lauantai 21. maaliskuuta 2009

21.3. Pentin päivä

Pentin päivänä katsottiin etenkin Pohjanmaalla kevään edenneen niin pitkälle, että aurinko alkoi lämmittämään kivenkoloja ja käärmeet heräsivät lämmittelemään auringossa. Matopentinpäivänä käärmeet nousevat talvikätköistään päivää paistattamaan. Niinpä taitava emäntä piti karjansa sisällä 21.3. ettei pahat madot koko kesänä pääse vahingoittamaan karjaa. Matopentinpäivänä älköön laskettako karjaa jalottelemaan, sillä siitä seuraisi koko kesäinen onnetomuus karjalle.

Käärmeiden näin varhainen esiintyminen lienee Suomessa, etenkin Pohjanmaan korkeudella, kuitenkin ollut aiemmin liioiteltua. Päivän nimi on kuulemma tullut vanhasta kalenterisauvasta, jossa Benediktus Nursialaisen kuoleman muistopäivän kohdalla oli ollut tunnusmerkkinä käärmeen kuva.

Niille, jotka eivät eilen muistaneet hävittää luteita kodeistaan on tässä Julian suosikkiohje:
Luteet häviävät, kun ommellaan vastaostetulla neulalla pieni pussi punaisesta vaatteesta, ja siihen suljetaan kolme ludetta ja viedään matopentinpäivänä tielle ja käsketään mennä pois meiltä, kauas meiltä, niin kauas kuin hakopuuta piisaa. Ohje on peräisin Jalasjärveltä. Julia ei anna takuuta ohjeen toimivuudesta, mutta ohje tuntuu sopivan hauskalta kevätpuuhalta.

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...