sunnuntai 15. helmikuuta 2009

15.2. Sipin päivä

Päivä juontaa juurensa Sigfridistä, Ruotsin toisesta apostolista, joka kuoli vuonna 1067, tai saman nimisestä Växjön piispasta, joka kuoli 1045. Aina kun ei voi menneestä kunniasta olla varma.

Sihverin eli Sipen päivänä päästettiin ennen vanhaan Etelä-Suomessa kanat ja siat talven jälkeen jälleen ensimmäisen kerran ulos ruokaa etsimään. Julia ei tosin ole täysin varma, onko Sipin päivä tradition syntyessä ollut tällä paikalla, vai oliko jo siirrytty Suomessakin nykyiseen kalenteriin, mutta onhan niitä lämpimiä helmikuun päiviä eteläisessä Suomessa jo tähän aikaan. Sipin päivänä annetaan kanalle avaimet käteen, sanotaan Nousiaisten suunnalla.

Räystäiltä tippuva vesi tietää hyvää vuotta. Heinolassa sanotaan Sipin päivän pyryn tietävän, että vielä on neljäkymmentä pyryä jäljellä. Toivotaan siis, että tänään ei satu minkäänlaista pyryä, jotta kesä tulisi nopeasti :)

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Helmikuussa luetut kirjat

Helmikuussa keskityin Länsi-Eurooppaan. Jämähdin ensin Tanskaan ja sitten Englantiin ja Alankomaihin. Yhtään uutta valtiota en lukenut, mutt...