Tänään alkaa kalenterissa miesten viikko. Seitsemän päivää peräkkäin on miehen nimipäivä. Aiemmin, reilu parikymmentä vuotta sitten, vastaavia viikkoja oli enemmän. Vähitellen on tullut lisää päiviä, jolloin on sekä miehen että naisen nimipäivä, joten jos oikein luin kalenteria, tämä oli lajissaan ainoa kokonainen viikko. Esimerkiksi marraskuiselle miesten viikolle tuli vuonna 2015 Kustaan päivälle myös Mimosan nimipäivä ja 2020 Erin lisättiin Taiston rinnalle. Toki tällä miesten viikollakin voi olla muutaman naisen nimipäivät, sillä ainakin Veini nimen on saanut muutama nainenkin, mutta heitä on nykyään melkein yhtä vähän kuin miespuolisia Outeja. Naispuolisia Vennejä on enemmän, mutta sekin on 90 prosenttisesti miehen nimi.
Viikon aloittaa Aulis. Alati avulias ja hyväsydäminen mies. Sellaisia maailma kaipaisi paljon enemmän.
En ole seurannut kastettujen nimiä, mutta nykyään Aulis ei taida vielä hätyytellä tilastokärkeä. Toisin oli ennen sotaa. 1930-luvulla Aulis oli Kotuksen mukaan 13. suosituin miehen nimi. Nais-Auliksiakin oli.
Sariola Mauri Ison kalan katiska. Susikoski-sarjan 28.osa vuodelta Nuori mies, insinööri Aulis Tamminen, on saamassa perinnön enoltaan, jos täyttää erään ehdon. Muussa tapauksessa perintö menee muualle.
Perintöön liittyy sukututkimuksellinen ehto. Aulis ei ole ollut yhtään kiinnostunut suvustaan, mutta perintö saa kiinnostumaan.
Kirjan juoni on kutkuttava. Mietinkin, millaisen bestsellerin joku nykykirjailija tästä juonesta saisikaan. Sariolan kirjat olivat ohuehkoja joten hyvääkään juonta ei voinut paisutella. Nykyään paisuteltaisiin etsimisen mukanaan tuomia haasteita paljon enemmän.
Paljon Aulis joutuukin kohtaamaan etsinnän aikana, vaikka Sariola viekin tarinaa nopeasti eteenpäin. Käydään mm. Virossa.
"Rikkaan miehen rahat ja porsaan lihat punnitaan vasta kuoleman jälkeen." (4.8.)
Monenlaista punnintaa ehtii tapahtua ennen kuin Susikoski saa tarinan päätökseen. Mutta kuka saakaan enon rahat?
*
Aulis nimisiä kirjailijoita löytyy niukasti. Kotikunnastani löysin Aulis Nopsasen (1915-1981), joka on kirjoittanut mm. satukirjan Onnen saappaat ja muita satuja. Sitä en ole lukenut, joten en tiedä, olisivatko sadut nykylapsen mieleen. Meille vanhemmille voi lukemisesta tulla nostalginen olo.
Nykyään Nopsanen tunnetaan paremmin käännöstöistään.
Itse olen lukenut niistä aiemmin ainakin kolme klassikkoa: Robert Louis Stevenson Aarresaaren, Oscar Wilde Dorian Grayn muotokuvan ja viime vuonna Edgar Allan Poe Punaisen surman naamio ja muita kertomuksia.