keskiviikko 31. heinäkuuta 2024

Klassikko haaste : Joel Lehtonen -viikonloppu Putkinotkossa

Vaihdoin lakanat, ja huomasin, että Suomi-Filmi kuvalla koristeltuun tyynyliinaan oli tullut pieni repeämä sauman viereen. Sitä korjatessa muistelin, että ostin tyynyliinat Mikkelin vuosinani, kun käytiin Mikkelin Marttaklubin kanssa kesäteatterissa katsomassa Putkinotko-näytelmä Savonlinnan Säämingissä aidossa Putkinotko maisemassa.

Vuoteen petaamiseen sopiva runon alku on peräisin Joel Lehtosen (1881-1934) Pohjois-Afrikkaan, mm. Tunisiaan, suuntautuneen matkan tunnelmista tehdystä runokirjasta Puolikuun alla : matka- ja mielikuvia murjaanien maasta., runokokoelma. Matkan Lehtonen teki 1914 ja tähän runokirjaan olen ollut kovin innostunut. Kirja ilmestyi 1919, eli Putkinotko-trilogian puolivälissä. 

Joel Lehtosen Putkinotko-trilogian aloittaa kirja, jolla on pisin koskaan näkemäni nimi: Homo novus tai ei mitään uutta auringon alla s.o. Kerran kesällä maamansikoita hunajassa ja kermassa Könöliinien pöydässä; niille, joita makeus äitelöi, antaa Muttinen, joka ei tahdo naimisiin, koska pelkää olemattoman poikansa joutuvan sotaan, härkää ja pippurijuurta, ynnä kertomus signor Falcosta ja Bongmanin taisteluista Holoferneksen kanssa, tehnyt Joel Lehtonen, kuin myös erinäisistä muistakin narreista tavallisten porvareitten ja moukkain seassa, pikkukaupungissa Anno MCMXIII

Tartuin tähän 1917 julkaistuun, tuttavallisemmin Kerran kesällä, jonka tapahtumat Lehtonen pitkän nimenkin mukaan sijoitti vuoteen 1913. 

Hauskuunnuin heti ensi alkuun kirjan sanonnoista:

"Voi pyhän Birgitan pannurieska!" 

Kuinka virkistäviä lausahduksia kirjasta löytyikään! 

Kun lukee monipuolisesti erilaisia kirjoja, niin huomaa, kuinka nykyisin on monilla suppea sanavarasto (ainakin silloin, kun ei huomioida uusia englantipohjaisia sanoja). 

Toisaalta, monet nimitykset ovat muuttuneet, kun erilaisten nimiehdotusten joukosta on joku tullut suositummaksi ja jäänyt ainoaksi suomenkieliseksi nimeksi. Esimerkiksi sarjan kolmannessa osassa mummo kerää mansikoita, mustikoita ja pääskysen hattuja. Kasvien nimihistorian mukaan ketoneilikan yksi paikallinen nimi oli pääskysen hattu. Orpolapsen kukaksi ja huorankukaksikin sitä on kutsuttu. 

Itse tarinakin oli mielenkiintoinen. Ei ollut helppoa senkään ajan nuorilla miehillä. Etenkään kun ei tahtonut naimisiin. 

Ei toisenkaan osan nimi lyhyt ole, vaikka sentään vain kolmanneksen ensimmäisestä osasta: Kuolleet omenapuut, mutta terveitä ihmisiä, s.o. moukkia ja moukkaherroja suloisessa rauhassa, myös hiukan sodassa, Muttisen Aapelin ympärillä; runollista proosaa vuonna 1918, novellikokoelma

Tässä kirjassa Muttinen on hankkinut kesäpaikan ja pestaa Juutas Kärkriäisen perheineen sitä hoitamaan ja vartioimaan, huvilan torpariksi.

Kuvassa Lehtosen itsensä vuonna 1905 hankkima Inhanmaan tilan kesämökin työpöytä. Kuvasin sen kesäteatterissa käydessäni. 

Lehtonen oli syntynyt ja viettänyt lapsuutensa Säämingissä (nykyisin kuuluu Savonlinnaan), joten ei ollut ihme, kun kirjailija halusi viettää siellä kesiään. 

Lehtosen kesäpaikan tiluksia hoiti hänen velipuolensa Aleksander Muttinen. Inhanmaa ja Muttinen toimivat kirjasarjan innoittajina. 

Torpan kontrahti tehtiin suullisesti ja Muttinen ei paljon työpäiviä Juutas Käkriäiseltä vaatinut. 

Haaveena oli laajeneva, 400 omenapuun omenatarhan, joka piti aidata ja nostaa savea sen maan parannukseen. Rakennuksista piti pitää huolta, mutta ongelmako se olisi, kun Käkriäinen voisi kerran saada viljelemänsä osuuden tilasta itselleen. 

Lisäksi sopimuksessa taisi olla että tilalta pystyi hankkimaan maitoa, perunoita ja muita tuoretuotteita. (Lehtosen ja tämän velipuolen Muhosen sopimuksessa oli täysi ylläpito silloin kun omistaja on huvilallaan). Kirjan Muttinen ei käynyt kesäpaikassaan edes joka kesä, joten kovin vaivoiksi hän ei torpparilleen ollut. Toisalta se saattoi olla syy, miksi Käkriäiset melkeinpä kuvittelivat tilan omakseen. 

Saamattomien miesten tapaan Käkriäiseen iskee kateus ja laiskamato. Satojen omenapuiden sijaan Muttinen tarhassa on vaivaiset 40 puuta. Omenapuita..., kukapa niistä isännän omenapuista kun lapsille pitää ruista saada. 

Kolmas osa Putkinotko : kuvaus laiskasta viinatrokarista ja tuhmasta herrasta ilmestyi alunperin kahtena osana vuosina 1919 ja 1920 sekä kokonaisena vuonna 1920, jolloin Lehtonen meni naimisiin. 

Kuvassa pihapiirissä oleva näyttämö noin kesällä 2011.

Itse Putkinotko kirja on yhden päivän romaani. Päivä on jossain heinä-elokuun vaihteen tienoilla. Kesä alkaa olla pitkällä, illat ovat pimeitä, Käkriäinen tekee heinää ja vähän tuntuu siltä, että sitä on tehty pitkään. Kuvitellaan että isäntä ei tänä kesänä tule, mutta tulee kuitenkin. Uutta viljaa ei ole vielä saatavilla,joten sitä pitää hakea kyliltä. 

Linnut laulaa, vaikka Aarne Kinnunen kirjassa Talo ilmassa : Joel Lehtosen putkinotko muistuttaa, että heinäkuun lopussa linnuista laulaa vain peukaloinen. Itse kyllä muistelen, kuinka noin 30 vuotta sitten paria löytämätön satakieli lauloi "kaikki kesäyöt", mutta voi olla, että se sitten lopetti juhannuksen jälkeen. Tuntui silloin vaan, että vähempikin määrä satakielen kaunista laulua merenrantalehdossa makuuhuoneen seinän takana olisi riittänyt. Nyt, kun Kinnunen asiasta muistutti, niin lokit, naakat ja sepelkyyhky ovat olleet ainoita lintuja, mitä viime päivinä on kuultu. 

Sattui hauskasti, kun istuttiin viikonloppuna naapurin kanssa keinussa. Olin juuri aloittanut Putkinotkon lukemisen, mutta naapuri ei siitä tiennyt. 

Pihalla lenteli naakka, ja siitä puhe siirtyi lintuihin. Naapuri muisti oitis Putkinotko-elokuvan ja totesi, että siinä Rosina aikoi ostaa Savonlinnan apteekista Kolotiitä ja Korpinrasvaa. Se tepsii kaikkiin. Huvitti. Harvoin sitä tulee puhuttua klassikoista naapurin kanssa, saati juuri silloin kun on lukemassa kyseistä kirjaa. 

Isännän ja torpparin välit ei ole aina mitä sydämellisemmät. Välillä isäntää harmittaa Käkriäisen saamattomuus. Ja Käkriäistä harmittaa se, että tila ei ole hänen omansa, vaikka hän sitä hoitaa. Käkriäistä ei huvita edes tuvan korjaaminen asuinkuntoon, vaikka 11-lapsinen perhe ja mummo tilaa tarvitsisivatkin. 

Itse mietin ex-anopin puheita muistellen, että fiilikset oli samanlaiset pitkäaikaisilla torppareilla ja lampuoteillakin. Omakin sukuni asutti samaa torppaa noin 140 vuotta, joten fiilikset olisi saattaneet olla reilu sata vuotta sitten heilläkin saman tyyliset. Etenkin, kun päätalon isäntäperhe oli vaihtunut toiseen sukuun, mutta omat esivanhemmat olivat asuneet omalla tontillaan 1770 vuoden tienoilta lähtien. Nykyinen isäntä on edelleen sukuamme ja on siten vanhin sukutila omalla kylälläni. Käkriäisille tunne omasta talosta oli tullut noin kymmenessä vuodessa. 

