sunnuntai 24. tammikuuta 2021

Book Voyage 2021

Pakkohan tässä on kokeilla muiden kirja haasteiden ohella vielä myös The Book Girl Guiden Read Around the World haastetta. Uskon sen tuovan muutaman uuden maan kuinnluonnostaan nyt neljättä vuotta vireillä olevaan koko maailman lukuhaasteeseen. Viime vuosi oli sitä ajatellen melkomoinen limbo, sillä uusia maita taisi tulla neljä tai viisi riippuen laskutavasta.

Last chapter of each book is in English. 

Tammikuu/January Arktiset alueet.

1. Jack London Kun erämaa kutsuu, alkuperäiseltä nimeltä The Call of the Wind, oli ainoa, jonka löysin haasteessa esitellystä kirjalistasta suomeksi, joten lukaisin sen ohi suunnitelmien. En tykännyt. Oli varmasti realistinen, mutta liian realistinen minun makuuni. Liikaa hakkaamista, puremista ja tappelua. Luontokuvaukset oli hienoja, mutta olisi saanut olla niitä enemmänkin. Tapahtumapaikka Alaska

Kartta: Nasa oranssilla kirjoissa käydyt kohdat likimain. 

2. Sven Pahajoen Dominic Arduin Seikkailijan salaisuus kertoo ranskalaissyntyisen, Suomen Lappiin kotiutuneen naisen seikkailuista. Dominic Arduin ehti kokea monia voimia ja henkistä kanttia vaativia seikkailuja ja tehdä mm. Kiilopään matkailusta elämyksellisempää tuoden sinne mm. lumikenkäsafarit. Viimeiseksi koitokseksi jäi yrittää ensimmäisenä naisena hiihtää yksin Pohjoisnavalle... Tai yrittikö hän sitä kuitenkaan? Monia kysymyksiä hullunrohkeista valinnoista jäi avoimeksi, eikä vahvistusta kuolemasta ole saatu, mutta se tiedetään, että Arduin ei ole ainakaan sillä nimellä käynyt Suomessa sen jälkeen, kun lähti Venäjän Severnaja Zemlja kautta kohti Pohjoisnapaa muutaman muun yrittäjän kanssa. 

Tunsin tarinan pääkohdat entuudestaan, mutta oli kiva lukea koko tarina. Hyvin kirjoitettu kirja, jossa kuului niin Arduinin oma ääni kuin epäilijöidenkin. Tiedä sitten mikä oli totuus. Tapahtumapaikka Venäjältä Pohjoisnapajäätikölle sekä Saariselkä Suomi, Ranska

Dominic Ardruin tried to ski alone (first woman alone) to the Norht Pole from Russian Severnaja Zemlja, but she did not manage to do that. Before that she had managed to do quite amazing things. She was born in France, but moved to Lappland in Finland and worked in Saariselkä. 

3. H. C. Andersen Valtameren äärellä on lyhyt satu aikuisille siitä, kuinka Raamatusta on lohtua Pohjoisnavankin seutuvilla. Tapahtumapaikka Pohjoisnapajäätikkö. H.C. Andersen was famouse fairytale teller from Denmark. One of most famous fairytale is The little Mermaid. This story is written for adults. I did not find what this is in English. Story tells man in icy ocean near Norht Pole, who trust in his Bible. 

4. Jessica Haapkylä Meren tarina - Meribiologin tutkimusmatka Arktikselle. Haasteen myötä opin, että pohjoista napa-aluetta kutsutaan suomeksikin Arktikseksi. Oppia ikä kaikki. Kirja alkaa iniuttien Utqiagvikistä eli Barrowsta, jolla kaupunki paremmin tunnetaan. Haapkylä on mukana Cousteaun kuvausryhmässä tutkimassa Harmaavalaiden vaellusta ja pohtimassa ilmastonmuutoksen vaikutusta siihen.

Kaupunki sijaitsee Alaskan luoteiskulmassa, meren rannalla lähellä Yhdysvaltojen pohjoisinta kohtaa. Kaupungin laitamilla voi törmätä jääkarhuihin ja siellä on vilpoista myös kesällä. Kaupunkiin ei ole maantietä, kaikki tavarat reilulle 4000 asukkaalle ja turisteille lennätetään sinne. Eläminen kaupungissa on siksi kallista. Netistä katsoin, että myös matka on kallis, kun reissuun lähtee Amerikasta, 10.000 dollaria lienee sopiva summa lomaa varten. 

Alaskan jälkeen Haapkylä vierailee Huippuvuorilla ja Grönlannista. Kirjan parasta antia on mielestäni paikallisten tapojen esittely. Meribiologia-osuuteen jouduin googlettamaan aivan liikaa. Kuvat puheena olevista eläimistä ja kasveista olisivat auttaneet. Kirjan kuvat olivat kivoja turistikuvina, mutta olisin kaivannut lisää kuvallista tietoa. 

