torstai 9. huhtikuuta 2009

9.4. Agricolan päivä

Suomen uskonpuhdistaja ja kirjakielen isä sekä Turun piispa Mikael Agricola kuoli 9.4. 1557 palatessaan Moskovasta rauhan neuvotteluista. Agricolan syntymäpäivä ei ole tiedossa.

Agricolan päivää on vietetty vuodesta 1960 alkaen ja se sai seurakseen suomen kielen päivän vuonna 1978. Julian kotitalon lipputangossa liehuu tänäänkin lippu suomenkielen kunniaksi.

Aamukahvipöydässä Julia muisteli, että Agricolan ajan suomenkielessä meidän nykyistä tuoretta maitoa kuvaava sana oli rieska. Siihen aikaan tuoretta maitoa ei juuri juotu, vaan se tehtiin piimäksi tai viiliksi tai Länsi-Suomessa myös juustoksi, koska maidon säilytys tuoreena oli vaikeaa lämpimänä aikana vuotta ja kylmänä aikana vuotta lehmät olivat ummessa eikä maitoa saanut lainkaan, ellei sitä pystynyt syksyllä jäädyttämään.

Myöhemmin maidon asuttua kuvaan, rieska unohtui sanana lähes koko maassa, vain savolaiset säilyttivät sen laajemmassa käytössä. Siellä rieska ei tosin enää tarkoita tuoretta maitoa, vaan ylipäätään tuoretta, olipa se leipää taihi uutta cd-levyä.

Päivä sattuu olemaan myös Elias Lönnrotin syntymäpäivä (s.1802). Lönnrot sai Kalevalan valmiiksi 1840.

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...