perjantai 20. maaliskuuta 2009

20.3. Kansainvälinen kasvispäivä

Suomessa on opetettu pitkään, mm. talouskouissa vuodesta 1889 lähtien, että kasviksia tulee syödä puolikiloa päivässä. Mutta uskooko suomalainen? Ei usko. Toteutuma oli 2000-luvun alussa noin 400 grammaa päivässä. Perunaa ei lasketa, mutta eipä nuoremmat syö sitä muutenkaan joka päivä. Sen sijaan marjat ja hedelmät kuuluvat tuohon lukuun mukaan.

Julian kyökissä on useiden vuosien ajan pyritty siihen, että normaalina päivinä syödään kasviksia ranskalaissuositusten mukaan eli noin 900 grammaa päivässä. Kreikkalaisten toteutuneeseen määrään, yli kiloon päivässä, Julia pääsee harvoin.

Kasviksia väitetään kalliiksi, mutta jos vertaa kasvisten kilohintaa esimerkiksi juuston tai metwurstin hintaan, niin Julia väittää, että leivän päällystäminen kurkulla ja avogadolla tulee halvemmaksi.

Julia haastaakin tänään kaikki pitsaperjantaita viettävät tekemään/tilaamaan päivän kunniaksi kasvispitsan ja puolittamaan juuston määrän. Ja jälkiruuaksi voi napostella television ääressä kulhollisen hedelmiä hedelmäkarkkien asemasta.

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

21.3. Pyhän Benediktuksen munat ja muita juttuja

Tänään on pyhän Benediktusta Nursialaisen muistopäivä. Benediktusta ei Suomessa hirveästi muistella, mutta tuttu sanonta: "Rukoile ja t...