Perunamaa - potaattimaan hoito on harvoja asioita, joissa Käkriäinen kittelee isäntäänsä. Isäntä kun vaati, että puuceen jätökset tuli käyttää lannoitukseen. 

Isoja perunat onkin, kourankokoisia tai isompia, vaikka ne on istutettu vasta kesäkuun puolivälisssä. Perunaa täytyy viljellä. Paljon, kun Käkriäinen syö niitä kerralla 30 kappaletta (tuskin kuitenkaan niitä lantun kokoisia) ja päivittäin kuluu koko perheen käytössä perunaa 5 kappaa päivässä eli 25 litraa. Aikuisia talossa on jo ainakin viisi, ja teinejäkin muutama, joten nälkäkin on. 

Kirjan tapahtumat olivat elävää maalaiselämää reilu sata vuotta sitten. Karja laidunsi metsissä, kessua viljeltiin itse ja lisäsärvintä toi tuulastus ja muu kalastus sekä meysästys. Kaupungissa käytiin harvoin ja lapsille se oli jännä juttu. Mummo noukki vauraammille ahomansikoita ja mustikoita. 

Luonto oli lähellä ja lutikat jopa iholla. Surullinen olo tuli kirjan tarhakäärmekohtauksesta. Toivottavasti vastaavaa ei enää tapahdu. 

Onneksi useampien ihmisten ymmärrys luonnonsuojelusta on parantunut viime vuosisadan aikana. Sata vuotta sitten luonnon puolesta puhui vain harvat. 

Iloakin piisasi. Siitä esimerkkinä Käkriäisen viljanhakumatka. 

Mielestäni Lehtosen kieli ja sanojen käyttö parani trilogian loppua kohti. Keskimmäisestä osasta pidin kielen käytön puolesta vähiten, mutta ei sekään huono ollut, etenkin kun muistaa, niin kuin aina pitäisi vanhojen kirjojen kohdalla muistaa, että kirjan kirjoittamisesta on aikaa. 

Putkinotkokirjassa ei hirveästi ruualla herkuteltu. Mutta kun kirjakauppias Muttinen haaveilee, ja saakin, mökille päästyä vaaleaa leipää ja hunajaa, niin sitä piti kokeilla itsekin heti iltakahvilla. Onneksi olin juuri ostanut gluteenittomia korppuja. Notkeaa luomu hunajaakin löytyi varastosta. Olihan se hyvää. 

Kuva: korppua hunajalla. Huomaa myös bampussa pyykkipojassa kiinni oleva pokkarin avoinnapitolaite. Se sujautetaan peukaloon ja kirja pysyy sopivasti avoinna. Näppärä kuin mikä. Tilasin sen koronavuonna jostain kotimaisesta verkkokaupasta tekijää tukeakseni, mutta valitettavasti ei jäänyt mieleen se tekijä. 

Jääköön kirjan loppu paljastamatta, vaikka se monille tuttu onkin. Itselleni se oli jo yllätys, sillä teatterikappaleen näkemisestä on jo aikaa. Elokuvaa en muista nähneeni, enkä ole lukenut kirjaa aiemmin. 

Kinnunen muistuttaa kirjan alussa, että kirjan voi lukea ensimmäistä kertaa vain kerran. Sen jälkeen tarina ei ole enää uusi ja yllätyksellinen. Itse olen huomannut, että joskus kirjatkin unohtuu. Esimerkiksi luin 1980 vuoden tienoilla vihreäkantista Neuvostoklassikoita sarjaa. Erityisesti tykkäsin Häkki nimisestä kirjasta. Luin sen uudestaan 2017 ja totesin sen edelleen hyväksi, mutta edes sitä en muistanut, että kirja oli dekkari. 

* * *

Eli hyvällä omatunnolla voin todeta: klassikko selätetty. Kiitos haasteen emännöinnistä Yöpöydän kirjat. 


lauantai 27. heinäkuuta 2024

Honkajoki verraton

Honkajoen markkinat ovat kuuluneet kesääni vuosikausia, vaikka välissä on ollut vuosia, jolloin työkiireiltä en ole paikalle ehtinyt. Paistettujen markkinamuikkujen ja sukulaisten tapaamisen ohella mieleen on jäänyt markkinoiden kulttuuriohjelmat. 

Esiintyjistä tulee ensimmäisenä mieleen Jaakko Teppo sekä muut huumorimiehet ja -naiset. Jonain vuonna nähtiin myös hienoja tauluja. 

Tänä vuonna markkinoilla voi bongata kirjastopolkupyörän, jonka kyydistä voi napata mukaan kesälukemista. Kannattaa osallistua myös arvontaan. 

Honkajoen vanhaa slogania kunnan itsenäisyyden ajalta en enää muista, enkä löytänyt sitä nettihaulla, mutta sellaiseksi sopii Lauri Miikkulaisen ja Aarne Kantolan Honkajoen laulun kertosäe, jonka bongasin vuoden 1966 Honkajoen joulu -lehdestä kertoo:
"Vedet soilta virtailee,
Kotikuntani rauhaisaan rantaan
Sillä Honkajoki on
Kotikuntani verraton! "
Honkajoki tosin ei ole ollut kotikuntani, vaan äitini kotikunta, mutta aina voi laulella naspurinkin lauluja. Mahdetaanko laulua tuntea enää?Nykyään Honkajoki kuuluu Kankaanpään kaupunkiin, mutta kotiseuturakkaus ei kuntaliitoksilla muutu yhdessä sukupolvessa. Ajan kanssa muutoksen huomaa. Harva muistaa että vielä parisataa vuotta sitten kuuluimme kaikki Ikaalisiin. 

Googlen haulla 'Honkajoki' saa kirjallisuusviitteitä lähinnä Väinö Linnan  Tuntemattoman sotilaan suuntaan. Onneksi Kankaanpään kirjastosta löytyi apua tähänkin ongelmaan.

Ari Pitkäranta on kirjoittanut muutaman kirjan verran paikallishistoriaa. Valitsin Honkajoki-viikolle tuoreimman, eli viime vuonna ilmestyneen Vatajan kylän miehiä ja ruokia.

Lueskelin keinussa istuskellen alkuviikosta ruokaosuuden, ja nälkähän siinä tuli. Tuttuja ruokia yhtä kaikki. Paistettuja muikkuja saa markkinoilta. Silakkalaatikkoa, karjalanpaistia, suutarinlohta... Hyvin tuli lapsuuden arki mieleen. Ja miksei tulisi, sillä linnuntietä kotikylälleni ei Vatajasta huima matka ole. 

Ainoa oudompi ruoka itselleni oli kaalipata, jonka pohjalle laitetaan punajuuria ja pinnalle lihapullataikina kanneksi. Keskelle tulee ne kaalit. Kuulosti mielenkiintoiselta sekin.

Iltaisin sängyssä keskityin muihin kirjan tarinoihin. En tiedä olemmeko kirjailijan kanssa samaa ikää, mutta kovasti tutulta kuulosti esimerkiksi:
"Sanottiin että kansakoulussa olivat hyviä tunteja välitunnit, mutta paras tunti oli ruokatunti."
Honkajoella syntynut Jaakko Vihtori Kallio (1860-1921) oli raittiuskirjailija, jolta wikipedian mukaan löytyy neljä kirjaa. Nimet viittaisivat vähän näytelmien suuntaan. Tarkastin omat näytelmäkirjaset, mutta niiden joukosta en Kalliota löytänyt. Omat kokoelmani ovat kyllä tuolta ajalta.

Ensimmäinen kirja oli Kuivalan kestikievarin ja maisteri Aholin'in ensimmäinen ja toinen keskustelu. Muutkin kirjat sijoittuvat Kuivalan kylälle ja mietin, oliko Kuivalan esikuvana sahdistaan tunnettu Honkajoki.

Entuudestaan tiesin, että Pohjois-Satakunnassa "kaikki" ovat sukua keskenään. Sukupuun tarkastelun jälkeen havaitsin, että J. V. Kallion isoisän veli on ollut yksi esi-isistäni. Hivenen samaa verta siis suonissamme on virrannut, mutta lähisukulaisiksi meitä ei voi kutsua.

Kalliosta löytynee enemmän tietoa kirjasta Tarinoita Honkaluoma-Kalliomäen suvusta. Se löytyy Satakirjaston kokoelmista, Kallion kirjoja näkyi löytyvän nettiantikvariaateista. 

