Sisäministeriö suositteli ensimmäisen kerran virastoille ja laitoksille liputusta Minna Canthin -päivänä 2003, mutta virallisiin kalentereihin päivä merkittiin vasta 2007.
Päivän virallisena nimenä on Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä. Julia ounastelee, että päivästä saattaa viritä aktiivinen naiseuteen liittyvä päivä joka ottanee tilaa ja asemaa itselleen myös kenties vähemmälle huomiolle jäävästä naistenpäivästä.
Minna Canth oli suomalainen kirjalija, joka tunnetaan erityisesti tasa-arvoa ja voimakasta naiskuvaa esittävistä näytelmistään. Canth syntyi 19.3.1844.
Julian kamarissa on jo kertaalleen luettu Työmiehen vaimot ja Annaliisat, mutta Canthin tuotannosta löytynee joku mielenkiintoinen näytelmä luettavaksi iltapuhteina, vai löytyisiköhän kirjastosta joku näytelmistä dvd-levyllä. Julia muistelee, että Canthista on tehty useampikin elämäkerta. Ensimmäinen oli Lucina Hagmanin kirjoittama 1900-luvun alkupuolella. Kirjan esipuheessa Hagman kirjoittaa, kuinka kirjan kirjoitustyö on viivästynyt ensin helmikuun manifestin (1899) ja sitten suuren katovuoden vuoksi (1902).
Julian kamarissa on myös keskusteltu siitä, kuinka osuvasti sattui juuri tälle päivälle Suomen ensimmäisen naiskunnanjohtajan valinta Uuraisiin 1976. Ajatella, siitä on 33 vuotta, ja Julia muistaa sen kuin eilisen päivän.
Kirja joka maasta ja kunnasta -projektit
-
Aloitin Kirja joka maasta -haasteen toteutuksen 2017 tammikuun alkupäivinä, koska olin perin juurin kyllästynyt skandinaavisten dekkareiden...
-
Kirja joka kunnasta haaste on innostanut lukemaan kirjoja muualtakin kuin isoista kaupungeista. Päivittelen tilannetta tämän tästä ja nostel...
Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua
Joulukalenteri 23. luukku 2024
Aiemmin olen lukenut, että taateleita on ainakin 40 eri lajeja... Mutta me tunnetaan niistä lähinnä yksi, paketiksi rutattu, kivetön, kuiva...