tiistai 24. helmikuuta 2009

24.2. Matin päivä

Pyhimyskalenterissa on kaksi Matti-nimistä apostolia, toisen muistopäivä on 21.9. Vanha kansa erotti nämä Mattien päivät Talvi-Matin ja Syys-Matin nimillä. Muitakin nimiä keväiselle Matin päivälle on.

Kakara-Matin nimi tulee jäätyneistä hevosen lantakokkareista, ja Varis-Matti kertoo varisten vilkastumisesta talven jälkeen. Pohjois-suomessa varisten kerrottiin sanovan, että katso miestä (varista) Mattina, katso miestä Maariana, jos ei näy Maariana, on jo mies hukassa. Vasikka-Matti toi ensimmäiset vasikat ja maidon: Kun Erkkinä härkii, niin Mattina poikii ja Mattina se maijon alottaa, (Syys-)Matti sen maijon lopettaa.

Matin päivänä sanotaan pohjaveden olevan matalammillaan. Kohta alkavat lumet sulaa ja pohjavedet nousta.

Matin päivänä oli monia kieltoja. Jos silloin esimerkiksi kampasi tukkansa, se alkoi lähteä, ja jos ompeli, käärme purisi kesällä. Vaikka monenlaisen työnteon sanottiin aiheuttavan harmia tulevana kesänä, ei sopinut myöskään maata päivällä, silloin itikat söisivät kesällä.

Vanhan kansan Talvi-Matti oli kevättalven alku. Mitä pidempi Matin parta ( eli jääpuikot) räystäässä riippui, sitä pidemmälle kevät venyi. Myös Pohjois-Suomessa Matinpäivä oli tuttu säänennustuspäivä. Saamelaisen sanonnan mukaan, jos matinpäivänä on koleaa, sää leutonee, jos leutoa, sää kylmenee.

Kevät alkaa olla tulollaan. Matin päivänä talven selkä taittuu, sanottiin Porvoossa ja Oripäässä kerrottiin että Mattina karhu kylkeänsä kääntää.

Ja lopuksi kaikille Mateille tärkeä tehtävä tälle päivälle. Kuten tiedämme, Jaakko heittää kylmän kiven järveen, mutta monille on päässyt unohtumaan, että Matti pelastaa keväällä tilanteen: Matti kuuman kiven kaivoon pudottaan.

Kirja joka maasta ja kunnasta -projektit

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Joulukalenteri 23. luukku 2024

Aiemmin olen lukenut, että taateleita on ainakin 40 eri lajeja... Mutta me tunnetaan niistä lähinnä yksi, paketiksi rutattu, kivetön, kuiva...