Jessica Haapkylä is Finnish seabiologists who has travelled in Alaska, Greenland and Svalbard. She tells her memoir and what she has learned about chancing sealife near North Pole. Unfortunately this is not in English. This was our reading book in Janyary in Martha assosiation's Climate changing - reading circle. 

5. John Kåre Raaken Jää kirjassa on kolme tutkimusasemaa Pohjoisnapajäätiköllä: norjalainen, venäläinen ja kiinalainen. Tekeillä on ilmastotutkimusta, mutta muutakin. Myös amerikkalaisilla on omat intressinsä. Ruumiita tulee paljon, sää on huono, mutta pelastus on tulossa. Kirjan tapahtumat alkavat Kiinalaisen tutkimusaseman lähistöltä jäätiköllä Pohjoisnavan lähellä kohdassa N 89° 35.117' W 037° 22.150'

John Kåre Raake's book The Ice tells Anna Aune's and her uncle's exploration near North Pole, where is also Chinece scientists and polar bears and some horror too. 

6. Mads Peder Nordbo Kuolinnaamio sijoittuu Grönlantiin lähinnä kirjailijan kotikaupunkiin Nuukiin ja Pohjois-Gröönlannissa sijaitsevaan kylään. Kirjan parasta antia oli gröönlantilainen perinteiden esittely kuten helmikaulus, valaan ja hylkeen paloittelu, nahan käsittely, inuitien perinne asun tekeminen. Kuolinnaamio ei liene joka kodin perinne, sillä sen tekeminen vaatii haudanryöstöä tai epäilyttävää yhteistyötä hautausviranomaisten kanssa. Luin vahingossa sarjan 3.osan ensin, kun kuvittelin tämän jotenkin ensimmäiseksi osaksi. Ehkä sen vuoksi itse tarina tuntui vähän sekavalta. 

Mads Peder Nordbo is Danich writer who lives in Greenland. His book The girl without skin is the first part of this serie, Kuolinnaamio (Death mask) is third part, but not translated in English yet. 

7. Pohjolan poliisi kertoo, Islannin poliisi 1918-1945 - kirja esittelee poliisivoimien kehitystä maailmansotien välissä ja sota-aikana. Islanti on siis tapahtumapaikka. 

In The Nordic Police tells -series, the book The Icelandic Police 1918-1945 presents the development of the police force between the world wars and during the war. Iceland is therefore the venue.

Janyary - Top and bottom of the world. 

7 books - 5 countries Alaska, Greenland, Island, North Pole, Svalbard 

February - West-Europe has been reported on the other page. 

22  books (and quite many from Finland, that I did not counted here) - 12 countries 

Austria, Finland, France, Germany, Ireland, Italy, Netherlands, Norway, Portugal, Scotland, Sweden, United Kingdom,  

March - East-Europe has been reporter on the other page. 

13 books - 7 countries- 

Greece, Estonia, Hungary, Kosovo, Lithuania, Poland, Russian,  

April - North-Asia has been raported on the other page

7 books - 5 counties- 

China, Japan, Mongolia, North-Korea, South-Korea

May - South Asia has raported on the other Page 

19 books - 9 countries

Burma, Cambodia, India, Indonesia, Nepal, Philippines Islands, Singapore, Thailand, Vietnam 

June 16 books, 14 Island, 7 countries, 2 new countries

Finland (Åland) Sweden (Gotland), England, East-Timor, Tanzania (Sanzibat), Vietnam, Scheysells

 July 7 books, 2 countries, 1 New country

Australia and New Zeeland

August sorry, not in English. Most of books are written by Finnish writers. 52 books,  41 counties, 17 New counties for me

September 52 books, 41 countries, 17 New books

Algeria, Angola, Benin, Botswana, Djibouti, Etelä-Afrikka, Etiopia, Gambia, Ghana, Guinea, Kamerun, Kap Verde, Kenia, Keski-Afrikan tasavalta, Kongon demokraattinen tasavalta (Belgia), Kongon tasavalta, Lesotho, Libya, Liberia, Madagaskar, Malawi, Mali, Marokko, Mauritius, Mosambik, Namibia, Niger, Nigeria,, Norsunluurannikko, Ruanda, Sambia, Senegal, Sierra Leone, Somalia, Sudan, Swazimaa, Tanzania, Togo, Tunisia, Uganda, Zimbabwe

October 16 books, 11 countries, 5 new countries

Argentiina, Bolivia, Brasilia, Chile, Ecuador, Kolumbia, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay, Venezuela

November, 8 books, 2 countries, 1 New country

Guatemala, United States

December

2 books, one New country, Mauritania

Africa/Europa, North-America/Europa, 

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...