lauantai 12. joulukuuta 2020

10.12. The Holy Family in Egypt

Tavallisen ihmisen joulun odotuksessa usein unohtuu se, miksi maapallolla vietetään tätä koko maapallon tietoisuuteen levinnyttä syntymäpäiväjuhlaa. Katukuvassa näkyvät joulupukit, porot ja tontut nousevatkin usein enemmän esille kuin itse joulun tarina.

Katolisella alueella maapalloa jouluseimi on tuttu joulukoriste niin kodeissa kuin kirkoissakin. Joulumarkkinoilla ja tuomiokirkkojen lähellä olevissa myymälöissä myydään jouluseimipatsaita jos jonkinlaisia. Suomalaisille tutumpi seimiasetelma, jossa on pyhä perhe, paimenet lampaineen, muutama enkeli ja kenties täydennyksenä aasi, härkä ja Itämaan tietäjät kalpenee niiden rinnalla pieneksi.

Keskieurooppalaiseen seimikulttuuriin kuuluu iso seimiasetelma, johon päivä päivältä täydennetään patsaita joulutarinan edetessä. Ensin on vain pieni Betlehemin kaupunki ja kenties hieman kauempana mies ja ison vauvamahan kanssa vaeltava äiti astelemassa kohti kaupunkia. Päivien kuluessa pariskunta saavuttaa kaupungin, majoittuu talliin, jonne jouluyönä syntyy lapsi…

Joulun jälkeen saapuvat Itämaan tietäjät ja niiden jälkeen Herodeksen sotilaat, jotka tavoittelevat alle 2-vuotiaita poikalapsia, mutta silloin Pyhä Perhe vaeltaa jo kohti Egyptiä.

Joltain matkamessuilta muistan ottaneeni mukaan Egyptin matkailuministeriön tekemän kirjan The Holy Family in Egypt, jossa esitellään paikkoja, joissa Pyhä Perhe kävi vuosina, jolloin oli paossa Egyptissä. Kirjassa kerrotaan, että koptien mukaan Pyhä Perhe vaelsi Betlehemistä Gazaan, sieltä El-Zaraniqiin (Floussiat), josta matka jatkui Pohjois-Siinain halki Farmaan, joka on ensimmäinen kirjassa esiteltävä kohde.

Kirjan lopussa olevan kartan mukaan reitti jatkui aina välillä Niilin rantaa tavoitellen Kairon kautta aina Assiutiin saakka, josta vihdoin aloitettiin paluumatka, kun se oli turvallista.

Kirjassa esitellään Pyhälle Perheelle tai Neitsyt Marialle pyhitettyjä kirkkoja, luostareita, alttareita, mosaiikkeja ja onpa mukana muutama vanha öljypuukin.

* * *

Pahoittelut. Olin näemmä unohtanut ajastaa tekstit julkaisuun, joten tämä ilmestyy vasta 12.12. kun virheen huomasin.

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

21.3. Pyhän Benediktuksen munat ja muita juttuja

Tänään on pyhän Benediktusta Nursialaisen muistopäivä. Benediktusta ei Suomessa hirveästi muistella, mutta tuttu sanonta: "Rukoile ja t...