tiistai 8. joulukuuta 2020

8.12. Lapsuuden joulu osa 2

Lapsuuden joulu, mitä kaikkea se tuokaan mieleen! Lähinnä kyllä kaikkea muuta, kuin kauneimpia joulun runoja ja lauluja, mutta jokaisella perheellä on omat joulutapansa.

Olen näemmä ostanut Satu Marttilan ja Juha Virkkusen kokoaman Lapsuuden joulu osa 2 -kirjan vuonna 2009. Kirja on täynnä jouluisia runoja, joista tuoreimmat taitaa olla ajalta, jolloin tämä keski-ikänsä luultavasti ohittanut täti-ihminen on hädin tuskin syntynyt, joten kaiketi ne olisivat voineet olla lapsuuteni joulun runoja, mutta runoja ei juuri harrastettu

  1. vasta perustetussa peruskoulussa
  2. kotona.

joten ihan ei osunut kohdilleen kirjan nimi. Tunnustan löytäneeni yhden runon jopa vuodelta 1979. Kirja on julkaistu seuraavana vuonna.

Runot kyllä kiinnostavat ajoittain ja joulurunot joka vuosi, joten likimain joka vuosi on tullut tätäkin kirjaa selattua. Joku muu on selannut kirjaa ennen minua ja kirja avautuukin itseäni huvittavasti Pentti Saarikosken Mitä haluaisin joululahjaksi -runon kohdalta. Saarikoski, joka koskaan ei ole ollut suosikkini, siihen olen liian nuori, fanitin Saarikosken sijaan nuorena Pentti Saaritsaa, jolla oli melkein sama nimi.

Saarikosken runossa yksi säkeistö kuuluu näin:

Haluaisin:
PUHELIMEN
(että ihmiset saisivat minuun kontaktin päivisin
että vaimoni saisi minuun kontaktin iltaisin).

Huom! runo on kirjoitettu 1964 ja Saarikoski oli kuollut ennen kännyköiden ilmestymistä.

Kirjasta löytyy kahdella eri tapaa järjestetty hakemisto, mutta kirjailijan nimellä ei voi hakea, mikä on sääli, sillä olisi ollut hauskaa katsoa pikaisesti, löytyisikö sitä Pentti Saaritsaa tästä kirjasta, ja löytyyhän sitä, runo Joulupukin seuraajat, joka on julkaistu Ylioppilaslehdessä 1963, ja jonka loppu kuuluu näin:

…minä tarkoitan kuinka
   meidän ahneet silmämme loistivat
kun meidät koristeltiin unohtamaan
   vaikka emme vielä muistaneetkaan mitään -
minua käskevät
           mainokset
                      paketoimaan iloia
paketoikoot muut! minä en voi -
niin kauan kuin maan päällä on joulupukin seuraajia
   minusta tuntuu
                           kuin joulupukki yhä olisi olemassa.  

Monta tuttua joululaulua kuten Varpunen jouluaamuna kirjasta löytyy, mutta on näitä oudompiakin runoja, joihin on kiva paneutua.

Muutama viikko sitten havaitsin, että isän isoäidin isä ja neljä sisarusta oli kuollut nälkävuosina ja nyt löysin Uuno Kailaan Nälkävuosien joulusta kertovan runon tästä kirjasta. Siihen en olekaan törmännyt aiemmin, vaikka se onkin jo 1930-luvun alusta.

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...