torstai 24. elokuuta 2023

Hawaijin sininen hämärä ja muita hetkiä

Annikki Tähti lauloi aikanaan Hawaijin sinisestä hämärästä. Itselleni tuo saari on salaperäisen outo, mutta ei mitenkään suosikkini toive matkakohteena. Soffamatkalla sinne tuntuu kuitenkin hyvältä ajatukselta.

Earl Derr Biggers oli itselleni uusi tuttavuus. Luin pari hänen Charlie Chan dekkaria. Charlie Chan, hawaijilainen poliisi, seikkailee useammassa kirjassa ja elokuvassa. Oli yllätys, että tällainen kiehtova älykäs tyyppi on jäänyt huomaamatta minulta.

Charlie Chan ja avaimeton talo kirjan tapahtumapaikka on Hawaiji. Kirjassa ollaan paljon rannalla ja rantahotellissa. Rikoksista huolimatta tunnelma on levollinen, sinisen hämärän hetken kaltainen. 

Hän meni ulos rannalle. Kalpea kuu oli korkealla tähtien keskellä. Romantiikka kuiski kookospalmuissa. 

Kirjan tapahtumat ovat 1920-luvulta. Rikosten ohella kirjassa on normaalia elämää ja romantiikkaa. Kirjan teksti kertoo enemmän kuin sanat. 

Luin kirjan viime vuonna, ja ilokseni huomasin, että tämä ja toinenkin lukemani, papukaija kirja, on tullut suoratoistopalveluun kuunneltavaksi. Toivottavasti tulee muutkin. Chan on loisto tyyppi. 

Kuvittelin lukeneeni aikoja sitten Sujata Masseyn Hawaiji-kirjan, mutta sen verran outo oli, kun selasin sitä, että pakkohan se oli lukea uudestaan.

Jännä, miten Rei Shimura, itsenäinen nainen, oli niin erilaisen tuntuinen perheensä keskellä. Toki yhtä utelias ja kekseliäs rikoksen ratkonnassa. 

Rei Shimura Havaijilla -kirjassa Rei lähtee isänsä ja lähisukulaistensa kanssa kaukaisen sukulaisen 88-vuotispäiville. He vuokraavat omakotitalon ja maastopalo riehuu lähistöllä. Kirja tuli oitis mieleen, kun uutisissa alettiin puhua isosta tulipalosta Hawaijilla, joka tuhosi yhden kokonaisen kaupungin kesällä 2023. 

Hawaijilla on käynyt myös Carolyn Keenen luoma Neiti Etsivä, johon tutustuin muutama vuosi sitten ensi kertaa. Neiti Etsivä Hawaijilla. kirjaa en ole saanut vielä käsiini, mutta tulossa on sekin luettavaksi. Viimeaikoina olen kuullut, että nykyään myös pojat lukevat Neiti Etsivää. Hieno juttu. 

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Iissä on ideaa

Ii on varmasti se kunta, jonka kirjailijoita on yksi vaikeimmista, lähes mahdoton googlettaa, eikä Kirjasammostakaan ollut juuri apua, joten...