perjantai 1. tammikuuta 2021

Perkeet 2021

Jess, uusi Perkeet haaste, joka ensi lukemalta vaikuttaa mielenkiintoisemmalta, kuin viime vuotinen, joka on vielä raportoimatta, mutta kirjoitan lähipäivinä senkin.

Ykköskohta tuottanee ongelmia mielikuvitukselle, mutta muuten kuvittelen jopa sopivia kirjoja useimpiin kohtiin. 

  1. Kirjoituskoneella ja kopioiden tuotettu kirja.
  2. Kirjassa on mies kansi. Hieman mietitytti mikä on mies kansi, mutta valitsin tähän Legioonalainen Peters ja Verinen keidas. Muukalaislegioona kuulostaa sangen äijämäiseltä. 
  3. Kirja, jonka lukemista olet tarkoituksella vältellyt. M. M. kaye kirja Kuolema Sansibarissa on ollut minulla lainassa kolmatta vuotta. Ei vaan napannut. Lukeminen oli kuitenkin tarkoitus, sillä 8 kk välein kävin näyttämässä kirjaa kirjastossa. Kirja tuli luettua syyskuussa, vielä kesäkuussa siirsin lukemista eteenpäin.
  4. Lue peräkkäin kymmenen kirjaa samalta kirjailijalta. No luin. Håkan Nesserin VanVeeteren kirjoja oli sopivasti 10 joten luin kaikki ja kaupanpäälle Vasenkätisten seuran, sekä Taivas Lontoon yllä. Tokihan 12 näyttää komeammalta kuin 10. Sain luettua kaikkea 9.1.21 mennessä. 
  5. Todella pahanhajuinen tai tahrainen kirja. Ystävä kaivoi varastosta Rauha Virtasen erityisen tunkaisen hajuisen kirjan Seljalta maailmalle. Tahroja kin löytyi, ei sentään oltu anjovista käytetty kirjanmerkkinä...
  6. Kaverin kirjoittama tai kääntämä kirja, jota et kehtaa moittia, vaikka se olisi kuinka huono tai laaduton. En myöskään kehtaa kirjata kirjan nimeä tähän, mutta luettu on. 
  7. Kirja, jonka olet ostanut tarjouksesta tai poistomyynnistä vain, koska se oli niin halpa. Ja elämä räjähtää Kambodza miinoitettu arki. Kirja on Isojoen kirjaston poistokirja, mutta olen ostanut näemmä kirpparilta viisi vuotta sitten, kirjan välissä olleen maksukuitin mukaan hinta oli ollut  50 senttiä.
  8. Kirja kirjailijalta, johon toista kirjailijaa verrataan mainoksessa tai takakansi tekstissä. Katariina Mazzettin kirjoja, esim. Vuoroja ja vompatteja on verrattu Enid Blytonin Viisikoihin joista luin mm. Viisikko pelastaa salaisuuden. Molempia siis tuli luettua. 
  9. Keskiajalla julkaistu kirja (saa toki olla uusintapainos!). Keskiajalla kirjoitettua kirjaa en onnistunut bongaamaan, mutta antiikin ajoilta tuli luettua muutama, mm. Homeritosta. Viime metreillä ennen joululomasta tartuin Nicolò Machiavelli Ruhtinaaseen. Luin kirjan vertaillen vanhaa ja uutta käännöstä. Keskiaika suoritettu. 
  10. Kansakoulun lukukirja.
  11. Yrityksen vuosikertomus.
  12. Kirjailijamatrikkeli.
  13. Vuonna 1980–2000 julkaistu poliittinen kirja. Ihan tähän en pystynyt tänä vuonna, mutta 1977 julkaistu Idi Amin Verinen valtias pääsee melko lähelle.
31.12.2021: Kuinkas sitten kävikään 9/13 suoritettuna. Kansakoulun lukukirja ja yrityksen vuosikertomus hukkuivat Afrikka-kirjojen pinon alle, ja Kirjailijamatrikkeliksi olisi voinut etsiä jonkun eteläisen pallonpuoliskon kirjailijoita esittelevän teoksen, viimeinen lukemani on venäläinen kolmen vuoden takaa. Ekaa kohtaa varten minulla oli valittuna tietokoneelle joku väitöskirja, jota ei ole painettu kansantajuiseksi, mutta en vaan ehtinyt.
Kaiken kaikkiaan luin likimain 420 kirjaa. Muutamia on lomalla jäänyt kirjaamatta, joten ihan tarkkaa määrää en vielä tiedä. Katsotaan kun pääsen joulunvietosta kotiin. 

Kirja joka maasta ja kunnasta -projektit

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Vaimoni on toista maata

Facebookin muistoja tältä päivältä vuosien varrelta on kerrassaan mainio asia. Olen saanut viikon sisällä itseni kahdesti kiinni siitä, että...