisake, jonka nimi oli Leukaluut. Voitin raittiuskilpakirjoituksessa 1975 vuonna ilmestyneen Sipulia Leukaluissa - kirjan, jonka on kirjoittanut Sinikka Tuomento. Kirjaa lukiessani kuvittelin sipulin olevan hampaiden välissä, mutta 1986 totesin että tämähän olikin ihan oikea paikkakunta. Meinasin lukea kirjan uusiksi, mutta omani on hävinnyt ja koko maassa näyttäisi olevan jäljellä vain varastokirjasto kappaleet. Harmitus. No, saahan sen Kuopiosta nopeasti. (n.1977)

Suursaari

Sysmä
Pirkko Arhippa on itsekin asunut jonkin aikaa Sysmässä ja kirjoittanut dekkarinsa numero 33 Polku pimeään tapahtumaan Sysmässä. 

Säkkijärvi
Säkylä
Taipalsaari

Taivalkoski
Kalle Päätalo kirjoitti massiivisen elämänkertansa, jonka ensimmäiset kirjat on Taivalkoskelta. Iijoki-sarjan 11 ensimmäistä osaa Kalle asuu Taivalkoskella tai osallistuu sotatoimiin. Sarjan aloittaa Huonemiehen poika, missä Kalle syntyy.
Koilismaa-sarja on tullut luettua kokonaisuudessaan. (1986)

Taivassalo
Tammela

Tammisaari (nykyinen Raasepori) 
Anja Gustafssonin Mansikkatyttö on Paula Roos -sarjan toinen osa. Paula lomailee mökillään Tammisaaressa hän saa yllättävän kalansaaliin. (2022)

Tampere
Lasse Honkanen Tilaisuus tekee murhaajan -kirjassa murha tapahtuu Vapriikin museon näyttelyn avajaissa. (2022)
Pertti Hemanus Kuka halusi murhata professorin on virkistäväotteinen dekkari yliopistomaailmasta, missä tekijä itsekin vaikuttaa. (2022)
Seppo Jokisen dekkari sarja Komisario Koskisen ratkaisemista rikoksista. Kaikki on luettuna Siipirikkoiset viimeisimpänä. (1997-2022)
Kalle Päätalo asustaa kirjassa Reissutyössä jo Tampereella, vaikka rakentaakin naapurikunnissa. (n.1987,2021)
Fredrik Runeberg Rouva Katariina Boije ja hänen tyttärensä. Isovihan aikaan Hatanpään kartanossa ja muuallakin. (2021)
Tiitu Takalon omakohtaisiin kokemuksiin perustuva sarjakuva-albumi Momento morì kertoo kirjailijan äkillisestä sairastumisesta ja siitä toipumisesta. (2020)

Terijoki
Terttu Autereen dekkari Kuolema Eedenissä esittelee täyshoitolalomailua Terijoella, joka on kuuluisa hiekkarannoistaan. Terijokea ei kirjassa mainita, mutta mistä muistakaan paikasta voisi olla kyse. (2021)
Aurinkorantojen Terijoki on Ritva Heikkilän kokoama kuvateos 1980-luvulta. Kirjassa on mustavalkoisia valokuvia aikalaisten ottamaan. Teksti on kuvateksti omaista. Kuvat antavat monipuolisen kuvan elämästä Terijoella.  (2021)
Mikko Uotisen kirjassa Uhatut pitäjät: Kivennapa ja Uusikirkko : lyhyt katsaus pitäjiin ja selostus erottamisajatuksesta sekä siitä johtuneista toimenpiteistä kertoo tilastojen ja historian tietojen valossa elämästä ja elinkeinoista tuolla alueella ja kertoo esim. mitä mieltä ulkomaalainen lehdistö oli Terijoen alueen Venäjään liittämisajatuksista 1911.  Kirjasta selviää mm. että Terijoella oli vuonna 1911 peräti 244 ajuria. Valtaisa määrä alueelle, mikä ei ollut järin suuri. Terijoki kuului tuolloin Suomen Suurruhtinaskuntaan.  (2021)

Tervo
Tervola
Teuva
Tohmajärvi
Toholampi

Toijala (nykyisin Akaa) 
Niilo Yliruusin Joulu Toijalan takana oli ensimmäinen kotimainen vanha dekkari, jonka olen lukenut, ellei lasketa esimerkiksi Sariolaa, joka kirjoitti vielä aktiivisesti kun aloin lukea kirjoja. Kirja sai minut innostumaan vanhoista dekkareista. 

