perjantai 5. tammikuuta 2024

Helmet 2024 kansainvälisesti (suosituksia)

Joku kyseli vinkkejä eri kohtiin vähän oudommista maista. Käytin muutaman tunnin loppiaisaatosta miettien, mitä voisi suositella. Ainakin näitä voin. 

1. Kirjan nimessä on erisnimi Sampo Terho Olev Roosin kyyneleet. Viron historia yhden miehen elämäntarinan lomassa. Mukana myös tarinaa metsäveljistä. Vieläkään en käsitä, miksi tämä kirja ei ollut ilmestymisvuotensa suosikki. Itselläni oli. Metsäveljistä on muuten tullut nyt joku uusi kirjakin. Tämän lisäksi tuli erisnimistä mieleen botswanalainen Mma Ramotswe ja hänen Naisten yksityisetsivä toimisto nro 1 ja intialainen, Tarquin Hallin yksityisetsivä Vish Puri. Kannattaa aloittaa Kadonneen palvelijattaren tapauksesta. 

2. Kirjassa tehdään taikoja Juha Metso ja Juha Vakkuri Voodoo, Afrikan arkea. Wau mikä kirja. Loistavat kuvat ja hienot tarinat. Kaiketi voodoo lasketaan taioiksi. Mutta ellei käy, niin on noita taikakirjoja, Esim. Robin Hobbin Näkijän taru, ja etenkin sen myöhemmät osat. 

3. Booker- tai Pulitzer-palkinnon voittanut kirja Päätin pistää tähän vanhimman Pulizer-palkitun jonka olen lukenut. Se on Ernst Hemingwayn Vanhus ja meri. Kirjan esikuvana on Kuubassa kalastellut mies. 

4. Kirjassa on presidentti Leymah Gbowee Meissä on voimaa : liberialaisesta kansalaisaktivistista Nobel-voittajaksi. Pienillä asioilla on suuri merkitys. Mikä ihanan elämäntehtävä, vaikka raskas. Taisi olla useammassakin kohtaa nainen josta tuli Liberian presidentti. 

5. Kirjailijan nimikirjaimia ei esiinny omassa nimessäsi Hô Xuân Hu'óng Kysymyksiä kuulle (runoteos). Runot tuovat jollain tapaa mieleen Niemisen kiinalaisen runouden kirjani. Vietnam

6. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1920-luvulle Vilmos Kondor Budapestin varjot. Budabest Noir -sarjaa voin suositella kokonaisuudessaan. Sarja alkaa 1920-luvulta ja jatkuu sodan yli. Unkarin ensimmäinen dekkari. Pistetään tähän toinenkin, kun Gabonista ei kovasti kirjoja ole tarjolla Albert Schweitzer Aarniometsän lääkärinä - lääkärin kokemuksia ja havaintoja Keski-Afrikan aarniometsässä. Mainio satavuotias kuvaus. 

7. Kirjassa rakastutaan Kevin Kwan Ökyrikkaat aasialaiset. On rikkaita ja on ökyrikkaita. Tämä kirja kertoo todellakin jälkimmäisistä, ja tietysti rakkaudesta. Singapore

8. Kirjan nimessä on perheenjäsen Paolo de Carvalho Setäni Atahualpa - uskomaton selkkaus maurien ja kristittyjen kesken Andeilla 20. vuosisadalla, kertojana ihmisten ja jumalien edessä Atahualpa Veljenpoika, runoilija todemman päälle. Aikamoinen veijaritarinamainen Ecuadorista. Kyung-sook Shin Pidä huolta äidistä. Mitä tapahtuu perheessä, kun perheestä huolta pitänyt äiti ja isoäiti katoaa Soulin mertoasemalla. Kenen olisikaan pitänyt pitää vanhenevasta äidistä parempaa huolta ja oppiko perhe jotain edes tämän myötä. Etelä-Korea

9. Kirjassa joku karkaa Vladimir Lortsenkov Lentävä traktori (Moldovan Arto Paasilinna, kaikki karkaa Moldovasta parempiinnoloihin)

10. Kymmenes kirja, jonka luet tänä vuonna Ursula Poznaski Vii5i. Vii5i oli geokätköilyyn liittyvä kirja, ja siksikin mainio. Ja kauhistuttava. Itävalta. 

