maanantai 16. maaliskuuta 2009

16.3. Pyhän Urhon päivä

Julia ei ole koskaan tullut selvittäneeksi itselleen, pitääkö tarina Pyhän Urhon päivästä oikeasti paikkaansa. Koska juttu on kuitekin äärimmäisen mielenkiintoinen juhlapäiväkyhäelmäksi, tulkoon se kerrotuksi tässäkin.

Irlantilaiset viettävät 17.3. Pyhän Patrikin päivää, jota juhlistetaan laajasti - ja useasti suoraan sanoen juopottelemalla. Tarinan mukaan jotkut suomalaiset emikrantit kadehtivat Amerikassa tätä irlantilaisten rentoa juhlapäivää, ja kehittivät oman päivänsä päivää aiemmaksi. Siitä tehtiin Pyhän Urhon päivä. Päivä on kuulemma useissa eri Usa:n osavaltioiden juhlakalentereissa.

Julian kuuleman mukaan mm. turkulaiset folkloristiikan opiskelijat ovat yrittäneet tuoda Pyhän Urhon päivän Suomeen, mutta päivän vietto ei täälläkään ole saanut kovasti tuulta siipiensä alle. Kenties tämäkin päivä on niitä, jotka vaatisivat kaupan/panimoiden mainoskampanjoita noustakseen kansan suosioon. Eri asia sitten on, kannattaako sitä karkeloida kahtena päivänä peräkkäin. Kansainvälisten tuulien ystävänä Julia itse juhlii mieluummin vasta huomenna irlantilaisten kanssa, kuin yksikseen tänään.

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...