Toivakka

Tornio
Sebastian Lindellin Rajatapaus tuli avattua ensi kertaa Haaparanta-Tornion rajalla. Georeissulla ei hirveästi ehtinyt lukea, mutta kesän aikana sain senkin loppuun. (2019)

Turku
Turun palosta 1827 luin putkeen kolme kirjaa. Hannu Salmen tioreelta tieto-Finlandia ehdokaslistalta poimittu Tunteiden palo on taitavasti koko kansalle kirjoitettu tutkimus Turun palosta. Roope Lipastin lastenkirja Palavan kaupungin lapset on lasten seikkailu Turussa tulipalon riehuessa kaupungissa. Mike Pohjolan 1827 on romaani kirjailijasta joka kirjoitti kirjan Turun palosta sekä tuon kuvitteellisen kirjan synnystä. 
Reijo Mäki Jussi Vares - sarjassa Merikarvialta kotoisin oleva Jussi Vares vanhenee hitaasti eikä juuri ota opikseen. Koko sarjan olen lukenut, Mustasiipi on jostain syystä suosikkini. (1987-)
Flyck Maritta Martta Jokinen ja vanhusmurhat. Enemmänkin matkailu kierros Turun kahviloissa kuin dekkari, mutta rikoksia tehdään ja Martta ne selvittää. (2019)
Sekä Mäen että Flyckin kirjat toimivat myös erinomaisena matkailuaineistona. 

Tuusniemi

Tuusula
Annika Erosen esikoisdekkarin Kaivo tapahtumapaikkana on Kellokoski Tuusulassa. (2021)
Kirsti Mannisen ja Jouko Raivion Stenvallin tapaus kertoo murhasta Aleksis Kiven kuolinmökin tietämillä Tuusulassa. Osa tapahtumista sijoittuu Helsinkiin. (2022)
Hannu Mäkelän Pensiooni Fortuna kertoo Eino Leinon viimeisistä hetkistä Tuusulassa. Myös Hannu Mäkelän Kivi Romaani Aleksis Kiven elämästä kertoo Tuusulasta, Kiven kuolinmökiltä. 

Tyrnävä
Tyrärsaari

Ulvila
Kaisu Hulkon esikoisdekkari Punainen piirileikki tapahtuu georeissuilta tutuilla alueilla Ulvilassa. Ihmettelin kansikuvaa, mutta kirjan lopussa sekin selvisi. Kirjan tarina oli hyvä, vaikka siinä oli laitettu ihan liikaa pienen Tirrin hennoille harteille. Mutta Tirri on selviäjä tyyppi!
Aiemmin olen lukenut pätkiä Ulvilasta Arttu Tuomisen esikoisdekkarista Muistilabyrintti ja jostain True Crime kirjasta, missä kerrottiin mm. 1800-luvun raharyöstöön liittyvästä surmasta. Taisi olla Tuomas Rimpiläisen Rikostarinoita Suomesta

Urjala
Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla on tullut luettua kolme kertaa ja Väinö Linnan kotitalon paikallakin honkolan kylässä olen käynyt kahdesti. Linna on itse todennut, että hänen lapsuuden kotimaisemansa Urjalassa muistuttavat kuvitteellisen Pentinkulman maisemia. Jostain syystä en ole koskaan tykännyt kirjoista tehdystä elokuvasta tai televisiosarjasta, mutta kirjat uppoavat hyvin. Alussa oli suo, kuokka ja Jussi. (n.1988, n.2009)

Utajärvi

Utsjoki
Jovnna-Ande Vestin Poropolku sammaloituu kirjan keskeinentapahtumapaikka on Rovisuvanto Karikasniemen kylässä. (2020)
Mikko-Pekka Heikkisen Poromafian jyllää niin ikään Utsjoella poronhoitoalueella. Moottorikelkkaa ja mönkijää ohjastavat Ahma tunnusta liiveissään käyttävät moottori"pyörä"kerholaiset ja mafiakummisedän elkeet omaava poroisäntä muovaavat tämän kirjamiljöön elämää. (2020)
Helena Lönnrothin kirjassa Raha ratkaisee matkataan hääpäivän viettoon Tenolle ja matkalla mukana olleet Kaakonetsivät saavat töitä. (2021)

Uukuniemi
Mikko Porvalin Kadonneen kaupungin varjo alkaa Uukuniemeltä, jonne Karelia noir - sarjasta tutut etsivät ovat kotoutineet talvisodan jälkeen. Kirjassa palataan jatkosodan ajaksi Viipuriin, missä työ rikosten parissa jatkuu. Tässäkin kirjassa on totuuspohjaa ainakin Suomeen lennähtäneen neuvostolentäjän verran. Sarjan päätösosa ei imaissut minua mukanaan kuten alkuosa, mutta hyvä kirja oli tämäkin. (2020) 
Uukuniemeltä lukiessani mietin, että edellinen kirja, josta olen lukenut Uukuniemen kirkonkulästä, lienee Lauri Jäntin sotapäiväkirja, jonka ruokapitoinen teksti jäi erityisesti mieleen. Rintamalle mennessä Jäntti taisi yöpyä apteekkarin kodissa, jos oikein muistan. Kirjan olen lukenut 2014.

