sunnuntai 10. joulukuuta 2023

Mitfordin tytöt ja murhamysteerit

Oikeisiin tapahtumiin perustuvat tarinat ovat kiehtovia. On kuin tekisi sukututkimusta, mutta ei omasta vaan vieraasta suvusta. Vähitellen perheenjäsenet ja niiden elämä tulee tutuksi. Hahmotellaan mielessä pohjapiirrokset taloille ja tilusten kartat. Ja kun kuvittelee kaiken olevan tuttua, eteen tupsahtaa tarkoin varjeltu salaisuus. 

Perheen isä, paroni, pitää metsästyksestä ja maastossa samoilusta ja on lukenut ennen ensimmäistä masilmansotaa yhden kirjan, joka riittää hänelle. Kirjastoa hän kuitenkin kartuttaa lastensa iloksi. Isä raivoaa helposti, mutta on myös perheen vitsiniekka. Isä on myös edistyksellinen isä ja on mukana lastensa synnytyksessä 

Äiti ei koskaan voisi hellien suukotella lastaan, mutta opettaa heitä kotikoulussa alkuvuosina, kunnes tytöt siirtyvät kotiopettaja oppiin ja perheen ainoa poika yksityiskouluun. Äiti järjestää tytöille juhlia ja tutustumiskäyntejä ja määrää luettavaksi tiettyjä kirjoja. Vastapainona tälle, äiti säästää olemalla käyttämättä koskaan perheessään lautasliinoja, joiden peseminen isossa taloudessa vie tuhottomasti aikaa. Hän uskoo luonnon parantavan kaiken itse ja karaisee perheenjäseniä vaatimalla, että ikkunoiden tulee olla makuuhuoneessa raollaan ympäri vuoden ja niinpä vesi yöpöydällä jäätyy talvisin. 

Nanny hoitaa äidin sijasta hellimisen ja hoitaa lastenhoitajan, Louisan kanssa lapset. Vanhemmat näkevät lapsia tovin aamulla ja päivällisen jälkeen noin tunnin ennen nukkumaan menoa. Lapset ovat lapsia 18-vuotiaaksi, mutta sen jälkeenkin esiliina olisi suotavaa olla mukana. Perheen poika Tom, pääse kouluun, mutta tytöistä vain Nancy onnistuu ylipuhua itselleen isältään saman oikeuden. 

"Unity ei ollut enää mikään koulutyttö. Hän käytti punaista huulipunaa ja oli ollut kerran samppanjahiprakassa. Hän ei kuitenkaan ollut vielä koskaan käynyt missään ilman esiliinaa..."  (Jessica Fellows, sarjan osa 4)

Jessica Fellows on kirjoittanut perheestä kuusiosaisen Mitfordin murhat -dekkari sarjan, joiden pääosassa on Louisa Cannon sekä hänen etsiväparinaan Guy Sullivan. 

Louisa on alussa perheen lastenhoitaja ja Guy junapoliisi. Myöhemmin he perustavat etsivätoimiston.

Tutustutaan kuitenkin ensin lyhyesti perheen lapsiin. Perheessä on seitsemän lasta, mutta vain yksi poika. Toista poikaa toivottiin niin kovasti, että nuorinta lasta ei hirveästi edes noteerattu syntyessään. 

Vanhin tytär Nancy Mitford (s. 1904) ystävystyy Louisan kanssa, koska ovat samaa ikää. Nancy ei koskaan saanut lasta, jota kaipasi, vaikka hänellä olikin useamman miehen kanssa yritystä asian suhteen. Nancy ryhtyi kirjailijaksi. Luin hänen kirjansa Aurinkokuningas ja ihastuin hänen tyyliinsä ilmaista asioita. Luultavasti luen muutkin käännetyt teoksensa. 

Pamela (s. 1907) oli perheen hevostyttö, joka rakasti maalaiselämää. Pamela oli naimisissa miljonäärifyysikon kanssa 15 vuotta osin Irlannissa, ja asui sitten seuraavat 20 vuotta italialaisen hevosnaisen kanssa. 

Tom (s.1909) oli perheen ainoa poika, joka onnistui pysytellä paljolti perheenjäsenten välisten ristiriitojen ulkopuolella. Sodassa hän ei suostunut taistelemaan Saksaa vastaan vaan soti Japania vastaan Burmassa, missä sai surmansa juuri ennen sodan loppua. 