Ja sitten eikun markkinoille bongaamaan kirjastofillari! 

perjantai 12. heinäkuuta 2024

Iissä on ideaa

Ii on varmasti se kunta, jonka kirjailijoita on yksi vaikeimmista, lähes mahdoton googlettaa, eikä Kirjasammostakaan ollut juuri apua, joten turvauduin kirjaston apuun. Laitoin sähköpostia Iin kirjastoon ja seuraavana päivänä sainkin muutaman kirjan vinkkilistan. 

Ii on entuudestaan jonkin verran tuttu, sillä olen poikennut siellä mennen tullen yhdellä georeissulla ja huristellut bussilla läpi käydessäni Rovaniemellä. 

Vähän on jäänyt kaihertamaan, että ei tullut poikettua kuitenkaan Iin siinä osassa, joka on kuin piste Oulun kunnan alueella. (Siis piste tällä kertaa Iin alla 🙃,  katso vaikka kartasta). 

Iin sloganissa on ideaa, etenkin tänä viikonloppuna, kun on Iissä geokätköilyn megatapahtuma Piste Iin päällä. Sinne olisi ollut kiva lähteä, mutta (onneksi vähitellen ohimenossa olevien) jalkavaivojen vuoksi en vielä uskaltautunut noin pitkälle matkalle. Mutta aina voi lukea... 

"Mitä porukkaa täällä oikein hiippailee, ärjäisi korsto." Näillä sanoilla alkaa Iijoen suistoon liittyvä Ari Paulowin ensimmäinen nuorten dekkari Surmakarin vangit.

Paulowia olen lukenut aiemmin vain yhden kirjan, josta kyllä tykkäsin, mutta niin on vaan jäänyt lukematta muut. Lukupinon huippua tavoittelee juuri nyt kyllä Paulowin kirja, jossa Kempele on pääosissa. 

Kirja alkaa kesäkuun alusta, jolloin kesäloma on alkanut. Pojat miettii, että seuraavalla lomalla olis kiva seikkailla Glasgowssa yhden pojan sukulaisissa. Porukka kuitenkin toteaa, että jo lento Kempeleestä Helsinkiin on kallis. Samalla pojat ja yhden pojan sisko saakin kesätöitä, josta on tarjolla satanen nenää kohti. Se on hyvä pesämuna seuraavalle kesälle. 

Reissuun lähdetään Kempeleestä Iin rannoille moottoriveneellä. Tulee myrsky ja siitä alkaa seikkailu.

Kirja oli jopa mobiilitekniikaltaankin yllättävän tuore, vaikka se on yli 10 vuotta vanha. 

Sen tarkistin, koska ainoa outo asia, johon törmäsin kirjassa oli, että tatuoituna remonttimiestä heti epäiltiin rosvoksi. Ehkä Oulun seudulla oli tuolloin vielä vähän tatuointeja, mutta muistan, että yksikin tuttu perheenäiti otti kesällä 2012  olkavarteen ison tatuoinnin, jonka peittämiseen töissä tarvitaan 3/4 hiha. Pieniä nilkka- tai lapaluutatuointeja oli useammilla tutuilla jo silloin. Mutta ehkä ne eivät olleet niin näkyviä kuin nykyiset kuvat. 

Ainakin itsestäni tuntuu, että 10 vuotta sitten juuri kukaan ei ajatellut tatuoinnin hankkinutta enää merimieheksi. 

Kirjasta en oppinut kovin paljon Iistä, kun oltiin enemmänkin mökkialueella. 

Veikkaan kuitenkin, että 2012 ei enää ollut nimismiehiä, kun kihlakuntauudistus tehtiin kymmenisen vuotta aiemmin.... Itse asiassa etelässä nimismiehenä virat lakkautettiin viime vuosisadalla, kun itsekin olin nimismiespiirissä töissä ulosotossa, ja pohjoisessakin 2007.

En löytänyt/saanut käsiini tähän hätään muuta kirjaa, joka sijoittuisi pääosin Iihin, vaikka kyselin apua myös Iin kirjastosta ja somesta. Tai, no, löysin pari kirjaa, jotka kirjasin Kuivaniemeen, joka nykyään kuuluu Iihin.

Kuivaniemi oli itsenäinen kunta 1867-2006. Se sijaitsee Iin pohjois-osassa juuri ennen Lapin maakunnan rajaa.

Tapani Blomstedin Rakkauden hinta aloittaa Kemi-trilogian. Murha on tapahtunut Hamarin kylässä. Ilmeisesti se on kuvitteellinen, sillä löysin sellaisen vain Porvoosta. 

Sen sijaan muut paikat on oikeita. Yhtä todistajaa köydään haastattelemassa Kuivaniemellä. Siellä käydään myös ostoksilla ja mainitaan myöhemmin Nesteen huoltoasema, jolla itsekin olen poikennut lounaalla, kun oltiin "aamulenkillä" Kempele-Haaparanta-Oulu ennen geokätköilyn Megatapaamista Oulussa 2019. 

2018-2019 oli itselläni sangen hektistä liikkumisen suhteen. Noilta vuosilta löytty esimerkiksi 365 päivän jakso, jonka aikana otin muutaman askeleen 212 kunnan alueella. Liikkuminen oli tuolloin välillä sen verran hektistä kartan seuraamisineen, että silloin ei ehtinyt ihan joka kunnasta ottaa kunnon valokuvaa. Niinpä, vaikka ajelin tuona aikana läpi Iin edestakaisin peräti kahdesti, oli oheinen kuva kuivaniemeläisestä poropizzasta (luultavasti tuplajuustolla, kun on niin juustoisen näköinen) ainoa, jonka löysin. 

Seuraavaa Kuivaniemen reissua ajatellen merkitsin karttaan tien, jota seuraten pääsee Oolannin sodan muistomerkille ja laavulle meren rantaan. Siellä pitää poiketa ehdottomasti. 

Antti Hyryn (1931-2016)  Uuni-kirja on kutitellut mieltäni pitkään. Kuvittelin etukäteen kirjan olevan 1980-luvun alusta, mutta kirjassa puhuttiin euroista, joten piti tarkistaa. Kirja olikin vuodelta 2009, ja se voitti sinä vuonna Finlandia-palkinnon. 

Jos Volter Kilven Alastalon salissa valitaan ansiokkaasti piippua 60 sivua, niin tässä kirjassa kätevä mies muuraa isoa leivinuunia 400 sivua. 

Kirjan arkiset mietteet on toisaalta samaa kuin Pukkilan piipun valinnassa, mutta tästä jäi kyllä parempi maku. Muurari ei ole yhtään kateellinen eikä katkeran kirkerä. Pukkilan kanssa en muuttaisi yhteen, mutta uuninrakentajan kanssa voisi olla toisin, jos oltaisiin nuorempia. 

Teos on palkintonsa ansainnut, vaikka kilpakumppani, Kari Hotakaisen Ihmisen osa oli sekin loistava. Onneksi ei tarvinnut itse valita.

Kirjassa on kesä ja hyttysiä. Säilötään. Mansikat haetaan poimittuna, mutta mies käy aapasuolla. Lakkojen poiminnan lomassa mies paistaa nuotiolla nakkeja. Satakuntalaisena bongasin oitis matkaeväänä olleet Vatajan nakit Kankaanpäästä. Nitriititön nakki on aina kelpo valinta, vaikka itse preferoin kuorettomia nakin kaltaisia pötkylöitä. Olenkohan koskaan ostanut kuorellisia nakkeja kotiin. Tuskin. 

Uuni rakennettiin oikeastikin Hyryn perheen mökille Kuivaniemen Rantalassa. 

Kirjassa käydään tämän tästä ostamassa lisää tiiliä ja laastia Iin keskustassa rautakaupassa niin, että piti kerran jo oikein tarkastaa, josko kuuntelin uudelleen samaa kohtaa, mutta samassa puhuttiin uudesta asiasta ja selvisi että mies on taas tiilikaupoilla. 

Kirjassa, ja elävässä elämässäkin, Hyry harmitteli, kun uuni jäi pieneksi - sukulaisella oli 10 cm pidempi uuni. Käsitin kirjasta ja lehtikuvista, että uuniin meni noin metriset halot, joten ei se kyllä kovin pieni ole. 

Uunin rakentamisen ja säilönnän ohella kirjassa on muitakin kesätoimia kuten kesäretki Ruotsiin, jossa tutustuttiin mm. kirkkojen urkuihin. Hyry itse oli innostunut uruista, ja opettikin urkurakentamista useita vuosia.

