maanantai 20. heinäkuuta 2009

20.7. Marketan päivä

Marketan päivän aikaan heinänteko on kiivaimmillaan, sillä se oli monilla paikkakunnilla kymmenes heinäntekopäivä (Hermannilta heinään sanonnan mukaan heinänteko aloitettiin 11.7.). Hitaammat aloittajat ehtivät vielä, jos aloittivat Marketan päivänä: joka ei marketan aikana heinässä ole, se ei heiniään korjaa.

Julia on pohdiskellut, oliko heinänteko ja viljan leikkaus sellaisia töitä, joita voitiin tehdä sunnuntaisinkin, mutta vielä ei ole vastausta löytynyt. Ortodoksialueella heinään ei ole menty kuitenkaan 20.7. joka on Iljan päivä, koska vanhan tarun mukaan profeetta Elias lähetti salaman polttamaan heinät, jos hänen muistopäivänään mentiin heinään.

On sanottu, että Marketan päivänä sataa aina: Toiset väittävät, että reetan päivänä sataa aina, ainakin jonkun pisaran vettä. Satoi tahi ei, kannattaa kuunnella myös käkeä: jos käki kukkuu kreetan päivän jälkeen tulee lämmin ja pitkä syksy.

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

21.3. Pyhän Benediktuksen munat ja muita juttuja

Tänään on pyhän Benediktusta Nursialaisen muistopäivä. Benediktusta ei Suomessa hirveästi muistella, mutta tuttu sanonta: "Rukoile ja t...