sunnuntai 20. joulukuuta 2020

20.12. Hauskaa joulua, Totte Svensson

Joulussa parasta oli lapsuudessa aatto illat kun kuusen valossa sai lukea olohuoneessa illalla. Vieressä oli pukin tuomat suklaat ja marmeladikarkit ja yön hiljaisuudessa kaikki muut nukkuivat.

Siihen tunnelmakuvaan Åke Holmbergin kirja Hauskaa joulua, Totte Svensson istuu kuin nenä päähän. 

Totte Svensson on yksityisetsivä, jota on aikanaan luonnehdittu lasten Sherlock Holmesiksi. Ennen tämän kirjan avaamista aamukahvilla, en kuitenkaan tiennyt mitään tästä rosvojen kauhusta ja hänen seikkailuistaan alamaailman puuhien perässä. 

Tässä jouluisessa tarinassa, jonka pääpaikkana on Tonttulankadun kultasepänliike, vilisee tonttuja ja tekoparroja.

Kirjan kieli on hurmaavan vanhahtavaa. Alkuperäisteos on vuodelta 1954 mutta suomennos on painettu vasta 1970. En tiedä, kuinka nykylapset pysyisivät juonessa kärryillä... esimerkiksi minkä kokoinen olisi 12-vuotiaan mielestä kultasepänliikkeen ikkuna, joka on 1/2 tynnyrinalan kokoinen? Mutta ehkä aikuisen silmissä muovautuu kuitenkin oikeat mittasuhteet. Toivottavasti. 

Kirjassa on jonkin verran piirroskuvitusta, joka elävöittää tekstiä, joka sivumennen sanottuna on mukavan kokoista luettavaa.

Ensimmäinen joululahjaksi saamani kirja oli Grimmin 12 satua, toinen Tassut kohti seikkailuja. Totte Svensson olisi ollut hauska tuttavuus kolmantena. 

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...