Jotkut kirjan ajatukset oli kovin tuttuja. Esimerkiksi se, kuinka "pojat" ovat aina "poikia", jos ovat joskus tulleet sellaisiksi nimitetyksi. Lapsuudesta muistan kuinka naapurin aikamiespoikia sanottiin "isänsä" pojiksi. Poikia he ovat edelleen, vaikka lapsuudesta on aikaa reilu 40 vuotta, ja isänsä kuolemasta sitäkin enemmän. Kirjassa valutalkoiden jälkeen mies miettii:
"Seisoin porraskivellä ja katsoin, kun pojat, keski-ikä seitsemänkymmentäviisi vuotta, menivät autoon ovista päätä kumartaen, ja auto lähti liikkeelle eikä sitä enää näkynyt."

Jos on Hyry perusteellinen asioita kuvatessaan, niin on sitä 
Kalle Päätalokin, joka kirjoitti omaan elämäänsä perustuvassa Iijoki-sarjaa 26 kirjan verran. Tiedä montako kirjaa olisi tullut vielä lisää muistoja kirjojen kirjoittamisen ajoista, jos elämä olisi kantanut pidemmälle. 

Ukkosen ääni kirjassa (osa 9) Päätalon elämä on edennyt armeijaan, minne hän lähti vapaaehtoisesti talvisodan aikana, vuoden 1939 lopussa. Kalle porukoineen siirretään Oulusta Iihin ja koulutus jatkuu. Jatkosodan jälkeen Kalle muuttaa Tampereelle ja opiskelee rakennusmestariksi. 

Kirjan, kuten melkein kaikki muutkin Päätalot, olen lukenut aiemmin, joten en kerrannut sitä nyt. Luultavasti en olisi viitsinyt etsiä mikä kirja oli kyseessä, joten olen iloinen Iin kirjaston vinkistä. Saas nähdä, monenko kunnan kohdalla jatkossa on pakko turvautua paikallisten apuun. 

Kaikkia näitä kirjoja voin suositella ainakin niille, jotka haluavat tarkistaa onko Ii sloganinsa mukainen - Iissä on ideaa. 

* * * *
Ps. Pizzat ja nakit ja muut on tässäkin tekstissä ostettu itse ilman sponsorointia. 

Risteillen Itämerellä

En edelleenkään ole risteilyihmisiä, mutta pakko myöntää, että risteilyistä on kiva lukea ja kuunnella. Laivassa kyllä on kiva olla, kun on kiva ilma, kuten nytkin. Tyyni ja lämpöinen. 

M/S Mysteeri kolmas tuotantokausi on ollut kuunneltavana jo jonkin aikaa, mutta tammikuu meni napapiirillä ja helmikuu Tanska-Englanti-Alankomaat hoodeilla. Sitten ilmoittauduin risteilylle heinäkuussa, joten tämä aloitettu teksti päätyi sitten tänne. 

Polkkatukkainen madonna on Olli Karilan (1897-1936) dekkari sadan vuoden takaa. Kirja on kiinnostava edelleenkin.

Kirjassa varatuomari, entinen lehtimies Pertti Aarnio palaa Ranskan matkalta kotimaahan ja tapaa laivamatkalla lordin ja polkkatukkainen naisen. 

Murhakin tapahtuu, totta kai. Olen lukenut pari muutakin Karilahden dekkaria. Yhteensä hän ehti kirjoittaa parikymmentä kirjaa. Äänikirjanakin niitä löytyy muutama. 

Roope Lipastin Ruotsinlaiva oli vähän hämmentävä lukukokemus, kun en yhtään tiennyt kirjasta etukäteen. Joskus edes pieni googletus auttaisi, mutta nyt en ollut kuullut edes kirjan nimeä, vaikka kirja on ilmestynyt jo 2017. 

Muille lukijoille jääköön nimen salaisuus yhtä avoimeksi kuin itselleni, mutta kerrottakoon, että vaikka kirja alkaa tunnelisuunnitelmilla välille Helsinki-Tallinna, niin kirjan nimi kuitenkin on ihan hyvä valinta. Kyllä sinne laivallekin päästään. 

Nimihämmennyksestä huolimatta nautin lukemisesta täysin rinnoin. 

Kirja toi mieleen yhden Tallinnan matkan, jolloin vierailimme paikallisessa mummonkammarissa ja erään tuskaisen syyskuisen aamun. 

Luulin että Janne Aagaardin sarjassa Murhat Itämeren rannoilla risteiltäisiin, mutta kaikki rikokset tapahtuikin ihan maissa, pääasiassa Viro, Puola, Latvia. 

Kelpo sarjahan tämä oli, vaikka ei matkusteltukaan laivalla. Jokainen osa kesti puolisen tuntia, joten sarja on äkkiä kuunneltu, esim työmatkoilla. 

Murhat eivät ole kevyemmästä päästä, joten jos kirjat tulee uniin, kuuntelisin vain aamuisin.

Vinkattakoon lopuksi, että risteillä voi muuallakin Euroopassa. Esimerkiksi Alankomaista Englantiin, kuten  Patricia Moyesin dekkarissa Yölautta Tuonelaan. Myös Tanskasta pääsee Englantiin, samoin ainakin Ranskasta. Muistelen myös, että Norja-Islanti välin pääsee taas laivalla ainakin kesäisin.

lauantai 6. heinäkuuta 2024

6.7. Runon ja suven päivä 2024

Hyvää Eino Leinon 146. syntymäpäivää!

Tänä vuonna olen lukenut sangen monta runokirjaa. Nyt kun vuodesta on puolet takanapäin, ajattelin katsoa, montako EU-maata on vielä itselläni runofiilistelemättä. Ei montaa! Poimin mukaan myös muutaman itselleni aiemmin lukemani runokirjan, sillä ihan joka maasta ei runokirjoja tule vastaan suomennettuna metrikaupalla, ei edes desimetrikaupalla. Aiemmin luettuihin laitan vuosiluvun, tänä vuonna luettuihin en. 

Loppujen lopuksi olen aika hämmästynyt siitä, että olen lähivuosina ja etenkin tänä vuonna lukenut runoja lähes joka EU maasta. 

Saatan täydentää puuttuvia maita, vielä loppuvuodesta, joten tämä on kenties täydentyvä lista. Epäilen kuitenkin, että tuskin tulen löytämään kirjoja tai muuten merkittäviä runomääriä Luxemburgista, Maltalta, Kroatiasta ja Kyprokselta. Joka tapauksessa kuittaan luetuksi myöhemmin ne kolme maata, joista saan kirjat vasta ensi viikolla. 

Alankomaat

Onni on vaarallista. Hollanninkielisen nykyrunon antologia vuodelta 2002S. Sen on kääntänyt Heimo Pihlajamaa. En ole ehtinyt vielä lukemaan, mutta kirjassa on pääosin 1940-1950-luvuilla syntyneitä runoilijoita. 

Belgia

Henri Michaux (1899-1984) Harhailla, laiskotella : runoja. Osa runoista on pari rivisiä, kuin mietteitä. Tykkäsin kovasti. Osasta tuli mieleen Pablo Nerudan pienikokoinen kirja joka on täynnä mietteitä. Sen nimi ei kyllä nyt tule mieleen. 

Bulgaria

Preparoidut Feenikslinnut ja niiden viestit. Bulgarialaisia runoja 2021 ja Salamoita helvetistä : Bulgarian runoja 1995 ovat Tarmo Maneliuksen kääntämiä runokirjoja. Feenix lennähti hyppysiini niin myöhään, että en vielä ehtinyt lukemaan. Salamoita helvetistä täytyisi tilata Varastokirjastosta tai käydä lukemassa vaikka Turussa. 

Espanja

Federico Garcia Lorca (1898-1936) Andalucian lauluja, Mustalaisromansseja ja Runoja. Luettu viimeksi 2021.  

Irlanti

James Joyce (1882-1942) Runoja pennin kappale ja Kamarimusiikkia. Kumpikaan ei juuri jättänyt intoa lukea lisää. Luettu 2021 ja 2022.

Italia

Cattulus Gaius Valerius (87 eKr.-57 eKr.) Kaikki runous. Himpun verran vanhempaa italialaista runoutta, mutta ei ollut käsillä uudempaakaan. Jukka Kemppinen on kääntänyt runot ja kertoi kirjan lopussa, että ihan kaikkea ei kääntänyt, sillä osa oli toistoa, osa liian vaativia nykyihmiselle, osa vaikeita kääntää. Puuttuvia on parikymmentä. Aiheet ja tyylit ovat laidasta laitaan. 

Itävalta

Itävallasta en keksinyt kokonaista runokirjaa, mutta saksankielisen nykyrunouden (runoilijat syntyneet viime vuosituhannella) antologiassa Puiden lohtu : saksankielistä runoutta 1946-2000 on kaikilta runoilijoilta on valittu keskimäärin 6 runoa. Itävallasta kirjassa on seitsemän runoilijaa, jos oikein laskin. 7*6 runoa on jo runokirjanverran sekin: 

Christine Lavant (1915-1973) viisi runoa. Erich Fried (1921-1988) kuusi runoa. Hans Carl Artman (1921-2000) viisi runoa, joista aistin toiston tehokeinona, kuten vähän huvittavassakin Maisema 8 -runossa toistuva: " Lehmä, ukkonen sarvissaan."