11. Kirjan kannessa tai nimessä on yksi neljästä elementistä (ilma, vesi, maa tai tuli) Victoria Hislopin Saari kertoo leprapotilaiden saaresta Kreetan edustalla. Kannessa vettä, maata ja ilmaa. 

12. Lastenrunokirja Hanhiemon satuaarteet perustuu brittiläisiin loruihin. Muuta lastenrunokirjaa en ole lukenut Suomen ulkopuolelta. 

13. Kirjan tapahtumapaikka on suljettu tai rajattu David Safier Huono karma. Karma iskee... Saksa.

14. Kirjassa harrastetaan (ainakin shoppailua) Anna-Riitta Jyrkinen Koralliranta : Naisen elämää Jeddasta. Kerrankin kirja, jossa oikeasti kerrotaan naisten elämästä rajoitusten keskellä. Tämä vastasi moniin kysymyksiini ja kertoi paljon mi ei ollut tullut kysyttyäkään. Saudi-Arabia

15. Kirja, jolla on vähintään kolme tekijää Ville Haapasalo, Kauko Röyhkä ja Juha Metso, Makujen matka : Georgia. Tarinoita georgialaisesta ruualta ja elämästä ja historiastakin. Mainio makumatka, vähemmän huumoria, mitä aiemmissa kirjoissa.

16. Kirjassa on valokuvia Martti Lintunen Pikku norsun uimaretki Lintunen valokuvaa norsuja Sri Lankassa.

17. Kirjassa on ärsyttävä henkilöhahmo Uzodinma Iweala Ei kenenkään lapset. Tällaista kirjaa lukiessa toivoisi, että aina joku olisi jonkun lapsi. Tästä meni yöunet. Ärsyttää sotilasjohtajat. Nigeria

18. Kirjan kannessa tai nimessä on koru Marquerite Abouet ja Clemént Ouprerie Aya - Elämää YOP Cityssä. Sarjakuvakirja tyttöjen elämästä Norsunluurannikolla. Ayalla on korvakorut. 

19. Suomi mainittu (Kirjassa on mainittu Suomi) Toni Lahtinen Norsunluukoira Rokkan ja maalaispojan matka myrskyn silmään. Rokka ja Lahtiset opettivat Tanzanian poliiseja kouluttamaan koiria etsimään norsunluuta. Alkaa kohdat loppua, mutta tätä olen suositellut monille. 

20. Kirjan on julkaissut pieni kustantamo Piia Leino Ruma kassa. Kutkuttava tarina! Mitä tapahtuu, kun tavallinen kaupan kassa valitaan tositv-sarjaan jota kuvataan Thaimaan lämmössä.

21. Kirjasta on tehty TV-sarja Jaroslav Hasek Kunnon sotamies Svejk. Huumorimiehiä tämä Svejk. Löytyy myös kuunnelmana. Tsekki. 

22. Kirjaa on suositellut kirjailija Max Manner Demi Sec Naispoliisi lähtee sukulaisiin Luxemburgiin ja joutuu ratkomaan rikoksen. Manner suositteli tätä minulle kun dekkariryhmässä kyselin kirjaa Luxemburgista. 

23. Suomalainen dekkari tai salapoliisi- tai jännityskirja Kati Hiekkapelto Tumma Serbiassakin asuneen Hiekkapellon kirjoittama tarina unkarinkielisestä, suomalaisesta poliisista Fagata Annasta alkaa. Serbia

24. Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääkaupunkiin Clark Accord Paramaribon kuningatar - Max Lindenin kronikka. Sitä on hienovaraisia geishoja ja sitten on Max. Positiivinen lukukokemus. Suriname

25. Kirjassa vietetään juhlapyhää (esimerkiksi joulu tai juhannus)

26. Kirjan nimessä on sana kirja Kerri Maher Pariisin kirjakauppias. Shakespeare & Co kirjakaupasta kertova kirja. Jotkut preferoin kaupan omistajan Sylvia Beachin versiota, mutta minä pidin tästä enemmän. Ranska. 

