tiistai 1. joulukuuta 2020

1.12. Joulukalenterikirjat

Mikä ihana ajatus lukijalle – lukea joka päivä ennen joulua tarina, joka vie vähitellen kohti joulua!

Törmäsin ensi kertaa joulukelenterikirjaan joskus vuosituhannen vaihteen tienoilla, jolloin luin aiemmin hankkimani Jostein Gaardenin Joulumysteerio kirjan. Kirjassa tehdään jouluinen vaellus Norjasta Euroopan halki Betlehemiin. 

Muutama vuosi sitten löysin Lottamuseon myymälästä Lusijan tarinoita -joulukalenterikirjan, ja sen jälkeen olen lueskellut aina joulukuussa joulunovelleja.

Tänä vuonna lainasin sarjan ensimmäisen kirjan vuodelta 2014. Siinä kirjoittajat ovat itselleni oudoimmasta päästä tässä sarjassa. Veikkaan kuitenkin, että tänäkin vuonna käy, kuten aiempinakin, että jonain iltana kalenteri unohtuu ja sitten onkin paljon luettavaa joulupäiviksi.

Tänä vuonna on mahdollisuus myös kuunnella Joulukalenteri Specialia. Äänikirjan novellit on poimittu kolmesta ensimmäisestä kirjasta.

Henkilökohtaisesti uskon enemmän siihen, että äänikirjaa tulee kuunneltua päivittäin. Ehkä näin etätöissä voi ottaa tavoitteeksi kuunnella päivän novelli työpäivän päätteeksi lenkillä.

Merikarvialla syntyneen (Satakuntalaisena sitä muistaa mainita aina tällaiset asiat) kirjailija Juha Mäntylän Joulukalenterikirjoilla on ollut vuosittainen teema. Ensimmäisen kirjan novellit pohjautuvat kulloiseenkin päivään, toisessa kirjoitettiin eri paikoista ympärimaailman, kolmannessa esillä oli aina joku joululaulu jne.

Kirjan tuotto on mennyt aina, ja menee tänäkin vuonna äänikirjasta, hyväntekeväisyyteen. Tänä vuonna kertyvä potti menee kokonaisuudessaan Veikko ja Lahja Hurstin säätiölle, missä ne ohjautuvat vähäosaisten joulunviettoon.

Ensimmäinen luukku avattuna. 
Tämän vuoden kalenterina kaapista löytynyt vanha SPR:n joulukalenteri Lars Carslssonin jouluisin kuvin. 



Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...