perjantai 18. joulukuuta 2020

18.12. Finlandia 1

 Japanilainen kulttuuri tuntuu olevan nuorison suosiossa jatkuvasti joiltain osin. Itsekin nuorena fanitin japanilaista runoutta, ikebanaa ja geishailuun kuuluvia taiteita. Olisihan se hienoa, jos osaisi soittaa jotain outoa soitinta tai asetella taitavasti pari kukkaa tai kirjoittaa niistä runo, tai edes paikata revennyt kimono.

Magna on kiehtonut minua vuosia, mutta vain piirtämisen kannalta. Ei ole kyllä koskaan tullut kokeiltua sitä piirtämistä. Joku opas taitaa olla kuitenkin siitäkin asiasta kirjahyllyssä.

Tänä vuonna tein Porin lukuhaasteen myös sarjakuvista ja samalla päätin vihdoin lukea yhden magna-sarjakuvankin, kun haasteessa oli sopivasti yksi kohta joka liittyi japaniin tai olympialaisiin.

Valitsin Finlandia 1 kirjan, jonka on piirtänyt Mei Noguchi. Kirjassa joulupukkia fanittava Airi-tyttö lähtee vaihto-oppilaaksi opiskelemaan suomalaiseen kouluun. Finlandiaan, josta valmistuu joulupukkeja ja tonttuja. Kouluvuoden ajan Airi asuu perheessä, jossa on kaksi poikaa, jotka hekin opiskelevat samassa opinahjossa.

Itselleni oli yllätys, että kirjassa puhutaan myös pääsiäisestä sangen perusteellisesti. Hieno juttu. Tuleepa japanilaisille tutuksi samalla vähän muutakin Suomesta kuin joulupukki ja tontut. Tällainen matkailupainotteinen tonttuakatemia olisi kyllä aika kiva idea. Eikös meille Poriinkin yksi tonttukoulu mahtuisi?

Tarina sinänsä oli kiehtova, mutta pakko todeta, että magna ei ole minua varten, sen verran kauan kahlasin kirjaa läpi, mutta vihdoin se tuli luettua takakannesta etukanteen. Noin kolmanneksen kirjasta täyttää toinen tarina, mutta koska tässä kerrotaan joulukirjoista, niin eipä esitellä sitä enempää. Tuleepa sitten lukijalle yllätyksenä.

Tarina tosiaan oli ihan hyvä, ja luulen, että itselläni oli ongelmia kirjan kanssa siksi, että kuvat olivat jotenkin vaan niin sullotut pieneen taskukirjaan. Isompana kirjakokona tarina olisi ollut ilmavampi ja toimivampi. Osansa varmasti on silläkin, että tämä oli ensimmäinen kirja, jonka luin lopusta alkuun.

Sarjassa on myös Finlandia 2, jota en ole lukenut, ja vähän epäilen, että en luekaan, ellei sivukokoa saada isommaksi ja kuvien väliin vähän väljyyttä. 

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

21.3. Pyhän Benediktuksen munat ja muita juttuja

Tänään on pyhän Benediktusta Nursialaisen muistopäivä. Benediktusta ei Suomessa hirveästi muistella, mutta tuttu sanonta: "Rukoile ja t...