27. Kirja kertoo jälleenrakentamisesta Markku Toimela ja Kaj Aalto Salakahvilla Pohjois-Koreassa. Tavallisen rakennus-miehen erilaisia työpäiviä mm. Bangladeshissa ja Pohjois-Koreassa. Etenkin Bangladeshissa ollaan suurtulvan jälkeisissä rakennustöissä. 

28. Kirjailija on Välimeren maasta Draco Jancar Sinä yönä näin hänet. Surullinen rakkaustarina sodasta sen eri näkökulmista. Tykkäsin ja lykkäsin viisi tähteä. Slovenia 1930-1950-luku. 

29. Kirjassa valehdellaan italialainen satukirja Pinokkio tulee tästä mieleen ensimmäisenä. 

30. Kirja, jossa ei ole nimettyjä tai numeroituja lukuja Fernando Pessoa Anarkistipankkiiri. Kirjassa anarkistinen pankkiiri perustelee, miksi on pankkiiri ja anarkisti. Ja hyvin tuo perustele. Muistelen että lukuja ei ollut nimetty, mutta jos onkin, niin lämmin suositus jonnekin muualle. Portugal. 

31. Kirjassa on vammainen henkilö Jani Vainio Viidakkotohtori. Hieno, kepeällä kynällä kirjoitettu muistelo 6 vuoden lääkäripestistä Sambiassa. Kaiketi siellä vammaisiakinnoli oli lääkärissä. 

32. Kirja on kirjoitettu alun perin kielellä, jolla on korkeintaan 10 miljoonaa puhujaa Sven Lindqvist   Aavikkosukeltajat. Sopivasti kaikkea. Yksi parhaista tätä genreä. En tosin tarkistanut montako ruotsinpuhujaa maailmalla on, mutta tuskin menee kovin paljon yli. Marokko, Länsi-Sahara, voi olla joku muukin maa. 

Jos ruotsinkieltä kuulee liian monesta suusta, voisin suositella Lasse Nousiaisen Rakkauden lähettilästä. Se oli eka kirja, jossa kuulin kaksi lukijaa, ne sopi kirjaan täydellisesti ja kirjakin oli mainio. Kirja sijoittui Brasiliaan, mutta en tiedä kuinka paljon Nousiainen on Brasiliassa ollut. Myös virolainen Apteekkari Melchior -sarja täyttää ehdon varmasti. 

33. Kirjassa muutetaan maalle Aune Mikkonen Kotona viidakkokylässä Pirkko Luoma Papua-Uusi Guineassa. Sangen maalla ollaan. 

34. Kirjan nimessä on käsky tai kehotus Olga Tokarczuk Aja Aurasi vainajain luitten yli. Dekkarityyppinen Nobelpalkittu kirja jossa puhutaan myös eläinten oikeuksista. Puola

35. Kirjassa vietetään aikaa luonnossa James Church Korealainen kuurupiilo. Ensimmäinen pohjoiskorealainen dekkari, kelpo kamaa. Pohjois-Korean eka dekkari. Paljon katsellaan autoja tienposkessa. 

36. Kirjan on kirjoittanut maahanmuuttaja Hamdam Zakirov Kaukana mereltä (Runoteos). Uzbekistan. 

37. Kirja, joka herättää voimakkaita tunteita Gabriel Garcia Marquez Kuulutetun kuoleman kronikka. Jotenkin meni tunteisiin tämä tarina, joka pohjautuu lehtijuttuun. Kolumbia

38. Kirjan kannessa tai nimessä on käsi tai kädet. Tämä tuli tietty ekana mieleen. Mikael Bergstrand Delhin kauneimmat kädet. Ruotsalainen mies jää Intiaan. 

39. Kirjassa on bi- tai panseksuaalinen henkilö yhtään tällaista en ole lukenut maailmalta, mutta tämä trans dekkari sopinee johonkin muualle (esim kohta 38). Mehmet Murat-Somer Gigolomurhat. Dekkari-sarjan ensimmäinen osa, jolle toivon kovasti jatkoa. Turkki. 