Friederike Mayröcker (1924-2021) neljä runoa. Mayröcker oli ainoa, josta löysin Wikipediatekstin myös suomeksi. Vuodesta 1954 lähtien Mayröcker kirjoitti runoja Ernst Jandlin (1925-2000) kanssa. Jandlilta kirjassa on kahdeksan runoa. Jandl tunnetaan eritoten äänteillä leikkimisestä. Häneltä löytyy saksaksi mm. runo, jossa on vokaaleista vain o:ta. Kirjan runoista kannattaa etsiä käsiin ainakin 1957 vuoden runo, taisteluhaudasta. 

Kirjan nuorimmat itävaltalaiset ovat: Ingeborg Brahmann (1926-1973) kuusi runoa ja Peter Waterhause (1956-) kolme runoa. 

Kreikka

Kourallinen valoa - Nykykreikkalaisen runouden antologia. Kirjassa on mukana parikymmentä runoilijaa 1930-luvulta lähtien mukaan lukien kaksi Nobel-runoilijaa. Kirja on vuodelta 1997, joten ihan "nyky" se ei ole. Tässä kohtaa aloin miettiä, että miten esimerkiksi 50-vuoden päästä erotetaan viime vuosisadan 'nykyrunot' silloisesta nykyrynoista.  

Latvia

Omasta kirjahyllystä löytyy Lehmuksen tytär ja tammen poika Latvialaisia dainoja Krisjanis Baronsin kokoelmasta. Kirja on vuodelta 1985 ja sisältää vanhoja runoja mm. tytön naimisiin lähettämisestä. "Painautui lehmus tammea vasten"... Näitä tulee luettua aina, kun tämä ohut kirja tulee vastaan. (1985, ja monta kertaa sen jälkeen)

Liettua

Rupikonnakultin jäljillä : uuden liettualaisen runouden antologiaKirjassa esitellään 14 runoilijan runoja ja lyhyesti runoilijoita itseäänkin. Vanhin näistä nykyrunoilijoista on syntynyt 1943. Kattavan tuntuinen kokoelma. Muutamista runoista tykkäsin erityisesti. 

Portugali

Fernando Pessoa (1888-1935) kirjoitti myös runoja. Itseasiassa erilaisia runoja useammallakin eri nimellä. Hetken vaellus - kirjassa on runoja nimimerkeiltä Alberto Caeiro, Ricardo Reis ja Alvaro de Campos. Puhuttelevia runoja ne ovat edelleen. Aiemmin olen lukenut Pessoalta romaanin Anarkistipankkiirin. 

Seuraavaksi havittelen käsiini João Luís Barreto Guimarãesin (1967- ) runokokoelman Välimeri (2023) joka on Kiiltomadon mukaan ensimmäinen kokonaan käännetty portugalilainen runokirja. Runoilija taitaa olla ainoa minua nuorempi runoilija tässä päivityksessä. 

Puola

Wislawa Szymborska (1923-2012) Täällä. Szymborska on saanut runoistaan Nobelin kirjallisuuspalkinnon 1996, jonka jälkeen runojaan alkoi ilmestyä myös suomeksi. Olen joskus aiemmin lukenut niistä Sata Szymborskaa. Tämä Täällä teki paremman vaikutuksen. Nämä runot on kuin ystävän puhetta minulle tai ylipäätään lukijalle. Helposti lähestyttäviä. Lopussa kääntäjän kiva muisto päivällistä Szymborska luona. 🌟🌟🌟

Ranska

Alfred de Musset (1810-1857) Yöt ja muita runoja. Olen melkolailla sanaton ja ihan myyty. Wau.
🌟🌟🌟

Eugène Guillevic (1907-1997) Riittejä. Kirjassa runoja eri kokoelmista. 

Romania

Mihai Eminescu (1850-1889) Runoja. Eminescu on sekä Romanian että Moldovan kansallisrunoilija, joten sopii molempiin maihin. Moldova ei kuulu EU:hun joten tässä kirjana Romaniaan. Luettu 2021.   

Ruotsi

Carl Michael Bellman (1740-1795) Fredmanin epistoloita. Kivojahan nämä on aina, mutta jotenkin toimii paremmin laulettuna tai ainakin luettuna vain yksi kerrallaan. Muistelen kerran kuulleeni muutamia näistä jonkun perinnesoitinyhtyeen soittamana Turussa. Yhtyeen nimi on jo unohtunut. 

Saksa

Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) Jälkisointuja Goethen kirkkaimmat runot. Antologiassa runojen ohella pätkiä Goethen elämästä. 

Heinrich Heine (1797-1856) Firenzen öitä. Heine oli lukioaikana suosikkirunoilijani. Luin sitä, kun kaveri luki Lorcaa. Ei huono vieläkään. Miksi muistan aina, että Heine eli 100 vuotta myöhemmin. 

Puiden lohtu : saksankielistä runoutta 1946-2000 kirjassa on keskimäärin kuusi runoa lukuisilta saksalaisilta runoilijoilta mm. Bertolt Brechtiltä ja Saksan ensimmäiseltä naispuoliselta Nobel-kirjailijalta Nelly Sachsilta, joka muutti natseja pakoon Ruotsiin 1930-luvun alkupuolella. 

Slovakia

Miroslav Válek (1927-1991) Rakastelua kananlihalla, rauhattomuutta.

Slovenia

Srečko Kosovel (1904-1926) Punainen raketti on ainut keksimäni slovenialainen runoteos, johon on koottu katsaus Kosovelin noin tuhannen runon tuotannosta. Runot Kosovel kirjoitti neljässä vuodessa. Ei siis ihan runo per päivä, mutta paljon joka tapauksessa. Kirjaa en ehtinyt saada käsiini ennen tämän julkaisua, mutta tulossa on.  

Suomi

Vuonna 2024 lukemani suomalaiset runot. 
Maria Leinonen Otsalla perhosen varjo.
Arto Melleri Ilmalaiva "Italia". Melleriä on aina mukava lukea. 
Laura Ruohonen Kummalla kammalla.
Esko-Juhani Tennilä Metsän väristä en väittele enää.

Tanska

Talot ovat yksin : Pohjoismaisten runojen antologia. Kirjasin Tanskaan, mutta runot kaikkialta Pohjoismaista. 

Tšekin tasavalta

Jaroslav Seifert (1910-1986) Ruttopylväs. Seifert (1901-1986) on voittanut Nobel-palkinnon 1984. Julkaisi ensimmäisen runokokoelman jo 20-vuotiaana.

Unkari

Attila József (1905-1937) Läpinäkyvä leijona : runoutta ja elämäkerrallisia kirjoituksia
Gándor Kányadi (1929-2018) On seutuja. Suomennettuna on toinenkin teos Shamaanilintu, mutta sitä en ole vielä lukenut. 
Erzsébet Tóth (1951- ). Aamut hiukset hajallaan. Runoilija on tämän päivityksen nuorimpia, vaikkei enää mikään eilisen teeren tyttö hänkään. 

Viro

Jan Kaus ja Harri Rinne (toim.) Ajattelen koko ajan rahaa : kivikovaa virolaista nykyrunoutta
Kivikuu (antologia).



* * *
EU:n ulkopuolisesta Euroopasta voin suositella ainakin seuraavia lukemiani runoja. 

Albania

Silvana Berki Kun taivas aivastaa. Luettu 2018. 

Bosnia-Hertsegovina

Goran Sivic Sarajevon suru. Luettu 2022. Tästä pidin todella paljon, kun luin sitä. 

Sveitsi
Puiden lohtu : saksankielistä runoutta 1946-2000 antologiasta löytyy vain yksi sveitsiläinen runoilija (eikö todellakaan muita löydetty, ei ihme ettei itselleni ole tullut vastaan). 
Raphael Urweider (1974-) jolta on valittu neljä runoa. 

Ukraina

Taras Sevtslenko Ukrainan valitut runot

Venäjä
Omenakasvoinen mordian : mordvalaista kansanrunoutta. Runot on valikoinut ja suomentanut Raija Bartens. Näistä runoists tuli mieleen mm. Kalevalan morsiamen neuvontarunot, vaikka runomuoto onkin erilainen. Mordvalaiset on suomen sukuinen kansa, vaikka kieli on eriytynyt kauan sitten. Mordvan tasavalta kuuluu Venäjään ja sijaitsee Moskovan ja Kazakstanin rajan puolivälissä Volgan länsipuolella. Matkaa Moskovaan on reilu 500 km. Suurin osa Mordvan asukkaistsa on mordvalaisia. 

