perjantai 12. heinäkuuta 2024

Risteillen Itämerellä

En edelleenkään ole risteilyihmisiä, mutta pakko myöntää, että risteilyistä on kiva lukea ja kuunnella. Laivassa kyllä on kiva olla, kun on kiva ilma, kuten nytkin. Tyyni ja lämpöinen. 

M/S Mysteeri kolmas tuotantokausi on ollut kuunneltavana jo jonkin aikaa, mutta tammikuu meni napapiirillä ja helmikuu Tanska-Englanti-Alankomaat hoodeilla. Sitten ilmoittauduin risteilylle heinäkuussa, joten tämä aloitettu teksti päätyi sitten tänne. 

Polkkatukkainen madonna on Olli Karilan (1897-1936) dekkari sadan vuoden takaa. Kirja on kiinnostava edelleenkin.

Kirjassa varatuomari, entinen lehtimies Pertti Aarnio palaa Ranskan matkalta kotimaahan ja tapaa laivamatkalla lordin ja polkkatukkainen naisen. 

Murhakin tapahtuu, totta kai. Olen lukenut pari muutakin Karilahden dekkaria. Yhteensä hän ehti kirjoittaa parikymmentä kirjaa. Äänikirjanakin niitä löytyy muutama. 

Roope Lipastin Ruotsinlaiva oli vähän hämmentävä lukukokemus, kun en yhtään tiennyt kirjasta etukäteen. Joskus edes pieni googletus auttaisi, mutta nyt en ollut kuullut edes kirjan nimeä, vaikka kirja on ilmestynyt jo 2017. 

Muille lukijoille jääköön nimen salaisuus yhtä avoimeksi kuin itselleni, mutta kerrottakoon, että vaikka kirja alkaa tunnelisuunnitelmilla välille Helsinki-Tallinna, niin kirjan nimi kuitenkin on ihan hyvä valinta. Kyllä sinne laivallekin päästään. 

Nimihämmennyksestä huolimatta nautin lukemisesta täysin rinnoin. 

Kirja toi mieleen yhden Tallinnan matkan, jolloin vierailimme paikallisessa mummonkammarissa ja erään tuskaisen syyskuisen aamun. 

Luulin että Janne Aagaardin sarjassa Murhat Itämeren rannoilla risteiltäisiin, mutta kaikki rikokset tapahtuikin ihan maissa, pääasiassa Viro, Puola, Latvia. 

Kelpo sarjahan tämä oli, vaikka ei matkusteltukaan laivalla. Jokainen osa kesti puolisen tuntia, joten sarja on äkkiä kuunneltu, esim työmatkoilla. 

Murhat eivät ole kevyemmästä päästä, joten jos kirjat tulee uniin, kuuntelisin vain aamuisin.

Vinkattakoon lopuksi, että risteillä voi muuallakin Euroopassa. Esimerkiksi Alankomaista Englantiin, kuten  Patricia Moyesin dekkarissa Yölautta Tuonelaan. Myös Tanskasta pääsee Englantiin, samoin ainakin Ranskasta. Muistelen myös, että Norja-Islanti välin pääsee taas laivalla ainakin kesäisin.

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Elokuussa luetut kirjat

Elokuussa onnistuin vihdoin hidastamaan tahtia ja pääsin lukemisessa likimain kirja päivässä tahtiin.  Arhippa Pirkko   On ruusu punainen . ...