40. Kirjassa on erittäin kylmä tai kuuma Petina Gappah Pimeydestä loistaa valo David Livingtonen kuivatun ruumiin viimeinen matka Koilis-Rhodesian suo-alueilta Englantiin uskollisten palvelijoiden kantamana. Sambiasta lähdettiin. 

41. Kirjassa syntyy lapsi Juan Tomás Ávila Laurel Yössä vuori roihuaa. Tämä taitaa olla maan ensimmäinen romaani. Vähän sama fiilis kuin Auringon aseman kanssa. En osaa päättää enkö oikein tykännytkö vai oliko tämä loistava kirja. Kiehtova joka tapauksessa. Ei kevyttä kesälukemista. Päiväntasaajan Guinea. 

42. Kirjan nimessä on alaotsikko Lubna Ahmad Al-Hussein 40 raipaniskua - tositarina nyky-Sudanista. Raipat tuli pitkien housujen käytöstä. Hyvin kirjoitettu tosi tarina. 

43. Kirjalla ei ole päähenkilöä. Novellikirjathan tässä tulee mieleen. Dino Buzzatin Noiduttu takki -kokoelmassa oli pari täydellistä tarinaa ja loputkin enemmän kuin kelvollisia. Italia. 

44. Tietokirja, jonka on kirjoittanut nainen Aamu Nyström I. K. Inha valokuvaaja, kirjailija, kulttuurin löytöretkeilijä. Mielenkiintoinen elämäkerta Suomen kansallisvalokuvaajasta, joka mm. kulki Lönnrothin jalanjäljissä valokuvaten paljon taloissa, joissa Lönnroth oli käynyt. 

45. Kirjassa pelataan Frederic Manning Harva hyvin kuolee Loistava kuvaus asemasodasta Ranskan/Saksan rajamailla 1.ms. Mielestäni paljon parempi kuin Länsi-Rintamalla ei mitään uutta, mutta tästä ei kukaan puhu. Muistelen, että jalkapalloa pelattiin. 

46. Kirjan kannen pääväri on musta tai kirjan nimessä on sana musta Qiu Xiaolong Musta sydän. Tämä taitaa olla dekkarisarjan mustin kansi, mutta kannattanee alkaa ekasta osata. Koko sarja on hyvä ja tasalaatuinen. Runoileva poliisi luovii virkansa paineissa. 

47.-48. Kaksi kirjaa, jotka on kääntänyt sama kääntäjä Kirja Poutanen Joël Dicker Huoneen 622 arvoitus. Dekkari. Tämäkin Dicker oli yliveto. Sveitsi Jean-Paul Didierlaurent Lukija aamujunassa. Mielenkiintoisesti rakennettu kirja. Ranska

49. Kirja on julkaistu vuonna 2024. Itse odotan mm. Leo Vardiashvilin Suuren metsän reunassa -kirjaa, joka sijoittuu Georgiaan sekä australialaisen Liane Moriartyn uutta suomennosta. Guillaume Musson ranskalainen dekkari Kirjailijoiden salattu elämä ilmestyy keväällä (eka osa oli mielestäni erittäin hyvä). Ukrainalaiselta Andrej Kurkovilta on tulossa Kuolleen miehen kaveri. Japanilainen Santa Hiirakin Unohdettujen muistojen valokuvaamo kuulostaa yhtä hienolta nimeltä kuin monta vuotta vanha, angolalaisen José Eduard Agualusan, kirja Menneisyyksien myyjä

50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä Christy Lefteri Aleppon mehiläistarhuri. Surullinen, mutta niin ihanasti kirjoitettu tarina. Tätä nyt on suositellut kaikki. Syyria.

Ja eikun lukemaan, jos kirjamaku osuu kanssani yksiin. 

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Salla - keskellä ei mitään

Etsin Sallan slogania, kun ei tullut mieleen yhtään sallalaista laulua, runoa, kirjaa eikä ylipäätään mitään. Hiukan mietin Korvatunturia, m...