tiistai 15. joulukuuta 2020

15.12. Oi jospa ihmisellä ois joulu ainainen...

Museoiden joulunäyttelyissä oppii aina jotain uutta joulun historiasta. Tänä vuonna ei ole ollut mahdollisuutta käydä museossa montaakaan kertaa, mutta onneksi on museoiden verkkonäyttelyitä, Finna ja aiempien näyttelyiden näyttelyjulkaisut.

Yksi suosikkijulkaisuistani on Turun maakuntamuseon Oi jospa ihmisellä ois joulu ainainen… kirja.

Kirjasta löytyy Turun museoissa olleita jouluisia kahvipöytiä, ruokapöytiä ja muuta ruokaan liittyvää joulusomistusta. Esillä on monipuolinen kattaus, jossa ei ole unohdettu edes joulutonttua eikä lastenhuoneen joulua.

Kattaukset ovat eri aikakausilta hansa-ajalta ja rokokoosta 1900-luvulle.

Kirjasta löytyy myös reseptejä ja selostuksia, mitä ainesosia on kuulunut erilaisiin jouluherkkuihin kuten ämmännahkaan (apteekista ostettava sitkeä, purukumin tapainen joulukaramelli, jossa oli arabikumia, sokeria, tragantia, lakritsijuurta, munanvalkuaista ja pomeranssinkukkasokeria) tai hiivalla kohotettuun 1500-luvun jälkiruokana viinin kanssa syötävään krokanttikakkuun.

Kirjan joulupöytiä koristavat mm. krokanteista tehdyt runsauden sarvet, hyasintit, komeat taitellut lautasliinat, runsaat leipäpinot ja erilaiset kynttilät. Tämä olikin näyttely, jonka olisin halunnut nähdä. Kirja on vuodelta 2001, mutta kenties taas ensi jouluna eri museot kattavat jouluisia pöytiä kaikkien nähtäville.

Omaan joulustarttiini on kuulunut Porissa Korsmanin talon joulu. 1953 vuotta elävässä poliisi Korsmanin talossa tuoksuu joulun alla pannukahvi, riisipuuro ja lanttulaatikko. Radiosta kuuluu Taatan joulupakinoita. Porin Marttayhdistys on yli 20 vuoden ajan ollut mukana toteuttamassa elämyksiä jotka johdattavat mielen mummolan keittiöön.

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...