lauantai 18. heinäkuuta 2009

18.7. Riikan päivä - naisten viikko alkaa

Naisten viikkoja on suomalaisessa kalenterissa nykyisin kaksi ja miesten viikkoja peräti kolme, mutta heinäkuinen naistenviikko on kuitenkin se, jonka kaikki tuntevat.

Naistenviikko tunnetaan myös ainakin nimillä akkainviikko, ämmäin viikko, akkain atima eli vierailuviikko. Jälkimmäinen tulee Neitsyt Marian vierailusta Elisabethin luona, vaikka tuskin monikaan ajattelee viikolla olevan mitään kristillistä merkitystä.

Vanhan kansan mukaan viikosta ei selviä ilman sateita, koska naiset ovat kovia itkemään. Useimmille päiville riittääkin sateeseen liittyviä sanontoja. Julia muistaa nuoruudestaan mm. Riikka pissiä pirauttaa sanonan.

Joillain paikkakunnilla sanotaan jos ei muulloin kesällä sada, niin akkainviikolla ainakin, mutta Julia muistaa nähneensä tilaston, jonka mukaan sää ei oikeasti ole sen sateisempi naistenviikolla, kuin muulloinkaan kesällä. Kaiketi tämänkin asian suhteen on niin, kuin monen muunikin vastaavan: kun alkaa tarkkailla mitä tahansa asiaa jostain näkökulmasta, muistaa helpommin ne tapahtumat, jotka vahvistavat käsitystä kuin ne, jotka kumoavat sitä. Julia esimerkiksi itse voisi vaikka vannoa, huonoina aamuina leipäpaketissa on aina päälimmäisenä kantapala (jota Julia ei preferoi), tilastollinen otanta asiasta lienee kuitenkin fifty-fifty.

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...