Uurainen

Uusikaarlepyy
Anneli Meriläisen Sininen silkkiviitta on romanttista jännitystä tihkuva kirja Uusikaarlepyystä Z. Topeliuksen synnyinkodin, Topelius-museon tienoilta (Topeliuksen aikaan ja aina vuoteen 1975 saakka Uudenkaarlepyyn maalaiskunta). Katariina Lithen menee kesätöihin museoon ja asuu tätiensä luona. (2023)

Uusikaupunki
Rake Tähtisen Musta joulu on kahdella tapaa musta: lumeton ja verinen. (2020)

Uusikirkko
Vaala (ent. Säräisniemi)

Vaasa
Mauri Sariolan Susikoski ahtojäissä kirjassa ollaan jäänmurtajalla Vaasan rannikolla. (2021)

Vahviala

Valkeakoski
Lotta-Sofia Saahkon Papan kanssa kahvilla kertoo Karjalasta evakkoon lähteneen Papan tarinan. (2022)

Valkjärvi

Vantaa (ent.  Helsingin mlk -1972)
Hanna Kökön Varjon jäljillä on geokätköilyaiheisen nuorten jännityssarja kolmas osa, jossa käsitellään stalkkausta. Kirjassa vietetään lomaa Vantaalla ja retkeillään Sipoonkorvessa ja Helsingin keskustassa. (2015, 2021)

Varkaus
Vehmaa
Vesanto

Vesilahti
Laukon Kartanoon Kurkien maille sijoittuu muinaiseen balladiin perustuva Kristiina Vuoren Elinan surma. Vuori on kirjoittanut tarinan Kirstin näkökulmasta. Loistava ajatus, sillä isäntien esiaviolliset emäntäpiiat ansitsevat omat tarinansa. (2021)

Veteli
Vieremä
Vihti

Viipuri ja Viipurin mlk
Marja Simola Täyttä elämää ja Sellaista oli Viipurissa selkokirjat kertovat Otto Kotilaisen elämäntarinaa perheen perustamisesta eteenpäin. Aluksi perhe elää Joensuun tienoilla, mutta muuttaa Viipuriin, missä lapset käyvät koulua ja Otto hoitaa meijeriä. (2020)
Marja Simola Jäähyväiset Viipurille, selkokirja joka kertoo kuinka Otto Kotilainen kävi hakemassa Viipurin viimehetkillä viimeisiä tavaroita Joensuuhun, jonne perhe oli evakuoitu. (2020)
Mikko Porvali Sinisen kuoleman kuva aloittaa Karelia-noir - sarjan. Kirjan alussa kerrotaan, miten päähenkilöstä tuli poliisi ja miksi juuri Viipuriin. (2019)

Viitasaari

Vimpeli
Vimpeliläisen Arto Mellerin runokirjaa Mau Mau lueskelin viimeksi Vimpelin reissulla. Samaan syssyyn taisi tulla luettua kaikkiin runot, sillä runoista on tehty geokätkösarja. (2019)

Virolahti
Virrat

Vuoksela
Kristian Kososen sotakirja Taistelu Vasikkasaaresta kertoo Vuoksessa olevan saaren taisteluista kesällä 1944. (2020)

Vuoksenranta

Vårdö
Vårdöstä kotoisin ollut Sally Salminen teki minuun aikanaan kirjallaan Katriina paljon isomman vaikutuksen kuin Anni Blomqvist Myrskyluodon Maija - sarjallaan. Katriina muuttaa Johanin perässä Pohjanmaalta Ahvenanmaalle, jossa kohtaa saaristolaiselämän monet puolet. Pohjalaisen emännän silmään saamaton puoliso Johan ei tee eloa ainakaan helpommaksi. 
Blomqvistin Myrskyluodon Maija ja Anna Beata - sarjat perustuvat tapahtumiin Vårdön kunnan Väderskärdin saaressa. Anna Bestan esikuva on Blumqvistin isoäiti. (1992)

Vöyri
Ann-Luis Bertellin kirjan Oma maa tapahtumat sijoittuvat Vöyrille, Kimon kylälle. Kimo tunnetaan Ruukista. Kirja on sukutarina 1900-luvun tapahtumista. (2020)

Ylitornio
Hanna Kökön nuorten geokätköilyaiheisen kirjasarjan toinen osa, Vaara vie Manun ja Helmin Manun isän luo Ylitornion Törmäsjärven rannalle. Geokätköjen ohella löytyy myös seikkailu. Loman aikana Manu tutustuu myös pitkän tauon jälkeen isäänsä. (2014,2021)

Ylivieska
Ylöjärvi
Ypäjä
Ähtäri
Äyräpää
Äänekoski

Ääneslinna (Petroskoi) 
Mauri Sariolan Petroskoin keltainen kissa kirjassa vieraillaan 1960-luvun Petroskoissa. Kirjasin Ääneslinnaan, koska sitäkin aikaa kirjassa muisteltiin. (2021)


*  *  *
Päivittelen listaa tämän tästä ja nostan välillä ylöspäin uudelle päiväyksellä. Alunperin tämä on julkaistu 2020.


Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Helmikuussa luetut kirjat

Helmikuussa keskityin Länsi-Eurooppaan. Jämähdin ensin Tanskaan ja sitten Englantiin ja Alankomaihin. Yhtään uutta valtiota en lukenut, mutt...