keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Mitä jos Ruotsi tekee Sveitsit?



Tarkkaavainen huomioitsija aloitti päivän
Pori +24 astetta varjoa janoaa tämä huomioitsija
huomioinnin torilta. Iltapäivälehden kansi kertoi Suomessa olevan kylmempää kuin Siperiassa. Pari metriä korkeammalla, torikioskin katolla mittari näytti +24°C. Tästä ei voi vetää muuta johtopäätöstä kuin että Siperiassa on hellettä.

Sanonnan mukaan Siperia opettaa. Kuumalla kaupungintalon pihalla en juuri mitään uutta oppinut, vaan iltapäivä meni enemmänkin kielikylvyn merkeissä. Se olikin tarpeen, sillä Porissa kuulee valitettavan vähän ruotsinkieltä muutoin kuin SuomiAreena viikolla. Sääli. Olisi mukavaa kielikylpeä itseään vetreäksi kuukausittain vaikkapa ruotsinkielisten marttojen kanssa. 

Iltapäivän aiheena oli Ruotsi, Pohjoismainen yhteistyö, EU – millainen puolustuspoliittinen liittouma meillä on 2025?

Panelistit olivat sitä mieltä, että 10 vuotta voi olla lyhyt aika suuriin muutoksiin, katsoipa sitä sitten eteen- tai taaksepäin. 

Muutosta syntyy kuitenkin koko ajan, esimerkiksi Venäjällä on tapahtunut linjamuutosta 2000-luvun aikana. Itse sanoisin, että monet asiat tapahtuvat vähitellen, eikä aina voi sanoa tarkkaa ajankohtaa. Politiikan muutoksessa on sama kuin kotonakin, on vaikea sanoa tarkkaa päivämäärää, milloin paikat alkoivat repsottaa niin, että tarvitaan suurempaa kohennusta kuten uutta tapettia seiniin.

Se, mitä Suomessa tapahtuu 10 vuoden kuluessa, ei johdu pelkästään Suomen omista päätöksistä vaan myös muiden maiden toiminta vaikuttaa. Esimerkiksi Ruotsi voi tehdä linjauksen ja ryhtyä entistä enemmän puolueettomaksi kuten Sveitsi. Silloin Suomella ei juuri ole mahdollisuutta tehdä kahdenkeskisiä puolustussopimuksia Ruotsin kanssa vaan on harkittava muita vaihtoehtoja.

Liittoutumien ohella mahdollista on muunkinlainen yhteistyö, esimerkiksi yhteistyötä puolustusvalmiutta lisäävien laitteiden hankinnassa on mahdollista laajentaa vaikkapa Ruotsin kanssa. 

Luonnollisesti Natokin mainittiin keskustelussa, samoin laajempi yhteistyö USA:n kanssa. Kumpaakaan näistä ei pidetty yhtä neutraalina vaihtoehtona liittoutumille kuin Pohjoismaiden tai EU:n kanssa tehtävän yhteistyön laajentaminen.

Kirja joka maasta ja kunnasta -projektit

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Joulukalenteri 22. luukku 2024

Pappiloissa ja kartanossa on perinteisesti vietetty ennen laajaa sukujoulua. Kartanoihon lasketaan tietysti tässä kohdin myör ruukinkartanot...