Harms Daniil (1905-1942) Kurmiainen : kertomuksia ja runoja lapsille on kokoelma absurdeja lyhyitä tarinoita ja runoja. Harms oli kuulemma tunnettu absurdiudesta. Itselleni outo nimi. Kirjan valitsin ihanan kannen vuoksi. Runot on Neuvostoliittoajalta. 

torstai 4. heinäkuuta 2024

Kesäkuussa luetut kirjat

Kesäkuu hurahti nopeasti ohi. Lukurintamalla sitä piristi dekkariviikko ja valmistautuminen Eino Leinon päivään. Uusia maita ei tullut, mutta Satakirjastojen haasteeseen tuli sentään uusi kirjailija maasta, josta en ole lukenut ennen. Kirjankin voisi hyväksyä, mutta merenalainen utopia on liian utopistinen omiin kriteereihini luetuksi maaksi. 

Arhippa Pirkko Jo katkee maalinauha. Ennen olympialaisia kannattaa virittäytyä teemaan lukemalla urheiluaiheisia dekkareitakin. Tämä ei ollut mielestäni parasta Arhippaa, mutta kelpo kirja. Tapahtumapaikkana Turku ja Suomi-Ruotsi maaottelu. (14.6.)

Autere Terttu Kaatuvat kulissit. Sortavalaan sijoitin tämänkin kirjan, vaikka paikkaa ei mainittu. Onervan raskaus etenee, on kesä ja Kuikat viettävät lomaa Kuikan äidin luona. Kesä kuluu vauvan vaatteita tehden ja lastenhoitoa opiskellen, kunnes herra Kuikka saa ratkottavakseen teatterinjohtajan murhan. (29.6.) 🌟🌟🌟

Costello Matthew, Ritchards Neil Vanhan linnan arvoitus, Cherringhamin mysteerit 14. Kiva tarina. Ei yhtään kuollutta. Englanti (2.6.)

Giménez Bartlett Alicia Petra Delicado ja vaaran viestit. Dekkariviikon lauantaina käväisin Espanjan Barcelonassa. Tämä oli neljäs Delicado-dekkari, jonka luin. (15.6.)🌟

Goethe Johann Wolfgan Jälkisointuja, Goethen kirkkaimmat runot. Goethe (1749-1832) on saksalaisen runouden klassikkokirjailija. (19.6.)

Guillevic RiittejäRanskalaisia runoja. (20.6.)

Heine Heinrich Firenzen öitä sisältää myös kertomuksen Becherachin rabbi. Firenzen parissa yössä kerrotaan tarinoita sairasvuoteella makaavaa viihdyttäen vähän kuin 1001 yön tarinoissa. Saksa (20.6.)

Hyttinen Veli-Matti Vanhan kaivoksen salaisuus : salapoliisiromaani. Yksityisetsivä Varjonen Enon uraanivaltausalueella ja Keretin kaivoksella etsimässä kadonnutta kaivosinsinööriä. Eno on muuten joen keskellä oleva nopean virtauksen alue. Sijoitin Kaaville, missä Varjosen businekset on. (28.6.)

Jószef Attila Läpinäkyvä leijona : runoutta ja elämäkerrallisia kirjoituksia. Jälleen kerran runoilija, jota tituleerataan maansa merkittävämpänä. Tällä kertaa se taitaa pitää paikkaansa. Unkarissa on vietetty 60 vuotta Jószefin syntymäpäivää vietetään Runouden päivänä. (5.6.)

Kányádi Sándor On seutuja : runoja ja runoelmia. Kányádi (1929-2018) on ensimmäinen romanialainen runoilija, jota olen lukenut. En ole mikään hevostyttö, joten minulle olisi riittänyt vähempikin hevosia. Poljento oli paikoin kivaisa. Nämä runoelmat edustavat Romanian unkarilaisvähemmistöä. 
 (2.6.)

Korkman Julia Muistin varassa : Oikeusprosessi ja totuus. Todistajien muistista kertova tietokirja, joka jäi itselleni vähän pintapuoliseksi. (27.6.)🌟

Kourallinen valoa - Nykykreikkalaisen runouden antologia. Kirjassa on mukana parikymmentä runoilijaa 1930-luvulta lähtien mukaan lukien kaksi Nobel-runoilijaa. Kirja on vuodelta 1997, joten ihan "nyky" se ei ole. Viime vuosisadalla toisto näkyi olleen yksi kreikkalaisen runouden tehokeino. 
Otetaan esimerkiksi Nikos Engonopolosin (1910-1985) Edessä:
"Hänen hiuksensa ovat kuin pahvi, kuin kala. 
Hänen silmänsä ovat kuin kyyhkyset. 
Hänen suunsa kuin sisällissota espanjassa... " (26.6.)
Lang Maria Kielojen kuningas. Tuli kuunneltua vahingossa jo aiemmin luettu kirja, mutta ei haitannut. Wiik aikoo osallistua häihin, joiden morsiamella on kielokimppu. Ruotsi. (2.6.) 🌟

Lehtinen Olli Sokea etsiväKostean illan jälkeen melkein näkökyvytön, sokea mies huomaa tyttöystävän ja äidin kadonneen ja asunnosta löytyvästä paidastakin löytyy verta. Mies aloittaa etsinnät Helsingissä. Kirja on mielenkiintoinen, sillä kirjailija tietää, miten vastaavalla tavalla sokea toimii. Vielä kuun lopussakin, kun viimeistelen päivitystä huvittaa:
"Tapu tapu." (6.6.)🌟

Leroux Gaston Keltaisen huoneen salaisuus : Reportteri Josef Rouletabillen ihmeelliset seikkailut.  Vuosina 1868-1927 elänyt Leroux kuulosti tutulta, mutta vasta kun olin lukenut kirjan googletin ja huomasin, että tottahan tyyppi tuttu on, ei ole hirveän montaa kuukautta, kun luin Oopperan kummituksen. Jos nyt oikein käsitin, häneltä on suomennettu vain nämä kaksi kirjaa sekä novelleja. Keltaisen huoneen salaisuus on suljetun huoneen mysteeri. Rouletabille sarjassa ilmestyi seitsemän kirjaa, joista tämä oli ensimmäinen vuodelta 1908. Olisi kyllä kiva lukea ne kaikki. Muita kirjoja Leroux kirjoitti kolmisen kymmentä ja lisäksi lukuisia novelleja. Ranska. (17.6)

Littlewood Kathlyn Ripaus taikaa, Lumoleipomo 2. Jotta perhe saisi takaisin keittokirjansa, pitää hakea apuun isoisä Meksikosta ja lentää Pariisiin kokkikilpailuun. Ranska (2.6.) 🌟

Macciavelli Ruhtinas. Olen aloittanut tämän joskus viime vuonna, tai ehkä edellisenä. Kirja on hyvä, ja soisin sen kuuluvan kaikkiin ammatillisiin koulutuksiin, joissa koulutetaan ryhmän vetäjiä. Italia, Firenze (4.6.) 🌟🌟

Manner Max Idyllin hinta. Ensimmäinen Storytel Only kirjani. Tapahtumapaikkana Vaxholmin kunta lähellä Tukholmaa. (13.6.) 🌟🌟

Messi Mikael X. Mynämäen motellin munamällit kirjalla kuittasin Mynämäen luetuksi, ilman haastetta en olisi lukenut loppuun. Kirja on rikosromaani ja samalla tarina kirjan kirjoittamisesta. Olen ennenkin ollut sitä mieltä, että dekkareissa on liikaa seksiä, mutta tässä muuta on enää siteeksi. En suosittele kainoille. Itse kestin. (28.6.)

Michaux Henri (1898-1984) Harhailla, laiskotella : runoja. Michaux on Belgiassa syntynyt runoilija. Kirjaan on valikoitunut paljon lyhyitä runoja, kun mietteitä, joista tuli mieleen joku Nerudan kirja. 
"Sarvirouskut eivät putoa puista
eivätkä liioin kiipeä niihin. 
Joissain suhteissa luonto on terve." 
"Kahdeksan vuotiaana vielä haaveilin, että minut hyväksyttäisiin kasviksi. (26.6.) 🌟🌟
Musset Alfred de Yöt ja muita runoja. Ranskalaisen runoilijan ihania runoja rakkaudesta ja vähän muustakin. Kirja oli jo lainattunakin, mutta Mauri Sariolan Revontulet eivät kerro -kirjan innoittamana luin tämän oitis.  (11.6.) 🌟🌟🌟

Mustonen Enni Unikkoja Ikkunassa, Koskivuori-sarjan 5.osa. Jo edellisessä kirjassa häiritsi naisten himokkuuus petipuuhiin. Kuvittelin tämän historiallisesti yhtä kiinnostavaksi kuin Syrjästäkatsojan tarina tai Lappiin liittyvä sarja, mutta jäi jotain puuttumaan. Kirjassa palaillaan porukalla Oittiin (1.6.)

