maanantai 30. lokakuuta 2023

Hummani hei, hummani hei

Pohjoinen lukuhaaste haastaa kohdassa 11 miettimään kirjaa, jossa kannessa (tai takakannessa) on hevonen. Aloin miettiä, että aika monta sellaista ole lukenut viiden viime vuoden aikana. Löysin niitä reilu 30. Mutta monta on tietysti vielä lukemattakin.

Keräsin tähän lukemani, ja sellaisia, joita aion lukea pian tai joskus. Niitäkin löytyi Kirjasammon kansikuvahausta melkoinen määrä, vaikka luulenkin, että myös lukemattomien joukossa on kirjoja, joiden kantta ei Kirjasammosta löydy, löytyihän sellaisia lukemistanikin.

Jos hevosaihe toistuu sarja  muissakin osissa, olen ottanut kollaaseihin mukaan vain yhden, esimerkkinä vaikka Jalon hevoskirjat, joita luin ennen vuotta 1982 useampia. 


Ensimmäisessä kollaasissa on viiden viime vuoden kirjoja puolet ja loput aiemmin luettuja. Esimerkiksi Hevospoikaa, sekä ylärivin kahta ukrainalaista kirjaa ei löytynyt Kirjasammosta. 

Samoin alarivin toiseksi viimeinen ihastuttava piirros/mietekirja löytyi sieltä vain ruotsiksi. Itse luin hevosesta, myyristä ym. suomeksi. 

Toisessa kollaasissa on aiemmin lukemiani kirjoja. Osa on tullut luettua jo 1980-luvulla, kuten Luolien suojatit ja Jalna-sarja. Neiti Etsiviä olen sen sijaan lukenut vasta muutaman vuoden ajan

Jos luodaan pikainen silmäys kirjoihin, joita aion lukea, niin niissä on dekkareita ja historiaa, sekä oudompien kirja maiden ja kielialueiden kirjoja, runoa ja sarjakuvaa unohtamatta kansikuvia katsellessa löysin yllättäen myös muutamia kirjoja, jotka aikanaan olivat jääneet löytämättä, kuten alarivin Hilja Valtonen

Luulin lukeneeni aiemmin koko Valtasen pirtsakka tuotannon, mutta tuota en muista. Sen sijaan esimerkiksi Kristiina Vuorelta olen lukenut joitain kirjoja, mutta en tätä. 

Hawaijiin sijoittuva Tulivuoren kukka on ollut joskus lukupinossa, mutta on unohtunut. Toisen rivin ravikirjan kuvittelin jopa lukeneeni viime vuonna tai edellisenä, mutta en sitten ollutkaan. 

Lopuista hevoskansikirjoista kuvittelen tarttuvani seuraavaksi Hovimäki-sarjaan, jota en ole lukenut enkä katsonut, mutta olen kyllä yöpynyt pari yötä huoneessa, missä piiat nukkuvat sarjassa. Kansi on näemmä kahdessakin kollaasissa. 

Viimeisessä kollaasissa on useampi kiinnostava dekkari, mutta ensimmäisenä tarttuneen näistä viimeisenä olevaan kirgisialaiseen novellikirjaan ja antiikin aikuisiin runoihin. 

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Huhtikuussa luetut kirjat

Maaliskuussa luin kasan runokirjoja. Piti lukea enemmän Pohjois-Aasiasta, mutta en löytänyt juuri mitään, joka olisi innostanut. Kiinalaiste...