sunnuntai 29. marraskuuta 2020

Me Rosvolat

Kesän ja syksyn paras lastenkirjasarja on ollut Me Rosvolat. Ensimmäiset kirjat luin alkukesästä ja viimeiset kaksi lokakuussa. Jotenkin sarjan henkilöt ja letkeä huumori kolahtivat heti.

Siri Kolun Me Rosvolat -kirjasarja alkaa siitä, kun kesälomamatkailuun ja siskoonsa kyllästynyt kymmenvuotias Vilja-tyttö ryöstetään maantierosvojen toimesta auton takapenkiltä Rosvoloiden perheeseen ja opetetaan maantierosvojen tavoille. 

Nämä maantierosvot eivät ryövää autoja tai matkustajien koruja vaan karamellejä ja herkkuruokaa ja joskus siinä sivussa nuortenlehtiäkin tai mitä nyt rosvot kulloinkin sattuvat tarvitsemaan, mutta ei rikkauksia. Vilja merkitsee kaikki muistiin muistikirjansa sivuille ja myöhemmin kirjoittaa tarinat kirjoiksi. 

Kirjasarjan myötä havaitaan, että vaikka Viljan ryöstö oli Hurja-Kaarlo Rosvolalta pelkkä päähänpisto, niin se oli selkeästi myös Viljan ja hänen perheensä kohtalo. Vilja onkin enemmän, mitä kirjan alkumetreillä voisi kuvitella. Selkeästi sankariainesta. 

Romantiikkaakin on vähän ilmassa, sillä eräs pörssikursseja tutkiva salarikas rosvo saa Viljan, jos ei kuumaksi, niin ainakin älyllisesti ihastumaan. Myös Viljan sisko ihastuu, mutta jätettäköön kertomatta keneen, jotta tulee yllätyksenä. Häätkin yhdessä kirjassa on ja se olikin ensimmäinen kirja, jonka sarjasta luin, sillä tarvitsin lukuhaasteeseen kirjan, jossa on häät ja Ryöväriliitto oli ensimmäinen sellainen, joka osui Google-haulla silmiini ja jota en ollut lukenut aiemmin. 

Nyt on sitten kaikki kuusi kirjaa luettuna, ja todellakin toivon, että rosvosukujen tarinat jatkuisivat tulevina vuosina. Taisin jäädä vähän koukkuun minäkin. 

Lukiessani mietin, että kirjasarja on mainio sinnäkin mielessä, että sen tarinan voi lukea niin monien silmälasien läpi. Aikuinen löytänee sanallisista vitseistä paljon enemmän kuin lapsi, mutta ei lapsetkaan osattomiksi jää. Vanhemmilta vaatii ehkä rohkeutta hankkia kotiin kirja, jossa kannustetaan rosvoukseen, mutta voittaa se aina kirjat, joissa opetetaan tappamaan tai ainakin tönimään kavereita pois tieltä. Toisaalta Vilja jatkaa koulun käyntiä ja viulun soiton opettelua. 

Ekasta kirjasta on tehty elokuva vuonna 2015, ja sattumalta se täytyi sitten katsastaa samoin tein. Kaarlo Rosvolana elokuvassa on Kari Väänänen, joka kieltämättä sopi hyvin rooliin samoin Rosvoloiden äiti Lotta Lehtikari, sen sijaan Jussi Vatanen Kulta-Kallena tuntui oudolta, kun olin mieltänyt Kallen tukevammaksi mieheksi ja likimain saman ikäiseksi kuin Hurja-Kaarlon. Hyvät näkyi olevan sapuskat elokuvassakin. Nälkäkin tuli. 


Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...