tiistai 20. elokuuta 2024

Miesten viikko 20.8. Samuli

Tämän päivän kakkukahvit työpaikoilla tarjosi Samuli, Sami, Samu ja Samuel. Nämä ovatkin miesten viikon yleisimmät nimet. Kuinka onkin osunut yhdelle viikolle nimet, joiden kantajia ei asu joka korttelissa.

Myös kirjoissa olisi ollut valinnan varaa enemmän kuin muina kuutena päivänä yhteensä. 

Olen lukenut Kalle Isokallion Samuli Huttusen synnyinlahjan uutena 2014, mutta en muistanut siitä enää kaikkia käänteitä, joten kuuntelin nyt kirjan uudestaan. 

Kun aikanaan Arto Paasilinnan hersyviä kirjoja ei enää saanut vuosittain, löysin onneksi Lasse Lehtisen ja Kalle Isokallion. 

Isokallion kirjoissa minua viehättää se, mitä kaikkea tavallisen ammattimiehen elämässä voi tapahtua, kun hän tekee omaa työtään suurella intohimolla välittämättä muusta kuin työn tuomista haasteista. 

Tätä oli myös Samuli Huttusen elämä. Samuli teki metallihommia ja kehitteli asiakkaiden tarpeisiin räätälöityjä osia. Hänellä ei ollut intohimoa firman johtamiseen, mutta kehittelytyö poikii kaikenlaista. 

Suomen ohella kirjassa ollaan Keski-Euroopassa ja Neuvostoliitossa. Kirjan tapahtuma-aika on 1980-1990-lukujen taite, joka tuo herkullista lisää lama-ajan ja Euroopan geopolitiikan vuoksi. Saksan yhdistyy, Neuvostoliitto jakaantuu jne. Kirjan verstas sijaitsee Kemiön saarella.

Ellei huumori ole lempilaji, voi aina aloittaa dekkarin. Pirkko Arhipan kirjoissa on esiintynyt poliisi Sami Mattila joka alkoi seurustella Pia Pohjakallion kanssa. Jälkimmäiseen oli helppo samaistua vastavalmistuneena 1990-luvulla, sillä myös Pia kohtasi silloin laman tuoman työttömyyden. 

Kirjoja on useampia. Kotoisasti kirjastoon liittyy Kuolema käy kirjastossa. Oma suosikkini tästä sarjasta on Kuoleman koordinaatit, missä Pia saa töitä risteilyltä Etelämantereelle ja Sami pääsee mukaan. Kirjat toimivat hyvin yksittäinkin, mutta Samin ja Pian elämässä pysyy kiinni paremmin kun aloittaa alusta eli kirjasta Kolme kultaista hattua vuodelta 1993. Sami Mattila asuu kirjoissa Naantalissa.

Myös kirjailijoista oli tälle päivälle poikkeuksellisen reilusti valinnanvaraa. 

Samuleista valitsin Samuli Paulaharjun, jonka kansanperinteitä käsitteleviä kirjoja on mm. Pohjanmaalta, Lapista ja Itä-Karjalasta. Kirjoissa kerrotaan Paulaharjun matkoista, kokemuksista ja tapaamiensa ihmisten kokemuksista. Itseäni kiehtoo näistä etenkin Kurikkaan liittyvät tarinat, joista olen yrittänyt löytää sukutarinoitakin.

Sameista olisi ollut tarjolla mm. Sami Tabellin Malaika-sarja. Sarjan kolmososa on tekijän puolison blogin mukaan viimeistelyssä. SaaS nähdä jatkuuko sarja sen jälkeen, sillä Malaika vene on kuulema myyty. Malaika purjehti Ranskan Polynesia saa.

Myös Sami Garamin stadin slangille soveltama Aleksis Kiven seitsemön veljestä kiinnosti niin paljon, että lsitoin kirjastoon varauksen. Josko vsikka lukisi siitä pätkän kun pidämme martoissa esitelmää Aleksis Kiven päivänä. Kirjan nimi on Sami Garam heittää kehiin Allu Stemun Seittemän broidii. 

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Elokuussa luetut kirjat

Elokuussa onnistuin vihdoin hidastamaan tahtia ja pääsin lukemisessa likimain kirja päivässä tahtiin.  Arhippa Pirkko   On ruusu punainen . ...