maanantai 13. heinäkuuta 2015

Tervetuloa perustulo



Politiikan saralta tilaisuuden mielenkiintoisinta antia itselleni oli kuulla, miten myönteisiä keskustelijat olivat perustulolle. Kriittisinkin osallistuja kannatti perustuloa vastikkeellisena tai silloin kun perustulon saaja aktiivisesti etsii työtä. Perustulosta on puhuttu niin kauan kuin itse muistan, eli 1980-luvulta lähtien. Aiemmin se on tyrmätty pelossa, että se johtaisi siihen, että työnteko ei kiinnostaisi enää ketään. Keskustelusta kävi ilmi, että maailma näyttää muuttuneen nyt sellaiseksi, että byrokratian vähentäminen erilaisten tukien hakemisessa nähdään inhimillisempänä vaihtoehtona saada toimeentulo pätkätöiden vallattua työmarkkinoita.
Keskustelutilaisuudessa: Kuka voittaa keskiluokan luottamuksen, nousi esille, että tällä hetkellä työpaikkansa menettäneiden joukossa on paljon hyväpalkkaisia, erilaisissa hallinnon asiantuntijatehtävissä työskennelleitä ihmisiä, joista iso osa on ollut miehiä.

Ehkä perustulolle on nyt tilaisuus juuri siksi, että keskiluokkaan kuuluvat, hyvää palkkaa ansaitsevat miehet ovat nyt niitä, joiden on vaikeinta löytää potkujen jälkeen uutta työpaikkaa.

Nautin tavattomasti keskustelusta Osaako RKP tehdä oppositiopolitiikkaa? Se oli keskustelu, jonkalaista täällä maakunnassa asuessa kaipaa koko pimeän talven. Keskustelu oli asiallista, uusia näkökulmia tuovaa, keskustelevaa, tasapainoista ja ennen kaikkea hauskaa. Olen ennenkin pannut merkille, että ruotsinkielisten järjestämissä SuomiAreenan tilaisuuksissa on ollut pääsääntöisesti hauskaa. Yleisö osallistui nauraen ja taputtaen, mitä ei juuri muuten näillä leveysasteilla koe. Itselleni ainoa huono puoli oli, että en päässytkään kielikylpyyn, sillä keskustelu käytiin tylsästi suomeksi. 

Oppositiopolitiikkakeskustelua väritti luonnollisesti Kreikan tilanne, johon törmättäneen tänä vuonna useassa muussakin tilaisuudessa. 

RKP:n oppositiossa olo tuntuu itselleni oudolta. Niin kauan kuin itse muistan, on RKP kuulunut hallitukseen. Muistan miltä tuntui aikanaan kun Kekkonen ei yhtäkkiä enää ollut presidentti. Tuntui, että koko tuntemastani maailmasta hävisi vakaus. Jollain tapaa tämä oppositiorooli tuntuu samalta. Liian uudelta. Onkin mielenkiintoista nähdä, millaiseksi RKP:n oppositiopolitiikka muovautuu tulevina kuukausina.
Keskustelijat kuuluivat olevan sitä mieltä, että puolueen oppositiopolitiikka tulee olemaan faktapainotteista. Sellaista politiikkaa on ehkä vaikeampaa myydä kansalle, kuin populistista ja perinteisempää, räksyttävää oppositiopolitiikkaa. Nähtäväksi jää, miten puolue saa mediassa läpi näkökulmiaan, jotka eivät ole niin populistisia, mitä oppositiolta on totuttu kuulemaan. Helpotusta tähän ongelmaan tuonee some, jossa on mahdollisuus näkyä silloinkin, kun isot uutiskanavat eivät kiinnitä huomiota.
Keskustelu toi ilmi mielenkiintoisen vertauksen RKP:n arvoista: puolue on kuin hillopurkki, kun kannen avaa, sieltä tulee aina esiin makeita juttuja. Tämän arvohillopurkin oheen puolue tarvitsee oppositiopolitiikkaansa myös tahtopolitiikkaelementtiä.

Siitäkin keskusteltiin, että faktapitoisena puolueena RKP:lla olisi jäsenpotentiaalia myös suomenkielisten joukossa. Puolueen politiikka on kuitenkin jäänyt monille vieraaksi muutoin kuin kielinäkökulmasta tai eduskuntavaalien vaalikoneiden tuloksista. Toisin kuin luullaan, puolueen jäseneksi ei synnytä, sitä pitää itse haluta :)

Onkin mielestäni mielenkiintoista nähdä kääntyykö jäsenmäärä kasvuun: Satakunnassakin on nykyisin mahdollisuus tehdä RKP:laista politiikkaa nyt kun puolue on käynyt täällä ensimmäiset eduskuntavaalinsa.
Yllättävän paljon tämän 1½ tunnin aikana puhuttiin perussuomalaisista. Myös vasemmistoliitto ja vihreät nousivat keskustelussa esiin. Se, mitä itse ehkä jäin kaipaamaan, oli maininnat suurimmasta oppositiopuolueesta, demareista.

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...