torstai 12. maaliskuuta 2009

12.3. Rekon päivä

Rekon pakkaset ennustavat heinäaikaista poutaa, tuiskut pakkasta.

Mikael Agricola kirjoitti 1500-luvulla: Pyhä Greus ia Risti (14.9.) tee, ete öö ia peiue tasan iee. Nykysuomeksi tämä tarkoittaa sitä, että Pyhän Rekon päivänä keväällä ja syksyllä Ristin päivänä yö ja päivä ovat yhtä pitkät. 1500-luvulla elettiin vielä vanhaa kalenteria ja kevätpäivän tasaus osui tälle päivälle.

Voisikin periaatteessa sanoa, että nämä Rekon päivän ennustukset ehkä kohdistuvat pikemminkin runsasta viikkoa myöhemmälle ajalle. Toisaalta Julia on tuumaillut, että nykyisin kevät tulee useimmiten aiemmin, mitä Julian nuoruudessa, joten ehkä kuitenkin päivän ennuste osuu useampina vuosina kohdalleen, vaikka varsinainen kevätpäivän tasaus onkin nykyisin myöhemmin.

Krui krau Kreun päivä, tasain yö, tasain päivä. Granderin 1789 kirjoittaman sanakirjan mukaan kriu krau oli maakurki, jotka siis usein muuttivat takaisin pohjoiseen. Kannattaa siis pitää korva tarkkana, jos vaikka kuulisi kurkiaurojen ääntelyä.

Rekon päivän merkkinä oli vanhoissa kalenterisauvoissa ankkuri. Sisämaassa se on käsitetty kauppiaan vaakasi ja selväksi vihjeeksi talonpojille viimeisestä keväisestä kaupunkimatkasta. Ajankohta oli mitä sopivin, sillä kohta alkaisi ensin rospuuttoaika ja sen jälkeen kevättyöt. Talonpoika kokoilee viimeiset puntarikalunsa ja lähtee sinä talvena viimeisen kerran kaupunkiin, tekee porvarinsa kanssa vuoden rätingit saadaksen verorahat, sanottiin Pudasjärvellä 1854.

Kirja joka maasta ja kunnasta -projektit

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Joulukalenteri 23. luukku 2024

Aiemmin olen lukenut, että taateleita on ainakin 40 eri lajeja... Mutta me tunnetaan niistä lähinnä yksi, paketiksi rutattu, kivetön, kuiva...