perjantai 15. toukokuuta 2009

15.5 Sofian päivä

Vanha kansa on todennut että: Sohvina soudetaan. Sanonnalla lienee tarkoitettu sitä, että pohjoisimpia osia lukuun ottamatta koko maassa on alkanut olla soutu kelit.

Julian kyökissä valmistaudutaan Sofian päivään aivan erityisellä tavalla. Päivää varten on hankittu sipulin istukkaat, tai sipulin siemenet, kuten Julia itse niitä vanhan kansan tapaan kutsuu.

Sipulien istutuspäiväksi Sofian päivä on tullut Julian kummisedän kautta. Kummisetä onnistui aina saamaan isoja ja hyviä sipuleita ja kertoi sen johtuvan istutuspäivästä: Sofian päivänä sipulit maahan. Kylmänä keväänä istutustyön kannattaa kuitenkin jättää vähän myöhemmälle, sillä kylmään maahan istutettuna sipulit alkavat helposti kukkia eivätkä näin ollen säily hyvin talven yli.

Nykyisin Sofian päivänä vietetään Helsingin kaupunginmuseon ja Sofian kadun keväistä juhlapäivää. Pääkaupunkiseudulla vieraillessa kannattaa varata aikaa siis myös siellä käyntiä varten.

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...