keskiviikko 4. maaliskuuta 2020

Visiitillä Azerbaidžanissa

Olen käynyt parin kirjan kanssa visiitillä Azerbaidžanissa.

Maan nykyisyyteen paneudutaan
Aino Sutisen sarjakuvan
Sutinen tekee arkisia havaintoja ympäristöstä. 
muotoon tehdyssä matkakertomuksessa Vaimoksi vuorille. Kirjassa matkustetaan eri puolilla maata ja osallistutaan mm. paikallisiin häihin.

Sutisen matkakirjassa käydään myös muissa Kaukasus-vuoriston maissa, esimerkiksi Vuiristo-Karabahissa, jonne merkitsin tämän kirjan lukuhaasteessani.

Ensimmäinen koskaan lukemani azerbaidžanilainen kirja käsitteli romaanin muodossa maan historiaa ja teki heti vaikutuksen. Luin sen 2017 vuoden alussa, jolloin aloitin Koko maailman - lukuhaasteen suorittamisen.

Kirja oli Akram Ailislin Kiviset unet.
Ailislin on azerbaidžanilainen runoilija ja kääntäjä, joka on ollut myös maansa parlamentissa.

Tämän azerbaidžabin historiaa sekä azerien ja armenialaisten suhteita käsittelevän romaanin vuoksi Ailisli menetti hänelle myönnetyn kansalliskirjailijan arvonimen vuonna 2012.

Kirjassa kuuluisa näyttelijä joutuu koomassa sairaalaan. Häntä käy katsomassa näyttelijän elämäntyötä ihaileva fani. Kirja kertoo miesten tarinoiden ohella maan historiaa. Vaikka kirja on surullinen, siitä välittyy toivo, ihmisystävällisyys ja naapuriapu; yrittihän näyttelijäkin auttaa naapuriaan tapahtumassa jossa loukkaantui.

Itse tykkäsin erityisesti siitä, että kirjassa oli selitetty alaviitteissä sellaisia Azerbaidžanin kulttuuriin ja historiaan liittyviä asioita, joita maasta vähän tietävät tuskin tuntevat. Se teki ainakin omasta lukukokemuksestani nautittavamman. Samalla opin maasta enemmän.

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

21.3. Pyhän Benediktuksen munat ja muita juttuja

Tänään on pyhän Benediktusta Nursialaisen muistopäivä. Benediktusta ei Suomessa hirveästi muistella, mutta tuttu sanonta: "Rukoile ja t...