Mäki Reijo  Köyhä ritari. Luin kaksi Mäkeä peräkkäin ja Köyhä ritari oli enemmän minun mieleeni. Turku
"Se hoitaa homman hemmaan." (10.6.)
Mäki Reijo Maitolasimies Köyhä ritari oli kiva kesäkirja Turusta, joten otin sitten toisenkin kirjan perään. Mäen kirjoissa kiehtoo tarinan ohella nimet. Kirjoissa esiintyvät kitjojen nimetkin kiehtovat. Hyvinkin voisin ostaa tässä kirjassa mainittua Kinkkukiusaukset kautta aikojen -kirjaa jota Luusalmi suunnitteli. 
Kirjassa esiintyi melkein kaikki harrastukseni, kirjonta, geokätköily, marttakerho, kahvikupin äärellä istuminen.... 
"Älä martta muuta virkkaa!"  
"Ainahan mulla kiire on jonnekin. Hoppu on mun tyttönimi." (kiireinen miesyrittäjä) (10.6.) 
Nuotio Eppu  Pitkäsoitto Puuseppä Raakel ratkoo jo kolmatta tapausta. CozyCrimeä, jossa murha on tosi taka-alalla, mutta tykkään. Helsinki. (16.6.) 🌟

Outsider Keskiyön murha. Ensimmäinen Karma-sarjan dekkari vuodelta 1941. Karma sattuu lehden toimitukseen Helsingissä keskiyöllä juuri, kun on tapahtunut murha. (30.6.) 🌟

Pakkanen Outi Rakkaudesta kuolemaan : jännitysromaani. Kirjan tapahtumapaikka on Olostunturi Muoniossa, minne Anna Laine lähtee maalaamaan näyttelyä varten, kun Helsingissä ei ole lama-aikaan freelle tarpeeksi töitä. Murhan ratkaisuksi menee sekin reissu. (12.6.)

Passoa Fernando Hetkien vaellus. Portugalilaista Passoaa olen lukenut aiemminkin, mutta en runojaan. Tykkäsin. 
"Syö suklaata tyttö pieni
Syö suklaata.
Muista että maailmassa ei ole muuta metafysiikkaa kuin suklaa
Muista ettei mikään uskonto opeta enempää kuin suklaa kauppa." (17.6.) 🌟
Patrick Quentin Rakas vaimoni Maureen. Mies löytää Maureeninsa kuolleena kotoa. Oliko Maureen rakastettava vaimo vai oliko mennyt naimisiin muista syistä? Ja kuka oikein tappoi Maureenin. Sitä selvitellään kirjassa poliisin ja veljesten voimin. Usa. (8.6.) 🌟🌟

Patrick Quentin Takaa-ajaja. Usa. Toinen kirja tyyliin mies tulee kotiin ja löytää kotoa murhatun ihmisen ei uponnut ihan yhtä kepeästi kuin ensimmäinen. Veikkaan, että syynä oli se, että en nykyään fanita kirjoja, joissa lennähdellään paikkakunnalta toiselle. Myöskään huumeet ei kiinnosta. Ei tullut fiilistä, että tälle tipahtelisi tähtiä, mutta hyvä lukea välillä tasapaksujakin kirjoja, ei pelkkä hypetys hyvää tee. (9.6.)

Quentin Patrick Mies menettää muistinsaMies palaa laivastokomennukselta ja hyvästelee samalla näyttelijävaimonsa, joka lentää Japaniin. Kotimatkalla mies menettää muistinsa. Herätessään hän on isossa talossa ja totuttelee elämään, joka ei tunnu omalta. Muistin palaamista odotellessa hän ratkaisee rikoksen. Usa (7.6.) 🌟🌟🌟
Pistän tämän tietoisesti vääriin aakkosiin, sillä Patrick Quentin on likimain sama nimimerkkiporukka kuin Quentin Patrick. Kirjasammossa nämä ovat eri kirjailijoina. 

Perrin Valérie Vettä kukille. Joku ihme Ranska kausiko taas menossa... Useampikin tätä suositteli. Tykkäsin tarinasta, mutta ei ihan minun mukavuusalueellani. Plussaa siitä, että päähenkilö meni eteenpäin, vaikka elämä oli rankkaa. Kirja kuunneltiin juhannuksena palapeliä tehden. (22.6.) 🌟

Plutharkos. Kolmas pitkään keskeneräisenä ollut kirja tuli lopetettua putkeen. Suoratoistopalvelu menee vaihtoon ja puran lukupinoa. Hyviä ajatuksia sisälsi tämäkin kirja, jonka on koonnut Juhana Torkki. Kreikka. (4.6.) 🌟

Remarque Erich Maria Yö Lissabonissa : romaani. Portugalista tulee luettua ihan liian vähän. Tästä tuli jotenkin mieleen kirja Lissabonissa muistin sinut. 
Kirjassa eletään toista maailmansotaa ja ollaan paettu saksalaisia Portugaliin. Kirja oli taas näitä 'hyvä kirja, kun ensin vaan viitsisi aukaista' - kirjoja. Luin tätä helmikuulta lähtien. Kirjailija on saksalainen ja tunnetaan kirjasta Länsirintamalta ei mitään uutta. Kirja alkaa takakannessa olevasta tilanteesta:
"Lissabonissa, vapauden kynnyksellä vaimo kuitenkin kuolee."  (27.6.) 🌟
Ropponen Markku Kuhala ja vaiennut viulu. Kirjassa Kuhala seikkailee nuorena poliisina vankien kanssa. Kirja ei ole dekkari vaan taustoittaa totutulla Ropposen kepeällä otteella Kuhalan nuoruutta ja sitä, miten hän päätyi Jyväskylään. Saas nähdä, kuullaanko nuoresta Kuhalasta lisää. Rääkkylässä ainakin oltiin tässä kirjassa. (3.6.) Tapahtumapaikkoina Rääkkylä ja Utajärvi. 🌟

Sariola Mauri Revontulet eivät kerro. Yllästunturilla  Muoniossa on nainen kuollut 200 metrin päästä hotellista. Alussa asia tuntuu luonnolliselta, mutta sitten Susikoski lähetetään tutkimaan asiaa. Tapaus on kinkkinen, ratkaisua tuo Mussetin runot, jotka itsekin luin. (11.6.) 🌟

Sariola Tuula, Hirtetty hiljaisuudessa. Miesporukka Mäntyharjulla, mutta missä on isäntä? Kirjassa liikutaan tutuissa maisemissa, Salmela, kirkko ja antiikkiliike mainittu. Viihdyin tälläkin lukemalla kirjan parissa.  (8.6.) 🌟

Seifert Jaroslav Ruttopylväs. Tsekkiläisen Nobel-runoilijan 'jäähyväisrunot', joiden jälkeenkin hän kyllä vielä runoili pitkään. (27.6.)🌟

Skyttä Jenni Martta Saxin murha. Kuka surmasikaan kempeleläisen osuuskaupanhoitajan ja miksi? Kempele lauantai 5.5.1934. TrueCrime. Yksi tuosta rikoksesta istuikin, mutta istuiko rahasta? Muistissa vielä loistava Murha sunnuntaitiellä, joten vain 1 tähti. (28.6.) 🌟

Sunzi Sodankäynnin taitoRuhtinaan jälkeen luin loppuun myös tämän mestari Sun mietteisiin pohjautuvan kirjan. Ruhtinaan tavoin tämä kirja tulisi olla oppikirjana kaikissa ryhmänjohtajien koulutuksessa. Kiina.
"Se, joka saapuu taistelukentälle ensin, saa tehdä sen rauhassa."  (4.6.)🌟🌟
Szymborska Wislawa Täällä. Szymborska (1923-2012) on saanut runoistaan Nobelin kirjallisuuspalkinnon 1996. Nämä runot ovat kuin ystävän puhetta minulle tai ylipäätään lukijalle. Helposti lähestyttäviä. Puola. (17.6.) 🌟🌟🌟

Ta-wei Chi Kalvot. Noin 100 vuoden päästä tulevaisuuteen Taiwanin aluevesillä meren alla elävistä ihmisistä kertova tarina. Tästä on vaikea kertoa mitään spoilaamatta, mutta kolme tähteä annoin. Suosittelen jos Rotukarjaa lohdullisempi tulevaisuuden näkymä kiinnostaa. Ei niitä verrata voi. Molemmat upeita kirjoja. Eikä kumpikaan nyt välttämättä ole sitä, mitä jälkipolvien kohtaloksi toivoisi, mutta Kalvot-tulevaisuuden taitaisin ottaa mieluummin. Kirja oli ehkä lempeäkin, jos ei ajattele, että ihmisten on pakko elää meren alla tulevaisuudessa. Ja jihaa! Tällä kuittasin Satakirjastojen haasteen itselleni haastavimman kohdan, eli kirja kirjailijalta, jonka maasta et ole lukenut.  (12.6.) 🌟🌟

