torstai 26. marraskuuta 2009

29 päivää ennen joulua

Syys Jyrki. Kalenterissa lukee tämän päivän kohdalla Sisko, mutta karjalaiset tuntevat päivän syys Jyrkinä. Emännillä on ollut Syys-Jyrkin päivän aattona kiirettä aamusesta saakka pitoruokien valmistelussa. Illan tullen on lämmitetty sauna. Isäntä menee ulos lakki kourassa ottamaan vainajavieraita vastaan. Saunotaan ja syödään. Ammulla isäntä lähtee saattamaan vieraita pellon laidalle kaataen aina välillä viinaryypyn maahan.

Katoavaan kansanperinnettä. Eikä edes niin kovin kaukaa historiasta.

Julian usko ei ole itäisen kaavan mukaista, joten Syys-Jyrkiä ei Julian kotona vietetä, mutta näin pimeimpänä vuodenaikana joutaa ajattelemaan esi-isiemme ja äitiemme uskomuksia, toiveita ja elämää. Menneitä ajatellessa uudetkin tavat ja traditiot istuvat oikeisiin mittakaavoihin. Kuten blogiotsikko antaa ymmärtää - Julia pitää traditionaalisten päivien vietosta :) olipa traditiot omia tai sitten lähempää tahi kauempaa lainattuja.

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...