torstai 24. joulukuuta 2020

24.12. Joulumanteli

Oman lapsuuden jouluun ei kuulunut Lumiukko vaan Iltapäivän Disneyn joulutarinat. Kotiin kannettu Aku Ankka loi viikoittaisen turvallisen lukemisjatkumon koko lapsuuden ajan. Niinpä Tiku ja Taku sekä Samu Sirkka joulutervehdyksineen oli odotettu jouluaattoillan pelastus, joka sai ajan kulumaan ennen pukin tuloa sen jälkeen, kun oli käyty hautausmaalla sytyttämässä kynttilät isovanhempien haudalle.  

Lapsena jouluviikon suurin odotuksen aihe ennen jouluaattoa oli joulutodistuksen ohella jouluposti, joka toi Aku Ankan Joulumantelin. Tosin äiti saattoi paketoida sen myös joululahjaksi, mutta yhtä kaikki, odotettu riemu se oli. 

Wald Disneyn Joulumantelia tehtiin viikoittaista Aku Ankkaa puolta pienempänä, vaakaan taitettuna kirjasena vuosina 1963-1972. Sivuja kirjoissa oli 68, jos lasketaan etukannet mukaan. 

Ensimmäisiä Joulumanteleita en ole nähnyt ennen, kuin ostin itselleni joskus 18 vuotta sitten koko 10 kirjasen setin. Viimeiset vuodet tuli aikanaan luettua useampaan kertaan. Kirjasten muoto tuntui houkuttelevan paljon enemmän, mitä tavallinen vihkotyyppinen lehti. 

Kirjasissa seikkailee Akun ja Roopen ohella itselleni rakkaat hahmot: Pikku Hukka, Hiawatha ja Mimmi-noita. Muita tykkäämiäni hahmoja olivat Moby Dick, Leenu, Liinu ja Tiinu ja Touho Ankka, vaikka hänelle ei koskaan hyvin käynytkään sekä partainen lyhyt metsänukko, jonka nimeä en enää muista. On sääli, että nämä hiukan harvinaisemmat hahmot seikkailevat nykyään Aku Ankoissa vähemmän, vaikka käsittääkseni niistä osa on aikanaan Italiassa syntynyt, ja nykyään monet tarinat ovat italialaisten piirtämiä. 

Italian reissuilta olen tuonut itselleni muutamia Aku Ankkoja eli Paperino ja Mikki Hiiri- eli Topolino- lehtiä. 

Vaikka Don Rosan uudet hienot piirrokset ovatkin täynnä monenlaisia yksityiskohtia, pidän kuitenkin edelleen parhaina piirroksina 1960-1970-lukujen piirroksia, joissa pääosassa oli hahmot ja teksti, eikä niinkään upeat yksityiskohdat. 

Tätä kirjoittaessani lueskelin läpi jälleen kerran 1972 vuoden Joulumantelin. Siinä esiintyi mm. Mustakaapu Mimmin ja Milla Magian kanssa, Pikku Hukka, Hiawatha sekä Sudenpennut ja Karhukoplan klaanin jälkikasvu. 

Joulumantelin myötä toivotan piparintuoksuista joulua kaikille blogini lukijoille. 
Tänä ainutlaatuisen erikoisena vuonna nauttikaamme muista joulumme perinteistä,
kun emme voi kyläillä sukulaisten luona vapaasti.  


   

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...