torstai 17. joulukuuta 2020

17.12. Jouluaiheista askartelua

Jouluun kuuluu luonnollisena osana askartelu. Tehdään koristeita, valmistetaan kortteja ja koristellaan pipareita. Nyt kun joulukortit ovat jo postin kuljetettavana, on aika tarttua viime hetken joulukoristeiden tekoon. Kakkupaperikansio voisi olla tämän joulun hittilahja leipomisesta pitävälle tai ehtoisalle emännälle, jonka kahvipöytä on aina tip ja top. 

Vanhin omistamani jouluaskartelukirja on Annikki Eskolan Jouluaiheista askartelua vuodelta 1963. Itse asiassa omistan kyllä vanhemman olkityökirjan, mutta siinä on myös sellaisia olkitöitä, jotka eivät liity jouluun.

Tämäkin kirja alkaa muutamalla pienellä olkityöllä. Sitä seuraa ohjeet, joiden päämateriaalina on: korkki, paperi, kultaus, piipunpuhdistaja, metallilanka, niini ja metallitulppa. Jälkimmäinen on itsellenikin vieras materiaali: maitopullon metallitulppa. Siitä askarreltuja töitä voisin kuvitella tehtävän samppanjapullon paksusta korkinsuojafoliosta tai järeämpien saksien avulla tuikkukynttilän metallikupista.

Osa töistä, kuten niinestä tehty tonttu ja silkkipaperista ja kartongista tehty lintu, ovat itselleni tuttuja jo ala-asteen ensi vuosilta 1970-luvun alusta. Itse asiassa niin tuttuja, että mietin, että opettajalla saattoi hyvinkin olla tämä kirja käytössään.

Kirjassa opastetaan tekemään myös metallisia koristelyhtyjä jäykästä metallifoliosta, joita niin ikään tehtiin jo koulussa.

Käytännölliseksi joululahjaksi sopii kirjasta tehdä vaikkapa kakkupaperien säilytyskansion innokkaalle leipuriystävälle.

Tähän tarvitaan pahvia, 2*30 cm pätkät koristenauhaa pahvien yhteen solmimiseen sekä kyniä ja paperia kannen koristeluun. Jotta lahjaa voisi huoletta käyttää ympäri vuoden , kanteen kannattaa taiteilla jotain muuta kuin kirjan vinkkaamat joulukuuset.

Leikkaa tukevasta pahvista kaksi ympyrää, joiden säde on noin 5 cm isompi, kuin hankkimasi lahjapaperien säde. Kirjassa pahviympyrän koko on 15 senttiä, mutta nykyään näkee harvoin niin pieniä kakkupapereita, ennemminkin koko on sopiva esim. kahvikupin ja tassin väliin tulevalle koristepaperille.

Tee kaksi reikää samaan kohtaan molempia pahveja noin 2 cm reunasta kello 3 ja 9 kohdalle. Solmi pahvit nauhoilla yhteen näistä rei’istä. Koristele kansi hienolla piirroksella, kollaasilla tai vaikka valokuvalla. Avaa toinen naruista ja sujauta väliini ostamasi kakkupaperit. Näin ne säilyvät suorana käyttöä odottelemassa, vaikka keittokirjahyllyllä. Kelpo lahja innokkaalle leipurille. (Kuvassa kansio vasemmassa yläkulmassa)


Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

21.3. Pyhän Benediktuksen munat ja muita juttuja

Tänään on pyhän Benediktusta Nursialaisen muistopäivä. Benediktusta ei Suomessa hirveästi muistella, mutta tuttu sanonta: "Rukoile ja t...