Tóth Erzsébet  Aamut hiukset hajallaan: valikoima runoja. Unkarilaisia nykyrunoja kirjoittava, 1951 syntynyt taloustieteilijä. 
"Sillä kevät on juuri sellainen
et voi muuta muistaa, et sanoa
vaikka hyvä olisi valikoida 
niin kuin nainen kokeilee hattuja yhtä toisensa jälkeen." (18.6.)
Valkama Heikki Kätkö. Kirja eteni niin sujuvasti, että oli ihan liian pian lopussa. Kokki Riku Mäki - sarja Japanista. 
"Miksi syödä vain omenoita kun on kokonainen hedelmäkori tarjolla." (24.6.) 🌟🌟
Walker Martin Poliisimestari Bruno. Saint-Denisin pikkukaupungissa Ranskassa 2000-luvun alkuvuosina on poliisina Benoît "Bruno" Courrèges. Mies on orpo, entinen sotilas, sympaattinen melkeinpä omavaraistaloudessa asuva mies, joka on kaupungin tavoitelluin poikamies. Harrastuksia miehellä on niin paljon, että vaikea siihen olisi perhettä mahduttaa, tennistä, rugbya, ja tenniksen opettamista lapsille, metsästystä, gourmet kokkailua... Koira sentään löytyy ja liuta hyviä ystäviä. Niistä kaikkia tarvitaan, kun ratkotaan maahanmuuttajan kuolemaa. Maahanmuuttajan sukulainen on kaupungin matematiikan opettaja, jonka kaikki tuntevat. Yllättävän mielenkiintoinen kirja. Pakko lukea toinen heti perään. 
"Onnellisuuden huipentuma on elää kuin Jumala Ranskassa." Saksalainen turisti ranskalaisesta ruuasta. (17.6.) 🌟🌟
Walker Martin Poliisimestari Bruno ja viinitarha. Brunon tarina Ranskassa jatkuu. Tästä dekkarista opin paljon viininteosta. (24.6.) 🌟🌟🌟

Weis Margaret Hengen miekka. Dragonlance tarina. Luin 2000 tienoilla Weisin kirjat Kaksosten seikkailuista. Nyt löytyi kirja siitä, miten pojat kasvoivat aikuisiksi ja oppivat ammattinsa. Kokeilin alkua seuraavasta sarjasta Syyshämärän lohikäärmeet, mutta se ei nyt lähtenyt lentoon uudestaan. Eka kerralla aikanaan olin lähes hurmioitunut. (26.6.) 🌟🌟🌟 

Zi Hai Näkyä valtamerelle. Zi Hai (suomeksi "Meren Poika") eli 1964-1986. Hän ihannoin maaseutua ja vieroksui kaupunkeja, vaikka asuikin Pekingissä Kiinassa. Paikoitellen runot tuntuivat kuin suomalaiselle kirjoitetuilta: 
"Kun ihmiset kokoontuvat joen partaalle 
ja ylistävät lauluillaan elämää 
minä palaan varmuudella yksin autiolle, tyhjälle vuorelle". (19.6.)

Å Emma eli Laila Tuure on kirjoittanut dekkareita. Samuelin kirja alkaa 88-vuotisjuhlista. Tartuin kirjaan kun sen nimessä oli 'kirja'. Kirjailijan googletin, kun Satakunnan Kansa mainittiin heti alussa. Pori. (22.6.) 🌟

Å Emma Musta, mustempi, punainen. Samuelin kirja oli sen verran hyvä, että luin heti perään toisenkin Ån dekkarin. Tässä lääkäri havahtuu koomassa, mutta ei herää, ja miettii, mitä on sattunut. Yllättäen toinen muistinsamenettämiskirja tässä kuussa. Pori. (23.6.)

maanantai 1. heinäkuuta 2024

Kuka murhasi seksityöläisen?

Yle Areenalle oli tullut uusi rikospodcast ja kuuntelin sen välipalaksi kesken äänikirjan kuuntelun. Molempien TrueCrime juttujen kohteena oli nainen, joka muun työn ohella myös myi seksiä.

Viimeinen johtolanka -podcast on edennyt jo kuudenteen tuotantokauteen. Tällä kerralla toimittaja Marko Niemi tutkii Haapavedellä syntyneen ja Vääksyssä asuneen tarjoilija Liisa Mäkikankaan tapausta. 

Mäkikankaan tapaus on ollut avoinna lokakuusta 1995 lähtien. Se on lähes puolet elämästäni. Mäkikangas oli kuollessaan 39-vuotias ja juuri lapsensa menettänyt, suruaikaa viettävä nainen. Murhaaja vei hänen keski-ikänsä. Jos eläisi, hän olisi nyt eläkkeellä. 

Tapaus on vielä avoinna. Podcastin mukaan paljon on dna-näytteitä otettu, ja on vain ajan kysymys, milloin löytyy riittävä näyte syyllisen varmistamiseksi. 

Sarjasta opin taas pari uutta juttua, joten kannatti kuunnella. 

Tässä kohden voi myös muistella, että olen tavannut Niemen kerran Poliisi-tv:n aikaan viime vuosituhannella. Ptv-porukka oli tiimipäivillä elokuisessa Turun saaristossa ja satuimme kaverin kanssa lomailemaan samassa mökkikylässä. Niemi teki todella hyvän vaikutelman, vaikka emme tainneet vaihtaa yhtään sanaa. 

Saman tyylisessä maailmassa liikuttiin seuraavaksi lukemassani kirjassakin, vaikka sen tarina ei imaissutkaan minua mukaansa samanlaiseen imuun kuin podcast. 

Podcastin tapaukseen kuului olennaisena osana silloin trendikäs puhelintyö, sekä 'kotityöt' Vääksyssä ja Lahdessa. 

Kirjassa sen sijaan miesseuralaisia löytyi lähinnä ravintoloiden iltariennoista, joka tuntui olevan vilkasta. 

Kirjan nimi oli Kuka murhasi Sirkka-Liisa Valjuksen?, ja sen ovat kirjoittaneet Mari Jäntti ja Jesse Mäntysalo.

Valjus, 34 v., asui Turun keskustassa, ja hänet surmattiin kotiinsa kivan tanssi-illan päätteeksi 1963. Kirjassa tapausta selvitetään hyvin ja laajasti juuri sellaisella tyylillä, mistä tykkään. 🌟🌟

Kirja toi mieleen muutamia dekkareita, joissa nainen löytyy surmattuna alastomana makuuhuoneestaan. Kirjailijoista tulee mieleen ainakin Raymond Chandler, Rex Stout, Vilmos Kondor ja Matti-Yrjänä Joensuu

Tarinat kirjoissa toki on kaikki erilaisia, mutta yhtä kaikki. On vaarallista tuoda uusi mies kotiin, olipa sitten seksityöläinen tai ihan tavallinen nainen. Ainakin Joensuun kirjassa Rautahuone on kyse jälkimmäisestä. 

Vilmos Kondorin Budabestin varjoa voin suositella aivan erityisesti, sillä unkarilaisia dekkareita on tullut luettua ihan liian harvoin. Luultavasti se johtuu siitä, että tämä oli ensimmäinen sellainen. 

Pauli Jokisen Jääleinikin kuolema -dekkarin taustalla on todellinen tapahtuma 1932 vuodelta, jolloin helsinkiläinen Laina Yli-Rauhalammi sai surmansa.

Yli-Rautalammi osoittautui kampaajaksi, jonka sivuammattina oli toimia luksusprostituoituna Helsingissä. Mutta oliko hänellä vielä kolmaskin, salaisempi ammatti, jossa hän toimi kameran kanssa?

Mielenkiintoinen kirja, vaikka mikään vakoiluun haiskahtavakaan ei osu minussa kasvukelpoiseen multaan. 

Stout-maratonista (2012 kesä) ja Chandlereiden lukemisesta (ennen 2012) on sen verran kauan aikaa, että en osaa nimetä oikeaa kirjaa nimeltä. 

Aivan varmasti on tullut törmättyä kuolleisiin ilolintuihin muissakin kirjoissa, mutta juuri nyt ei tule muita mieleen. 

Sen voin todeta, että työ tuntuu olevan perätikin vaarallista. 

Kirja joka maasta ja kunnasta -projektit

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Joulukalenteri 22. luukku 2024

Pappiloissa ja kartanossa on perinteisesti vietetty ennen laajaa sukujoulua. Kartanoihon lasketaan tietysti tässä kohdin myör ruukinkartanot...