maanantai 5. tammikuuta 2009

5.1. Loppiaisaatto

Tänään, jos milloin, kannattaa lukea Dickensin Loppiaisaatto, mutta ennen kuin aloitat lukemisen, katso, että kaapista löytyy ainekset huomiseksi Loppiaiskakun leipomiseen.

Ranskassa syödään loppiaisena Galette des rois-kakkua, englannissa kakkua kutsutaan Papukuninkaan kakuksi. Näistä kakuista itseasiassa on tullut meille tapa kätkeä joulupuuroon manteli.

Kakkua varten tarvitset vähintäänkin paketillisen pakastelehtitaikinaa ja pötkön mantelimassaa. Parempaan lopputulokseen pääsee luonnollisesti, kun valimistaa täytteen itse. Lisäksi tarvitaan papu tai manteli sekä valmis pahvikruunu tai pahvia kruunun askartelemiseen.

Luterilaisessa osassa Suomea loppiasiaattoa ei ole juuri noteerattu. Toisin on ollut ortodoksisessa osassa maata, erityisesti Karjalassa ja Inkerissä suoritettiin loppiaisena tärkeä uskonnollinen juhlameno, veden vihkiminen.

Itäisessä Suomessa vanha kansa otti loppaiaisaattoiltana monet samat enteet kuin muualla Suomessa uudenvuodenaattona. Erityisesti vesipaikat, kuten lähteet, avannot ja kaivonkannet, olivat tärkeitä kuuntelu- ja havaintopaikkoja.

Kirja joka maasta ja kunnasta -projektit

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Joulukalenteri 23. luukku 2024

Aiemmin olen lukenut, että taateleita on ainakin 40 eri lajeja... Mutta me tunnetaan niistä lähinnä yksi, paketiksi rutattu, kivetön, kuiva...