Diana (s.1910) meni vain 19 vuotiaana naimisiin paroni, kirjailija Bryan Guinessin kanssa. Toinen puoliso oli brittiläinen fasisti, Oswald Mosley, jonka kanssa Diana oli vangittuna sota-aikana. Myös Diana kirjoitti muutaman kirjan. 

Unity (s. 1914) ystävystyi palvomansa Adolf Hitlerin kanssa opiskellessaan Saksassa 1933. Unity järkyttyi Britannian julistaessaan sodan Saksalle ja yritti itsemurhaa 3.9.1939 traagisin seurauksin. Hän kuoli sodan jälkeen 1948.

Jessica eli Decca (s. 1917) keräsi itselleen karkaamisrahastoa pienestä pitäen. Hän oli perheen kommunisti ja karkasi avioon ja Espanjan sisällissotaan. Sodan alkaessa Decca asui Amerikassa ja puoliso värväytyi Kanadan ilmavoimiin. Puoliso oli Wilson Churchillin sukulainen. Myös Decca oli kirjailija. 

Deborah (s. 1920) oli sisaruksista ainoa, joka eli kartanoelämää koko ikänsä, sillä hänen puolisostaan tuli isoveljensä kuoltua herttua. Myös Deborah kirjoitti useita kirjoja. Sodan jälkeen he kunnostivat perimänsä kartanon ja avasivat sen yleisölle. 

Perheestä suurin osa on ideologialtaan lähempänä Unityä kuin Jessicaa. Tomia ja Unityä lukuun ottamatta kaikki päätyvät naimisiin vähintään kerran. Onnellisin tai ainakin pitkäaikaisin on perheen nuorimmaisen avioliitto, joka on ajankohtainen sarjan viimeisessä kirjassa. (Tiedot perheestä on imetty Mary S. Lovellin kirjasta Mitfordin tytöt sekä Wikipediasta.)
Sarjaan kuuluu kuusi dekkaria: Mitfordin murhat, missä Louisa ja Nancy tutkivat sairaanhoitaja Florence Nightingalen (ei se kuuluisa vaan hänen sukulaisensa) junamurhaa. 

Nuori, kaunis ja kuollut -dekarissa Pamelan 18-vuotisjuhlilla tapahtuu murha, jota Louisa selvittää. 

Mitfordin skandaali -kirjassa Diana on mennyt naimisiin miljonääri paronin kanssa ja Louisasta on tullut hänen palvelijansa, joka on mukana suihkuseurapiirien kemuissa. Itse ihastuin Dianan puolisoon Bryaniin, mutta en löytänyt hänen kirjojaan suomennettuna. Olisin mieluusti lukenut myös hänen runojaan. 

Mitfordin juttu -dekkarissa yksityisetsivä Louise palkataan loistoristeilylle vahtimaan Dianaa ja Unityä, sillä kaikenlaista voi sattua... Kaikenlaista laivalla tapahtuukin, murhakin. 

Mitfordin katoamistapaus -kirjassa Jessica tyhjentää pakenemisrahastonsa ja katoaa. Louisa saa tehtäväkseen etsiä hänet. 

Mitfordin salaisuus -kirjassa eletään vuotta 1941. Deborah kutsuu siskojaan joulunviettoon miehensä veljen juuri perimään kartanoon, joka onkin valtaisa, 200 huonetta käsittävä pytinki. Nancy kutsuu mukaan myös Louisan ja murhahan tässäkin kirjassa tulee vastaan. 

Kaikki murhat ja katoamiset on oikeasti tapahtuneet, mikä tekee kirjoista mielenkiintoisen historiallisesta TrueCrimestä kiinnostuneille. 

Vaikka Louisa onkin mielikuvituksen tuotetta, niin ei voi kuin ihmetellä, miten paljon yhden perheen lähipiirissä on tapahtunut! 

Sarjaa on mainostettu tyyliin : 'Downton Abbey kohtaa Agatha Christien'. Yhteistä näille onkin ajankohta ja yläluokkaiset piirit, mutta itselläni tuntui vain yhdessä kohdassa siltä, että tämä on kuin Downton Abbeystä, nimittäin silloin kun joitain sisaruksia oli kuuntelemassa Oswald Mosleytä. 

Kirja joka maasta ja kunnasta -projektit

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Vaimoni on toista maata

Facebookin muistoja tältä päivältä vuosien varrelta on kerrassaan mainio asia. Olen saanut viikon sisällä itseni kahdesti kiinni siitä, että...