perjantai 13. maaliskuuta 2009

13.3, Joukahan päivä

1700-luvun lopussa tapahtunut kalenteriuudistus muokkasi muinaisia merkkipäiviä uuteen uskoon. Esimerkiksi Eudokian päivä siirtyi tuolloin maaliskuun ensimmäiseltä päivältä tälle paikalle, mikä vastasi uudistuksen jälkeen myös paremmin vanhaa ajankohtaakin säiden puolesta. Ainakin Nurmeksessa vietetty päivää Joukahan päivää.

Emännille 1.3. oli ensimmäinen keväisten töiden päivä: kanat laskettiin toviksi ulkoilmaan pitkän talven jälkeen. Oudottie antaa kanoille avaimet käteen (kanat lasketaan ulkoilmaan). Suistamo. Varsinais-Suomessa kanojen uloslaskupäivänä on pidetty Sihverin päivää (15.2.), mutta sisämaassa kevät tuli myöhemmin. Joutokei on ensimmäinen kevätpraasniekka. Silloin pitäisi kukon saada vettä räystäästä juodakseen, niin sitten olisi toivo, että jyrkinä saisi jo härkä poreesta vettä ja että miikkula tulisi vihannan vihkon kera. Vuokkiniemi. Nykyisin täytyy muistaa, että kanoja ja kukkoja ei saa lain mukaan pitää tähän aikaan vuodesta vapaana ulkona, vaikka säät sen kenties sallisivatkin.

Karjalassa on ollut enemmänkin sanontoja tälle päivälle: Koko tien kun joutokeina tuiskunnee täyteen lunta, tulee koko hallavuosi. Puolen tietä kun tuisku täyttää, tulee hallavuosi puoleksi. Vuonninen. Kun joutokeissa lunta sataa, se on vanhan lumen surma. Vuonninen.

Kirja joka maasta ja kunnasta -projektit

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Vaimoni on toista maata

Facebookin muistoja tältä päivältä vuosien varrelta on kerrassaan mainio asia. Olen saanut viikon sisällä itseni kahdesti kiinni siitä, että...