lauantai 15. kesäkuuta 2024

Dekkariviikko 2024 lauantai Alicía Giménez Bartlettin seurassa

Lauantaille valitsin vaihteeksi espanjalaisen dekkarin, tai oikeammin keskeneräisen dekkarin loppuun lukemisen. Aloitettuja kirjoja alkaa olla nyt niin monta, että hyvä välissä lopettaakin jotain. Olen huomannut, että jotkut kirjat paranevat, kun niitä lepuuttaa jonkin aikaa.  

Alícia Giménez Bartlettin kirjoihin tutustuin alkuvuodesta. Luin ensin pari ensimmäistä peräkkäin, sitten kolmannen, mutta ilmeisesti tämä neljäs, Petra Delicado ja vaaran viestit, tuli aloitettua liian nopeasti muiden jälkeen, koska tarvitsi pientä taukoa. .... Tai sitten vaan Petra Delicadon saamat paketit kammottivat. 

Jatkoin lukemista noin puolivälissä, yhtä pakettia ennen, kun Delicado ja Garcíon lentävät Moskovaan. 

Petra Delicado on asianajaja, joka on vaihtanut työnsä poliisin hommiin. Kovin hyvin se uusi ura ei ole alkanut, sillä Delicado on ollut arkistotehtävissä, ei sentään Ulkohebrideillä, kuten Knalli ja sateenvarjo -sarjassa mainitaan usein, vaan poliisipiirin kellarissa. 

Kerran Delicado sitten kuitenkin saa oman tapauksen tutkittavaksi. Hän saa myös apulaisen, laiskan pulskean konstaapeli Garcíonin. Yhteistyö sujuu kuin vanhalla avioparilla. nalkutetaan, tuittuillaan, sanaillaan, ollaan oman pään mukaan, mutta yhtä kaikki: hommat hoituu ja arki rullaa. 

Sarjan ensimmäinen kirja on Petra Delicado ja merkityt tytöt ja lukeminen kannattaa aloittaa siitä. Seuraava osa on Petra Delicado ja vihaiset koirat, josta melkeinpä olen tykännyt eniten. Jostain syystä luin aiemmin myös Petra Delicado ja kodittomat, vaikka se on sarjan neljäs kirja. Onneksi siitä ei ollut mitään haittaa, mutta pari ensimmäistä suosittelen kyllä luettavaksi ennen näitä kahta muuta, niin Petran kotielämä pysyy järjestyksessä. 

Delicadolla on työpaikkaongelmien ohella ongelmia myös ex-miehistä (juu, monikossa). Baareissa ja muuallakin tulee myös miesseikkailuja, mutta onneksi niitä ei kuvailla pitkään ja seikkaperäisesti.

Ongelmia aiheuttaa myös Delicadon kieli, jota hienostuneemmat rouvat kutsuisivat välillä tukkijätkän puheeksi. Delicado saakin sanaisen arkkunsa auki kuin konsanaan Ylen kesäkuunnelmasarjassa Kyllikki Pöppönen, joka oli muistaakseni omien sanojensa mukaan rauhaa rakastava nainen.

Välillä piti lukea ihan uudestaan joku kappale, jossa Delicado kertoi tuntemuksiaan asiakkaista, työtovereista ym. henkilöistä: 

"Mutta ihmisten tulisi tottua siihen, että heidän tulisi informoida poliisia eikä päinvastoin." 

Vaaran viestit kirja alkaa siitä, että Petra on päässyt televisioon. Julkisuus tuo mukanaan ongelman, Petra alkaa saada paketteja, joita ainakaan minä en todellakaan haluaisi saada. Paketit tuovat kylkiäisenä myös vartijan Petran kotiovelle. Töissä uskollisena varjona kulkee Garcíon. 

Kaveriani siteeraten tarinan taustat on "nyt niin kovaa matskua", että pitää jossain välissä tarkistaa onko naapurimaastamme oikeasti lähtöisin kirjassa kerrotunlainen yhteisö. Itse asiassa en kyllä tiedä, miten osaisin asiaa tarkastaa, mutta joka tapauksessa, jälleen tuli opittua jotain todellakin uutta.  

Kirjat ovat omanlaisiaan enkä osaa verrata niitä suoraan mihinkään muuhun kirjaan. Petra Delicadon työrooli kirjoissa on vähän kuin Adler-Olsenin Osasto Q. Delicado saa käsiteltäväkseen Garcíonin kanssa ikäviä tapauksia, jotka eivät ehkä muita kiinnosta kiireiden keskellä, mutta yllättäen ratkaisut tuovat julkisuutta ja mainetta. Muuta yhtymäkohtaa sinne ei ole. Toisaalta Delicadon puhetapaa voisi verrata Otto Kuhalan sanailuun, joskin Kuhala ei kirota pärrästä. Myös kirjan huumori voisi viitata Markku Ropposen mainioihin kirjoihin. Kirjoissa ei mässäillä väkivallalla, vaikka tässäkin kirjassa on väkivaltaisia leikkaustoimenpiteitä runsain määrin. 

Ainoa, mikä itseäni harmittaa on, että paikkakunta Espanjassa on häivytetty lähes olemattomiin. Kirja-sarjan tapahtumat sijoittuvat Barcelonaan, mutta yhtä lailla voitaisiin olla missä tahansa kaupungissa.

Kuva: Barcelonasta Unsplash/ Raimond Klavins. 

Vaaran viestit kirjassa lennetään muutamaksi päiväksi myös Moskovaan.

Alicia Giménez Bartlett on kirjoittanut Petra Delicado -jännäreitä 13 ja muita kirjoja 12. Uusin Delicado on ilmestynyt espanjaksi tänä vuonna. 

Delicadoista on suomennettu neljä kirjaa ja ainakin minut harras toiveeni on, että loputkin kirjat suomennettaisiin. 

Haittaa ei olisi, vaikka kirjojen hahmojen pohjalta tehty tv-sarjakin tulisi televisiosta. 

Kirjailija täytti dekkariviikkomme maanantaina 73 vuotta, joten onnittelut. Iästä ounastelen, että kenties luvassa on vielä jatkoa. 

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Iissä on ideaa

Ii on varmasti se kunta, jonka kirjailijoita on yksi vaikeimmista, lähes mahdoton googlettaa, eikä Kirjasammostakaan ollut juuri apua, joten...