lauantai 14. helmikuuta 2009

14.2. Ystävänpäivä

Ole itse itsesi ystävä, niin muistakin tulee ystäviäsi. Skottilainen sananlasku

Ystävän päivän juuret ovat vanhassa Roomassa, jossa vietettiin helmikuun puolivälissä hedelmällisyysjuhlaa, lupercaliaa. Monet roomalaisen lemmenjuhlan tavat ovat siirtyneet Valentinuksen muistopäivälle, jota vietetään 14.2. Valentinus-nimisen marttyyrin muistopäivänä.

Suomeen ystävänpäivä tuli Amerikasta 1980-luvun puolivälin jälkeen. Vuodesta 1987 se on ollut kalenterissa virallisena juhlapäivänä.

Julia muistelee aina tässä kohdin vuotta lämmöllä nuoruuttaan ja runsasta kirjeenvaihtoaan. Ensimmäisen kosketuksen ystävänpäivään Julia sai filippiiniläisen pojan ystävänpäiväkortin muodossa. Se oli ensimmäinen kerta, kun Julialle kirjoitettiin rakkausruno, ja näin vanhempana kaikkia ensimmäisiä kertoja muistelee kaiholla.

Pyhän Valentinin päivä on ja aamull’ aikaiseen on impi alla ikkunas sua pyytäin sulhokseen. Shakespeare; Hamlet.

Päivän kansainvälisenä tunnuksena on punainen sydän, joka symboloi rakkautta, ystävyyttä ja ihailua. Muita tunnuksia ovat sininen lintu, valkoinen pitsi ja pariton silkkisukka, jonka parin voi sitten käydä lunastamassa, jos lähestyminen sukan lähettäjän kanssa tuntuu kiinnostavan.

Kansainvälisestä Valentinuksen päivästä poiketen suomalainen ystävänpäivä on yleisemmin ystävien muistamisen, ei vain rakastavaisten juhlapäivä.

Vanha kansa muuten uskoi, että linnut valitsevat parinsa helmikuun 14. päivänä.

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Helmikuussa luetut kirjat

Helmikuussa keskityin Länsi-Eurooppaan. Jämähdin ensin Tanskaan ja sitten Englantiin ja Alankomaihin. Yhtään uutta valtiota en lukenut, mutt...