torstai 22. elokuuta 2024

Miesten viikko 22.8. Iivari

Miesten viikon päättää Iivari ja Iivo. Valitsin päivän kirjaksi Eve Hietamiestä. Hietamiehiä onkin tullut luettua laidasta laitaan. Isä Heikin kirjoista olen lukenut kaikki vanhemmat kirjat, äiti Lailalta Minä Katariinan ja Koivu ja tähti -kirjan, jossa mainitaan Marttahotelli, tosin Marttahotelli perustettiin oikeasti vasta 1956. Tyttäreltä Eveltä olen lukenut tarinaa, miten mies oppi lastenhoitoa. Sarjan aloitti Yösyöttö 2010. Ainakin Yösyöttö-kirjasta olen katsonut elokuvankin. 

Hietamies Eve Puolinainen on ilmestynyt 2002 ja kuvaa Hietamiehen omakohtaisia tuntoja lapsettomuuden syövereissä.  

Ilona tulee raskaaksi helposti. On koettu kolme keskenmenoa, neljä, muistuttaa puoliso Iivari. Sitten alkaa viides raskaus, mutta Ilona ei jaksa enää stressata. 

Kirja on niitä harvoja lukemiani, jossa mies, Iivari, on mukana ilossa ja surussa täysillä. Ilonan tuttaviksi on valikoitunut porukka niin erilaisia raskauskohtaloita omaavia naisia, että se tuntuu uskomattomalta, mutta muuten kirja on taattua Hietamiestä. 
"Loppujen lopuksi näiden asioiden kanssa on ihan yksin, sanoo Kemppari, ja heittää paperisuikaleet kädestään tarjottimelle. 
Aina päädytään siihen, että vessanpöntöllä itkee nainen, Ilona ajattelee..."  (9.8.)

Pidin kirjasta, vaikka en oikein ole kirjan kohderyhmää, vaikka itsellänikin on takana epämääräinen tuulimunaraskaus. En ole oikein koskaan kokenut kunnon vauvakuumetta. Opiskeluaikana Ilmari Turjan Tuomari-Marttan elämä oli lähempänä haavettani kuin virka- saati kotiäitiys. Mutta 1980-luvulla lapset kuului perhesuunnitelmiin, joten jos niitä olisi tullut, olisi 1990-luvun lama selätetty toteutunutta tilannetta kepeämmin kotiäitiydellä.

On hyvä, että kirjallisuudessa esitetään erilaisia näkökulmia eri asioihin. Keskenmenoista kertovissa kirjoissa on liian usein näkökulmana rikkoutuva avioliitto. Tässä kirjassa parisuhde säilyi. Mies oli mukana ja läsnä henkisestikin.

*
Iivari nimisiä kirjailijoitakaan en löytänyt montaa. Mielenkiintoisimmaksi ajattelin Iivari Leiviskän lähemmäs sata vuotta vanhan kirjan Islanti kuvauksia tuulen ja jään maasta

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Elokuussa luetut kirjat

Elokuussa onnistuin vihdoin hidastamaan tahtia ja pääsin lukemisessa likimain kirja päivässä tahtiin.  Arhippa Pirkko   On ruusu punainen . ...