Suurin osa Henning Mankellin kirjoista tuli luettua ennen kuin kyllästyin ns. skandinaavisiin dekkateihin. Suurimman osan olen nähnyt myös eöokuvina. Lukemistani koin tylsäksi vain italialaisista kengistä kertova kirja.
Wallander tuntui kivan oloiselta, mutta vähitellen kyllästyin siihen, kuinka rikokset pahenivat vuosien saatossa. Vaikea silti sanoa jälkikäteen kumpi vaikutti enemmän, kirjojen vai tv-sarjan raaistumimen.
Anders de la Motten ja Måns Nilssonin Kesäparatiisin murhat Kuolema asuntonäytössä ja Antiikkikauppiaan kuolema -kirjoissa poliisi lähtee lepolomalle Ystadin tienoille maaseudulle ex-vaimonsa ja tyttärensä lähelle, ja ratkoo toipumisen ohessa muutaman rikoksen. Siitä huolimatta kesä sujuu niin hyvin, että jatkoa seurannee, toivon niin.
Kirjojen poliisista tuli oitis mieleen positiivisella tavalla se yksi Murha paratiisissa -tv-sarjan englantilainen poliisi, joka pukeutui aina jäykän muodollisesti.
Susanna Alasalmen Sikalat kertoo Suomesta Ruotsiin muuttaneesta perheestä. Hienot puitteet ei takaa onnea. Kirjan Leenan, 8v., perheessä alkoholilla on merkittävä rooli. Onneksi Leena löytää oman turvasatamansa pahimpiin hetkiin.
Kultakala on toinen Susanna Alasalmen kirja, joka niin ikään sijoittuu Ystadiin. Kirjassa hoidetaan naapurin kultakalaa ja kaikkea sattuu siinäkin.
Lukemani jälkeenkin olisi kiva käydä Ystadissa, vaikka tuskin haluaisin sinne muuttaa.