keskiviikko 12. kesäkuuta 2024

Dekkariviikko 2024 keskiviikko Outi Pakkasen seurassa

Eilinen meni Pallastunturin kupeella, tänään ollaan saman kansallispuiston Olostunturin puolella. Eilen 1950-luvulla, tänään 1990-luvun lamassa.

Outi Pakkasen Rakkaudesta kuolemaan : jännitysromaani kirjassa ystävä houkuttelee Anna Laineen Muonioon maalaamaan taidenäyttelyä varten. On lama-aika ja freelance graafikolla ei riitä laskutettavaa. Kun Laine saa vanhan kissansa hoitoon ja asuntonsa vuokralle puoleksi vuodeksi, niin on helppo lähteä. Asunnon vuokra mahdollistaa elämisen Lapissa ja yrityksille myydyt graafiset työt, kuten kirjan kansien suunnittelu mahdollistaa hyvät safkat, joskaa en riitä hanhenmaksaan ja kaviaariin.

Kirja on ilmestynyt 1994 ja sen kirjoittamisen aika oli ainakin Rauman seudulla yhtä konkurssien aaltoa. Rauman telakan alihankkijat ja niiden alihankkijat joutuivat heittämään rukkaset naulaan ja ne pienyrittäjäraukat, jotka olivat ottaneet uusia, ottamisen aikaan halpoja, valuuttalainoja, joutuivat ahtaalle devalvaation ja reilun 10% korkojennousen jälkeen. Monet sortuivat tai kärsivät maksellessaan lainaa pois ja eläen kädestä suuhun... jos niinkään. Ei ihme, että Laineellakin on saamisia yrityksiltä. 

Kirjasta käy ilmi, että lentoyhteydet ovat parantunet 40-vuodessa Helsingistä pohjoiseen. Kun 1958 pääsi lentäen Rovaniemelle, 1990-luvun alussa pääsi Helsinki-Vantaalta suoraan Kittilään. Samassa lentokoneessa on Laineen tuttujakin. Muonio oli tuolloinkin tuttu kaikille mutkamäistä pitäville. Keväthangille oli tungosta niin pitkään, kuin hankia riitti. 

Anna Laineen ystävättären lomakylä sijaitsee käsittääkseni lähmpänä Muonion keskustaa. Finnasta katselin kuvaa, josta välimatka hahmottuisi ja sellainen löytyikin vuodelta 1923. Muonion kirkonkylä ei tuolloin ollut kovinkaan iso. 

Laine lähtee Lappiin tekemään töitä, ei hiihtelemään, mutta laskettelua ja hiihtoakin on luvassa. Omaa autoa tulee kuitenkin ikävä, eikä kävelykään tunnu tarpeeksi nopealta keinolta saada ajatuksia kasaan. Onneksi kaveri lainaa autoa, jolla voi huristella Oloksen matkailukeskukseen tapaamaan vanhoja ja uusia tuttuja. 

Kuva: Olostunturi Muoniosta kuvattuna 1923. Finna/ Kansatieteellinen kokoelema/kuvaaja T.I. Haataja.

Entuudestaan Laine tuntee entisen luokkakaverinsa, poliitikon, joka tuntee Oloksella asustavan taidemaalarin ja tämän tyttären. Heidät tuntee kyllä kaikki. Samassa lentokoneessa tullut toimittaja asustaa Laineen naapurina, mutta käy haastattelemassa taidemaalaria. 

Sivumennen sanoen taidemaalarin maalaukset ovat ... mielenkiintoisia, mutta jösses, kun tyyppi osaa laittaa hyvää ruokaa. Jopa herkkusuuna tunnettu Laine on vallan myyty. Korvasienikeitto on taivaallista, samoin pääruokana oleva joutsen, jota Laine miettii hylkeen sukuiseksi ennen kuin kuulee asian. Joutsenen syönti (huom! älä kokeile sitä kotona, sillä joutsen on rauhoitettu lintu, ja sen pyydystämisestä joutuu maksamaan muhkeat sakot) on kirjan käännekohta. 

Outi Pakkanen on vuonna 1946 syntynyt tuottelias kirjailija. Vuodesta 1973 alkaen hän on kirjoittanut 30 jännitysromaania, joissa isossa osassa rikoksen ratkoo keskellä Helsinkiä asuva Laineen Anna lemmikkeineen. 

Pakkanen on kirjoittanut jännitysromaanien lisäksi mm. Aino Actén elämäkerran sekä maan mainion keittokirjan, jossa on Anna Laineen parhaat kokkaukset. Ainakin ostamissani kirjoissa on ollut Laineen valmistamien ruokien reseptit myös kirjassa. Helsingissä ollessaan Anna Laine on nähty shoppailija kauppahallin lihatiskillä. 

Itse olen lukenut luultavasti kaikki Pakkasen dekkarit ja tykännyt eniten niistä, joissa Anna on merkittävästi mukana ratkomassa rikosta. 

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Iissä on ideaa

Ii on varmasti se kunta, jonka kirjailijoita on yksi vaikeimmista, lähes mahdoton googlettaa, eikä Kirjasammostakaan ollut juuri apua, joten...