perjantai 17. heinäkuuta 2009

17.7. Kansanvallan päivä

Kansanvallan päivä on niitä uudehkoja juhlapäiviä, joiden juhlinta ei oikein ole ottanut tuulta. Julia muistaa elävästi leiponeensa leivoksia ensimmäisen Kansanvallan päivän kunniaksi 1992. Silloin päivästä odotettiin suurta kesäistä kansanjuhlaa. Päivän suunnittelijat lienivät odottaneet samba-karnevaaleja, ilotulitusta, yleistä hyväntuulista kansanjuhlaa, mutta ainakaan Julia ei ole törmännyt ainoanakaan vuonna omalla paikkakunnallaan suuriin kansanjuhliin. Eikä sen puoleen pienempiinkään.

Kansanvallan päivää vietetään tasavaltalaisen hallitusmuodon vahvistamisen vuosipäivänä. Vuonna 1919 Suomen tasavaltalainen hallitusmuoto vahvistettiin ja samalla myös haaveet kuningaskunnasta haudattiin.

Tulevaisuus näyttää, unohtuuko päivän juhlinta vai tuleeko siitä vähitellen oikea vapaamuotoinen kansan juhla. Julia istunee illan hämärtyessä parvekkeella kynttilöiden valossa ja nostanee maljan tasavallalle. Kippis! (tässä kohden skål tuntuisi huonolta valinnalta, sillä sana tuo Julian mieleen jostain syystä aina pääkallon).

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...